
Την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία μέσω ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την αποκατάσταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή, αλλά και παρεμβάσεις με γενναία μέτρα ενίσχυσης και νομοθετικές ρυθμίσεις που στόχο θα έχουν την διευκόλυνση και την στήριξη των επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στις καταστροφές που υπέστησαν, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος κ. Γιώργος Καββαθάς στην διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023 στις πληγείσες περιοχές συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρη Βαργιάμη και Επιστημονικά Στελέχη της ΓΣΕΒΕΕ.
Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ επισκέφτηκαν, από κοινού με κλιμάκιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας στο οποίο συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου και ο αντιπρόεδρος Νίκος Γρέντζελος , τη Μαγνησία, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα και είχαν συναντήσεις με τους εκπροσώπους των τοπικών Επιμελητηριακών Αρχών, αλλά και εκπροσώπους των τοπικών Ομοσπονδιών και της επιχειρηματικής κοινότητας της Θεσσαλίας.
ΓΣΕΒΕΕ: Συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης
Συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της περιοχής και οι ανάγκες που υπάρχουν και πως αυτές μπορούν να καλυφθούν ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν αυτοψία σε κατεστραμμένες επιχειρήσεις.
«Στόχος της ΓΣΕΒΕΕ είναι να βοηθήσει με όσα μέσα και μηχανισμούς διαθέτει στην επίσπευση της καταγραφής των ζημιών και να συμβάλει πιέζοντας την κυβέρνηση για την άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί» , είπε ο κ. Καββαθάς , τονίζοντας ότι «ήδη η ΓΣΕΒΕΕ έχει καταθέσει σειρά προτάσεων προς την κυβέρνηση.»Πρόσθεσε επίσης ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο φορέων και πολιτών , μια πανστρατιά η οποία θα διεκδικήσει τις άμεσες αποζημιώσεις και παράλληλα θα βοηθήσει με κάθε μέσο τους πληγέντες.
Ήδη η ΓΣΕΒΕΕ έχει απευθύνει κάλεσμα στις Ομοσπονδίες μέλη της (Κλαδικές – Τοπικές) για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους συμπολίτες μας που επλήγησαν από την καταστροφική καταιγίδα Daniel ενώ κατά τις συναντήσεις στις πληγείσες περιοχές σε μια συμβολική κίνηση παρέδωσε στους Προέδρους των τοπικών Ομοσπονδιών από μια επιταγή ύψους 5.000 ευρώ για την κάλυψη αμέσων αναγκών που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες.

Μαγνησία: Από 2.000 -1.000.0000 το κόστος ζημιών ανά επιχείρηση
Στην επίσκεψη στη Μαγνησία το κλιμάκιο της ΓΣΕΒΕΕ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Αριστοτέλη Μπασδάνη ο οποίος ανέφερε ότι στις 1.500 εκτιμώνται οι επιχειρήσεις που επλήγησαν στο Νομό Μαγνησίας από την θεομηνία της 5ης Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με την καταγραφή που βρίσκεται σε εξέλιξη το κόστος των ζημιών κυμαίνονται από 2.000 έως και 1.000.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Καββαθάς τόνισε ότι η αποκατάσταση θέλει χρόνο, γι’ αυτό και είναι αναγκαία η συστράτευση όλων των δυνάμεων. “Αυτό που θα παίξει ρόλο στην αποκατάσταση είναι η ταχύτητα αλλά και η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Η Πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει το κόστος των οικονομικών υποχρεώσεων των πληγέντων και όχι τη συσσώρευση χρεών από την πλευρά τους. Ως ΓΣΕΒΕΕ δώσαμε μία συμβολική οικονομική ενίσχυση στην ΟΕΒΕΜ και συνεχίζουμε να είμαστε στο πλευρό τους» υπογράμμισε. Ακολούθησε επίσκεψη του κλιμακίου της ΓΣΕΒΕΕ και του ΕΕΑ στη συνοικία των Παλαιών Βόλου όπου συνομίλησαν με επαγγελματίες της περιοχής.

Λάρισα: 860-1.000 επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές
Επόμενος σταθμός της περιοδείας ήταν η Λάρισα όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Επιμελητήριο Λάρισας. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος 860-1.000 επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές στην περιοχή σύμφωνα με την μέχρι τώρα καταγραφή σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικότητας ( εμπόριο , μεταποίηση και υπηρεσίες). Το γεγονός ότι επλήγει ο πρωτογενής τομέας θα έχει σημαντικές επιπτώσεις καθώς οι επιχειρήσεις είναι συνδεδεμένες η μια με την άλλη και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να δράσει άμεσα, είπε . “Διεκδικούμε μια ομπρέλα προστασίας για όλες τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας , ένα διετές πρόγραμμα μέτρων “, τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ. “Οι επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν αν δεν ενισχυθούν όπως πρέπει. Η Θεσσαλία συμμετέχει με 5,5% στο ΑΕΠ της χώρας ( περίπου 10 δισ. ευρώ) άρα οι επιπτώσεις της μη γρήγορης εγκατάστασης των καταστροφών θα έχει άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας». Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ παρέδωσε επιταγή 5.000 ευρώ στον Πρόεδρο της ΟΕΒΕ Λάρισας κ. Σακελλαρόπουλο για να αγοραστούν είδη που είναι απαραίτητα για τους πληγέντες.
Τρίκαλα: Μεγάλα προβλήματα
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα Τρίκαλα και συνάντηση στο Επιμελητήριο Τρικάλων. Όπως είπε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βασίλης Γιαγιάκος τα προβλήματα είναι μεγάλα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης για να επανέλθει η περιοχή σε κανονικότητα και να περιοριστούν οι απώλειες που έχουν προκληθεί. “Οι συνέπειες των πλημμυρών θα μας ακολουθήσουν όλους άρα τα μέτρα δεν πρέπει να είναι μονοσήμαντα και να αφορούν αναλογικά όλες τις επιχειρήσεις» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ σημειώνοντας ότι ήδη έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση το πάγωμα και η διαγραφή οφειλών προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία καθώς και να υπάρξει ένα πρόγραμμα επανεκκίνησης που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάπτυξης διαφορετικά όπως είπε θα χαθούν επιχειρήσεις. Στο τέλος της συνάντησης παρέδωσε επιταγή προς της Ομοσπονδίας για την κάλυψη αμέσων αναγκών.
Καρδίτσα: Δεν ασφαλίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες
Τελευταίος σταθμός της περιοδείας ήταν η Καρδίτσα όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Επιμελητήριο στην οποία παρόντες εκτός του προέδρου του Επιμελητηρίου Κωνσταντίνου Ζυγογιάννη και του προέδρου της ΟΕΒΕ Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνου Σοφογιάννη ήταν και Εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων της περιοχής. Στη συνάντηση εκτός των προβλημάτων από τις καταστροφές που είναι ακόμα ανυπολόγιστες τέθηκε και το θέμα της ασφάλισης των επιχειρήσεων με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου να αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις που θέλουν να ασφαλιστούν, αλλά οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν τις ασφαλίζουν.


Latest News

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο