«Έχουμε το θέμα των ανατιμήσεων, το οποίο είναι μπροστά μας, και θα το αντιμετωπίσουμε», είπε, μιλώντας στο MEGA, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης.

«Όταν έχουμε εισαγόμενο πληθωρισμό, όταν έχουμε εισαγόμενες αυξήσεις τιμών, τότε δεν φτάνει ένα μέτρο αλλά χρειαζόμαστε ένα πλέγμα μέτρων. Η κυβέρνηση κατά το παρελθόν έλαβε ένα πλέγμα μέτρων, περάσαμε τη μεγάλη μπόρα και δείξαμε ότι με υπευθυνότητα θα είμαστε δίπλα στα εισοδήματα που το έχουν πρωτίστως ανάγκη».

ΓΣΕΕ: «Ξεπάγωμα» μισθολογικών παροχών χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Όπως ο ίδιος τόνισε:

«Το πρόβλημα είναι μπροστά μας και δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα εισόδημα, που το έχει ανάγκη, μόνο του. Θα είμαστε εδώ να αντιμετωπίσουμε αυτό το προσωρινό κύμα ανατιμήσεων».

Για τις τριετίες

Αναφερόμενος as ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε:

«Το ‘ξεπάγωμα’ των τριετιών το ψήφισε η παράταξη της ΝΔ. Ωφελούνται δύο κατηγορίες εργαζομένων, με πρώτους αυτούς που δεν είχαν κλείσει τριετία στις 14/02/2012. Το 2024 και τα επόμενα έτη θα γίνει ένα ντόμινο αυξήσεων των μισθών του ιδιωτικού τομέα λόγω ότι θα επανέλθει το επίδομα προϋπηρεσίας.

»Δεύτερον, όλοι οι νέοι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μετά τις 14/02/2012, θα αρχίζουν να χτίζουν τριετία από την 01/01/2024 που σημαίνει ότι μετά το 2027 θα βλέπουν, πέρα όλων των άλλων, και μια επιπλέον αύξηση. Αν δε φέρναμε αυτήν τη διάταξη στη Βουλή μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, θα γινόταν μετά από δύο χρόνια».

Στην κριτική ότι οι τριετίες των εργαζομένων που προσλήφθηκαν μετά το 2012 πάνε χαμένες αφού δεν αναγνωρίζονται, απάντησε:

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από το να δουλεύει κάποιος από το 2013 ή το 2014 μέχρι σήμερα και να παίρνει τον ίδιο μισθό. Αυτές οι αδικίες, με το ‘ξεπάγωμα’ των τριετιών θα σταματήσουν, διότι αυτό το επίδομα προϋπηρεσίας θα δοθεί.

»Άρα, εκ των πραγμάτων, έρχεται αυτή η διάταξη να στρεβλώσει και αδικίες του παρελθόντος να τις διορθώσει. Δεύτερον, η κυβέρνησή μας είναι αυτή που έχει δεσμευτεί για δύο συγκεκριμένα πράγματα απέναντι στους εργαζόμενους, ότι θα εφαρμόσει τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού και ότι στο τέλος της 4ετιας τον μέσο μισθό θα τον πάμε στα 1.500 ευρώ».

Για το εργασιακό

Σχετικά με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και τα πυρά που αυτό έχει δεχτεί, ο κ. Σπανάκης σημειώνει:

«Δε φέρνουμε εμείς οι εργαζόμενοι να εργάζονται 13 ώρες. Υπάρχει το ΠΔ το ’99 που μιλάει για 40 ώρες και 48 ώρες με την υπερωριακή απασχόληση. Αυτό παραμένει. Εμείς με το νομοσχέδιο αυτό σταματάμε να παίζουμε κρυφτούλι στη ‘μαύρη’ εργασία. Λέμε στους εργαζόμενους που έχουν δεύτερη δουλειά, ότι σας δίνετε η δυνατότητα αυτήν τη ‘μαύρη’ εργασία να την ‘ασπρίσετε’.

»Έχουμε δύο μεγάλα προβλήματα στην αγορά εργασίας. Το πρώτο είναι η ‘μαύρη’ εργασία και το δεύτερο είναι η υποδηλωμένη εργασία», είπε και αποκάλυψε ότι «τον επόμενο μήνα θα έχουμε και νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας όπου θα έχουμε και το θέμα με την απασχόληση των συνταξιούχων».

Για τις συντάξεις, ο υφυπουργός Εργασίας επισήμανε ότι οι συνταξιούχοι «θα δουν για άλλη μια αυξήσεις στις συντάξεις τους. Η αύξηση θα είναι μόνιμη και θα είναι στο 50% του πληθωρισμού, συν το 50% του ρυθμού ανάπτυξης. Ελπίζω ότι θα είναι παραπάνω από 3%».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.