Η όξυνση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα προς όφελος επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει άμεσα νομοθετικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μπόνους στα κέρδη των τραπεζών από την επενδυτική βαθμίδα

Το στίγμα της πολιτικής που θα εφαρμοστεί έδωσε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε, «θέλουμε να στηρίξουμε τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα», ο οποίος θα προκύψει από τη συνένωση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Επιπλέον, πρόσθεσε, θα δοθεί η δυνατότητα για παροχή δανείων και σε μη τραπεζικούς φορείς, υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» για την ολοκλήρωση της εξυγίανσης συστημικών και μικρότερων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι αυτό θα γίνει με επικαιροποιημένους κανόνες προστασίας των δανειοληπτών, μέσω του νέου κώδικα δεοντολογίας που σχεδιάζεται.

Στο πλαίσιο αυτού, οι εταιρείες διαχείρισης θα είναι μεταξύ άλλων υποχρεωμένες να παρέχουν άμεση και έγκυρη ενημέρωση στους οφειλέτες για τα χρέη τους.

Η αποεπένδυση του κράτους

Παράλληλα, άμεσα ξεκινά η διαδικασία αποχώρησης του δημοσίου από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους.

Η αρχή θα γίνει με την πώληση του 1,4% της Eurobank με διαδικασίες fast track.

Τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει το ΔΣ της τράπεζας για την αποστολή επιστολής με την πρόταση επαναγοράς των τίτλων.

Μετά την παραλαβή της, το ΤΧΣ θα απευθύνει πρόσκληση σε όποιον ενδιαφέρεται να καταβάλει μεγαλύτερο τίμημα και το αργότερο έως τις αρχές Οκτωβρίου η συναλλαγή, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα έχει ολοκληρωθεί.

Επόμενο στοίχημα αποτελεί η διάθεση της μισής συμμετοχής του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για το 20% του μετοχικού της κεφαλαίου, το οποίο έχει αποφασιστεί να διατεθεί μέσω βιβλίου προσφορών σε πλήθος θεσμικών σχημάτων.

Στο Ταμείο θεωρούν ότι η επιστροφή της χώρας στην επενδυτική κατηγορία αποτελεί συνθήκη ικανή για την ενίσχυση της τιμής πώλησης των μετοχών του στην Εθνική. Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, στο βασικό σενάριο η έναρξη των σχετικών διαδικασιών αναμένεται τον Νοέμβριο.

Εξάλλου, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τις συμμετοχές του ΤΧΣ σε Πειραιώς (27%) και Alpha Bank (9%), η πώληση των οποίων, όπως επισημαίνουν, θα λάβει χώρα κατά πάσα πιθανότητα το 2024.

Η διεθνής επενδυτική κοινότητα παρακολουθεί εκ τους σύνεγγυς τα τεκταινόμενα και δείχνει διατεθειμένη να ενισχύσει περαιτέρω τις θέσεις της στην Ελλάδα.

Οι προσδοκίες αυτές έχουν ωθήσει σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές των τραπεζικών μετοχών, ο δείκτης των οποίων, παρά την τελευταία διόρθωση, ενισχύεται σε ποσοστό άνω του 50% από τις αρχές του 2023.

Μόνο τυχαίο δεν είναι επίσης το γεγονός ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα η πρώτη εισαγωγή τράπεζας στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά από 17 χρόνια.

Ο λόγος γίνεται για την Optima Bank, η οποία στοχεύει στην άντληση 150 εκατ. ευρώ. Μέσω της αύξησης κεφαλαίου η τράπεζα θα ισχυροποιηθεί περαιτέρω, ενισχύοντας τους πόρους της για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Το στοίχημα των NPEs

Ταυτόχρονα, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προετοιμάζουν πυρετωδώς πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα.

Με αυτό μεταξύ άλλων θα τεθούν οι βάσεις για την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και η γενική γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση έχουν ολοκληρώσει τις επαφές με τους φορείς της αγοράς και η σύνταξη των διατάξεων της νέας νομοθεσίας έχει μπει στην τελική ευθεία.

Οι επικείμενες αλλαγές στη νομοθεσία θα καταστήσουν πιο ελκυστικές τις ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Οι προτάσεις αναδιάρθρωσης μέσω αλγορίθμου θα προβλέπουν μεγαλύτερα κουρέματα σε τόκους ή και κεφάλαιο.

Την ίδια στιγμή όμως θα τεθούν δικλίδες ασφαλείας για όσους θέλουν απλά να καθυστερήσουν την αποπληρωμή του χρέους τους.

Ειδικότερα, εξετάζεται η πληρωμή προκαταβολής για την ενεργοποίηση της ρύθμισης και οι συμβάσεις αναδιάρθρωσης να επιτρέπουν στους πιστωτές να κινούνται νομικά σε σύντομο χρονικό διάστημα για την ανάκτηση των οφειλών, εάν σταματήσει η εξυπηρέτησή της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις