Πιο κοντά φέρνουν τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη δύο μεγάλα καλώδια της Ελλάδας.

Ο λόγος για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (EuroAsia Interconnection) και Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY).

ΑΔΜΗΕ: Εισέρχεται στον EuroAsia Interconnector με 25%

Στα δύο έργα εμπλέκεται ενεργά ο ΑΔΜΗΕ. Και τις τελευταίες μέρες δύο θετικές εξελίξεις βάζουν σε τροχιά υλοποίησης τα φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια.

Η πρώτη αφορά στη συμμετοχή του Διαχειριστή με 25% στον EuroAsia Interconnector, τον φορέα υλοποίησης του έργου Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και η δεύτερη αφορά στην πρόκριση του GREGY στη λίστα των έργων που θα στηρίξει η Ε.Ε. (PCI/PMI).

Η ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia αίρει από την ενεργειακή απομόνωση την Κύπρο και διασφαλίζει εναλλακτική πηγή ηλεκτροδότησης και στο Ισραήλ.

Η ηλεκτρική διασύνδεση GREGY φιλοδοξεί στη μεταφορά πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

EuroAsia

Το έργο EuroAsia αφορά σε πρώτη φάση στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης, μέσω υποβρύχιων καλωδίων μεταφοράς συνεχούς ρεύματος (500kV), εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας, με σημείο προσαιγιάλωσής τους στην περιοχή της Κορακιάς Ηρακλείου Κρήτης. Το συνολικό μήκος του καλωδίου ανέρχεται στα 898 χλμ. Επίσης, περιλαμβάνει την εγκατάσταση από το σημείο προσαιγιάλωσης, υπόγειων καλωδίων συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης, μήκους 10,2 χλμ. έως τη διασύνδεσή τους  με τον Σταθμό Μετατροπής της Δαμάστας, ο οποίος αποτελεί έργο της «Αριάδνη Interconnection» (της θυγατρικής εταιρείας του ΑΔΜΗΕ που κατασκευάζει την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής), καθώς και τα έργα διασύνδεσης με τον Σταθμό Μετατροπής και το σύστημα μεταφοράς της Κρήτης. Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο υπεγράφη συμφωνία με τη  Nexans Norway για την προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση των καλωδιακών συστημάτων  για τη ζεύξη Κύπρου-Ελλάδας.

Χρηματοδότηση

Το ηλεκτρικό καλώδιο Κύπρου – Κρήτης, μήκους 898 χλμ. και προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 757 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Connecting Europe. Οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν φέτος, ώστε το 2024 να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Αποτελεί υποέργο του ευρωπαϊκού έργου κοινού ενδιαφέροντος (PCI) «EuroAsia Interconnector» που αφορά στο καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, συνολικού μήκους 1.208 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ, το οποίο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027. Ο EuroAsia αρχικά, θα επιτρέψει την αμφίδρομη μεταφορά 1.000 MW και σε πλήρη ανάπτυξη 2.000 MW.

Όταν ολοκληρωθεί θα «ενώσει» τα ηλεκτρικά συστήματα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας αποτελώντας τη μεγαλύτερη (μήκους 1.208 χλμ) και βαθύτερη (έως και 3.000 μέτρα) ηλεκτρική διασύνδεση στον κόσμο, ισχύος 2.000 MW.

GREGY

Το GREGY, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου είναι ένα έργο που τρέχει ο όμιλος Κοπελούζου, και για το οποίο ο ΑΔΜΗΕ επιδιώκει τη μετοχική του ανάμειξη.

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε η σύναψη μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στις θυγατρικές του ελληνικού ομίλου εταιρείες Damco Energy και Elica και την Infinity Power που στήθηκε από την Masdar (Abu Dhabi Future Energy Company) και την  Egypt’s Infinity. Οι εταιρείες θα εξετάσουν, σε μη αποκλειστική βάση, την δυνατότητα από κοινού ανάπτυξης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα οποία θα τροφοδοτήσουν με πράσινη ενέργεια το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY.

Αίγυπτος

Το έργο GREGY – Green Energy Interconnector αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου απευθείας με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 3 GW (Γιγαβάτ)  και τη δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας. Το έργο GREGY θα μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές CO2. Έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος περίπου 9,5 GW είναι απαραίτητα ώστε να επιτευχθεί η μεγιστοποίηση της αξιοποίησης του GREGY. Το έργο θα παρέχει εναλλακτικές καθαρές και ανανεώσιμες πηγές και διαδρομές ενέργειας για την Ευρώπη, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση της Ηπείρου από την ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

Η Ευρ. Επιτροπή στηρίζει το έργο, ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο ύψους 3,5 δις. ευρώ που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η εταιρεία ELICA του ομίλου Κοπελούζου. Μάλιστα στις τελευταίες εξελίξεις συμπεριλαμβάνονται κι αυτές της έναρξης συζητήσεων και με τους δύο διαχειριστές της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ) και Αιγύπτου (EETC), προκειμένου να συμμετάσχουν μετοχικά και χρηματοδοτικά στην κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Σκοπός του project που έχουν επικυρώσει οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου είναι η πράσινη ηλεκτρική ενέργεια να φτάνει στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια