Στην αγορά εργασίας που αντιμετωπίζει προβλήματα στην Ελλάδα αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο Χρήστος Γούλας Γενικός Διευθυντής ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, μιλώντας στο OT FORUM στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα ο κ. Γούλας τόνισε πως η χώρα άντεξε στην κρίση του πληθωρισμού, με την ανάπτυξη να αντέχει και αυτή, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να δούμε ποιότητα και βιωσιμότητα. Αφού σημείωσε το ζήτημα των εσόδων, εκ των οποίων το 80% προέρχεται από έμμεσους φόρους -ένα μη δίκαιο σύστημα όπως είπε-, το 2ο έχει να κάνει με την εργασία. «Έχουν γίνει πολλά βήματα στην αγορά εργασίας, αλλά πρέπει να γίνει πιο ποιοτική, πιο στέρεη. Η αγοραστική δύναμη είναι κάτω από τα επίπεδα του 2009. Αυξήθηκε η διαφορά, η αγοραστικη δύναμη έπεσε 8,5% το περασμένο έτος παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «από τη μία πλευρά η αγορά λέει ότι ψάχνω δυναμικό και δεν βρίσκω, από την άλλη οι δείκτες του ΟΟΣΑ έδειξαν ότι αποκλιμάκωση. Θα πρέπει να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας». Ερωτηθείς για τα τεχνικά ποσοστά ανεργίας, ο κ. Γούλας υπογράμμισε ότι ο «σωστός τρόπος» καταγραφής είναι αυτός της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, καθώς τα στοιχεία της ΔΥΠΑ λαμβάνουν υπόψη άτομα που παραμένουν επί χρόνια στα μητρώα κ.λπ.. «Το 12,5 % των εγγεγραμμένων ανέργων λαμβάνει επίδομα ανεργίας», επεσήμανε και χαρακτήρισε έωλο το επιχείρημα ότι «τα επιδόματα δεν βοηθούν στην εύρεση εργασίας».

Ελλειψη εργατικού δυναμικού

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ αναφέρθηκε και στην έλλειψη εργατικού δυναμικού από διάφορες επιχείρησεις, τονίζοντας ότι όντως υπάρχει αυτό το φαινόμενο, «για να εντοπίζεται από δυνάμεις της αγοράς θα πει ότι υπάρχει. Το παραγωγικό σύστημα της χώρας παρήγαγε 200.00 θέσεις σχεδόν το 50% στον τομέα εστίασης και λιανικού εμπορίου. Στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας χρειάζονται πιο ποιοτικές και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις. Μια οικονομία για να γίνει προηγμένη, χρειάζεται ένα παραγωγικό σύστημα που θα έχει γνώση.  Θα πρέπει να βοηθηθούν επιχειρήσεις να γίνουν πιο καινοτόμες, να αυξηθεί ο ψηφιακός ανασχηματισμός. Η Ελλάδα ζητά χαμηλά προσόντα και όχι να καινοτομεί, ενώ εμείς έχουμε εργατικό δυναμικό προσοντούχο».

Ερωτηθείς για τις συμβάσεις μηδενικών ωρών, ο κ. Γούλας ανέφερε ότι η κοινοτική Οδηγία ορίζει ρητά πώς δεν μπορεί να αποτελέσει πρόσχημα για να εισάγουν τα κράτη χειρότερες ρυθμίσεις από αυτές που υπάρχουν στο εθνικό δίκαιο. Αυτό έγινε για χώρες που είχαν συμβάσεις μηδενικών ωρών, όπως η Μεγάλη Βρετανια, προκειμένουν να προστατευθούν οι εργαζομενοι. Αλλο αυτό και άλλο ότι η Κομισιόν σου λέει να φτιάξεις συμβάσεις μηδενικών ωρών», ανέφερε.

Τέλος, αναφορικά με τη επόμενη μερά από τις καταστροφές στη Θεσσαλία, ο κ. Γούλας τόνισε ότι σίγουρα επηρεάζει και την αγορά εργασίας. «Επεηρεάζει τους πάντες. Εξασφαλίστηκαν κάποιοι πόροι, σημαντικοί δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Αλλά οι πόροι αυτοί θα πρέπει να πάνε εκεί που χρειάζεται να πάνε. Να γίνει σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News