Ανεβαίνουν οι τόνοι στον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ φαρμακαποθηκών και φαρμακοποιών με θέμα τις ελλείψεις φαρμάκων που ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν ακόμη πολλούς ασθενείς.

Μετά το αίτημα των φαρμακαποθηκών για άρση απαγόρευσης εξαγωγών σε 130 φάρμακα από τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Θεόδωρου Σκυλακάκη, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έκανε λόγο για «εκτός πραγματικότητας δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη για άρση της απαγόρευσης».

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις και όπου υπάρχουν καλύπτονται από αντίστοιχα γενόσημα. Μάλιστα προσθέτει ότι το ίδιο διαπιστώνεται και από τους εκπροσώπους των φορέων που εμπλέκονται στο φάρμακο, συμπεριλαμβάνοντας και τους φαρμακοποιούς.

Αναφέρει επίσης, πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, «η Ελλάδα είναι τελευταία σε ελλείψεις φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη».

 

Οι φαρμακοποιοί

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος παρατήρησε πως η πολύμηνη συνέχιση της απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών έχει αρχίσει να αποδίδει, με την σταδιακή εμφάνιση φαρμάκων που επί μήνες έλλειπαν από την ελληνική αγορά. Αντίθετα, λίγα φάρμακα για τα οποία έγινε άρση της απαγόρευσης εξαγωγών προ διμήνου, έχουν εξαφανιστεί από την αγορά, δείχνοντας τι πρόκειται να συμβεί αν η άρση επεκταθεί και στα 130 φάρμακα που έχουν ήδη αποθεματοποιηθεί και για τα οποία «μετά επιτάσεως ζητά ο κ. Σκυλακάκης, προκειμένου να μπορέσουν να εξαχθούν στις ευρωπαϊκές αγορές».

Ο ΠΦΣ έκανε λόγο για «λάσπη, συκοφαντίες και παραπληροφόρηση» για τον Πρόεδρό του Απ. Βαλτά και τον ειδικό γραμματέα του ΠΦΣ Δ. Ευγενίδη, επισημαίνοντας σε αντιδιαστολή, ότι «οι δηλώσεις του Προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων επιβεβαιώνουν την προτεραιότητα που δίνει στην εξαγωγική επιχειρηματική δραστηριότητα των φαρμακαποθηκών, σε σχέση με την εξασφάλιση της επάρκειας στην ελληνική αγορά φαρμάκου, καθώς ανέφερε στα ΜΜΕ ότι «οι ελληνικές φαρμακαποθήκες ενώνοντας τις δυνάμεις τους από ασήμαντες έγιναν σημαντικές, καταφέρνοντας να ανοίξουν τις πόρτες μεγάλων οίκων του εξωτερικού εξασφαλίζοντας μεγάλες παραγγελίες».

Οι φαρμακοποιοί ζήτησαν από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ να επικεντρωθούν σε εξονυχιστικό έλεγχο των φαρμακαποθηκών που αποθεματοποιούν ποσότητες χιλιάδων σκευασμάτων – ειδικά μετά την τελευταία απαγόρευση – με την προσδοκία ότι αυτή θα αρθεί το προσεχές διάστημα και καταλήγοντας ανέφεραν: «Ματαιοπονεί ο κ. Σκυλακάκης στην προσπάθειά του από υπόλογος να καταστεί τιμητής».

Οι φαρμακαποθήκες

Επανερχόμενοι στην κόντρα για τις απαγορεύσεις των παράλληλων εξαγωγών, η διοίκηση του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων κατήγγηλε «ψεύδη και προσωπικές επιθέσεις» και συνέστησε στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να προσφύγει στη δικαιοσύνη, όπως έκανε ο κ. Σκυλακάκης κατά του κ. Βαλτά. Ταυτόχρονα ζήτησε απαντήσεις από τους κ.κ. Βαλτά και Ευγενίδη για τις συνεταιριστικές αποθήκες στις διοικήσεις των οποίων μετέχουν, αν πραγματοποιούν πωλήσεις για εξαγωγή φαρμάκων, για «να φανεί ποιός εξυπηρετεί τα  οικονομικά του  συμφέροντα σε βάρος του Έλληνα ασθενή».

Οι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών

Απαντώντας στις καταγγελίες των φαρμακαποθηκαρίων, ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ) κ.κ. Βασ. Μπιρλιράκης και Λευτ. Μαρίνος, επεσήμαναν ότι:

▪ Η αποστολή των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών είναι ευθυγραμμισμένη με την εξυπηρέτηση των αναγκών των ασθενών και κατ’ επέκταση την εξυπηρέτηση των αναγκών της Δημόσιας Υγείας (όπως ορίζεται από την νομοθεσία και διασφαλίζεται από το γεγονός ότι οι συνεταιρισμοί ελέγχονται δημοκρατικά από τους φαρμακοποιούς με φαρμακείο).

▪ Η πολιτική επιλογή της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για τη διεύρυνση της λίστας φαρμάκων για τα οποία έχει απαγορευθεί το παράλληλο εμπόριο οδηγεί σταδιακά σε εξομάλυνση της φαρμακευτικής αγοράς, με λιγότερα προβλήματα σε επίπεδο χονδρεμπορίου για την επάρκεια κωδικών, με διευκόλυνση των φαρμακοποιών στην καθημερινότητα τους και κυρίως με ικανοποιητικότερη κάλυψη των αναγκών των ασθενών και μικρότερη ταλαιπωρία τους (αφορά φάρμακα των οποίων απαγορεύτηκε το παράλληλο εμπόριο και όχι σε φάρμακα που η έλλειψη προκύπτει από προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία, σε υποεφοδιασμό της αγοράς από τις φαρμακευτικές ή άλλη αιτία).

▪ Η άρση του μέτρου θα οδηγήσει σε αντιστροφή των θετικών αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί με «εξαφάνιση» των κωδικών φαρμάκων που σήμερα φαίνεται να ομαλοποιείται η διάθεση τους από τα φαρμακεία.

Έτσι πρότειναν στο υπουργείο να επιμείνει στην πολιτική απαγόρευσης του παράλληλου εμπορίου για τους απαραίτητους κωδικούς φαρμάκων και να επιταχύνει την δημιουργία του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης αποθεμάτων και κινήσεων στην φαρμακευτική αλυσίδα , ενώ επεσήμανε ότι η ΟΣΦΕ έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της για αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων.

Το υπουργείο Υγείας

Σημειώνουμε ότι στα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων, περιλαμβάνεται η εφαρμογή Συστήματος Παρακολούθησης και Ελέγχου της Εφοδιαστικής Αλυσίδας Φαρμάκου (ΣυΠΕΕΑΦ), η ψήφιση διάταξης για τη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκου, με τον έγκαιρο εντοπισμό και την πρόβλεψη ελλείψεων φαρμάκων. Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.), το οποίο θα παρακολουθεί την εγχώρια διακίνηση των φαρμάκων, στόχο έχει να αντιμετωπίζονται με ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα οι ελλείψεις φαρμάκων και να καλύπτονται εγκαίρως.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus