Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πώς αυτή θα καταστεί ηγέτιδα στις πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίες και την απεξάρτησή της από τρίτες χώρες όπως η Κίνα, θα συζητήσουν μεταξύ άλλων σήμερα Παρασκευή οι ηγέτες των χωρών-μελών.
Μητσοτάκης: Τι θα εισηγηθεί στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Γρανάδα
Στη Γρανάδα της Ισπανίας, 47 ηγέτες (27 των χωρών-μελών της Ε.Ε και 20 χωρών που εξετάζουν την ένταξή τους), θα συμμετάσχουν στην τρίτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στόχος της οποίας είναι η σταθερότητα της Ένωσης και η ευημερία των πολιτών της.
Με επιστολή του πριν από την έναρξη της συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισημαίνει ότι η εισβολή της Ρωσίας στον Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, έχει αναγκάσει την Ε.Ε. να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση και παράλληλα να δομήσει μια περισσότερο ανθεκτική οικονομική βάση.
Στην ίδια επιστολή, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει ότι η σύνοδος στη Γρανάδα θα βοηθήσει στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν τους επόμενους μήνες αναφορικά με της προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προτάσεις που θα μπορούσαν να επιφέρουν ένα πιο ενδελεχή έλεγχο στις εξαγωγές και στη μεταφορά της τεχνολογίας, ειδικότερα εκείνων που σχετίζονται με την αμυντική θωράκιση.
Τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα
Έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, η Επιτροπή επιδιώκει να διαβουλευθεί με τις 27 χώρες-μέλη, το ενδεχόμενο να διατρέχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με την προηγμένη τεχνολογία των ημιαγωγών, την τεχνητή νοημοσύνη, τη κβαντική τεχνολογία και τη βιοτεχνολογία.
Τα ζητήματα αυτά, αποτελούν μέρος της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Οικονομική Ασφάλεια, η οποία δημοσιοποιήθηκε από την Κομισιόν τον περασμένο Ιούνιο. Σε αυτήν το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε., κάνει λόγο για μια εσωτερική αγορά, για ενίσχυση της έρευνας, τη σφυρηλάτηση συμμαχιών με αξιόπιστους συμμάχους και τη χρήση υπαρχόντων αμυντικών εργαλείων όπως και την υιοθέτηση καινούργιων τέτοιων εργαλείων.
Η σύνοδος στην Γρανάδα, θα επικεντρωθεί στον βαθμό στον οποίο οι χώρες-μέλη είναι πρόθυμες να εναρμονίσουν τις πολιτικές τους για την εθνική ασφάλεια και να μεταφέρουν συγκεκριμένες εξουσίες στις Βρυξέλλες.
Ένα άλλο ζήτημα που περιλαμβάνεται στην ατζέντα, είναι το εύρος στο οποίο οι ευρωπαϊκές αγορές θα παραμείνουν ανοιχτές στις ξένες εταιρείες. Επί παραδείγματι, χώρες όπως οι Σουηδία και η Ολλανδία τάσσονται υπέρ των πιο ανοιχτών αγορών, ενώ άλλες όπως η Γαλλία επιθυμούν να υπάρξει προστασία στους παραγωγούς εντός της Ε.Ε.
Latest News
Άλλα είπε, άλλα κάνει - Πού θα κινηθούν οι αυξήσεις μισθών στην Starbucks
Επαναπροσάρμοσε... προς τα κάτω η Starbucks τις αυξήσεις που προορίζονται για τους baristas μετά από μια δύσκολη χρονιά
Οι τόκοι «γονατίζουν» τις αναπτυσσόμενες οικονομίες - Στα 29. τρισ. το χρέος τους
Οι αναπτυσσόμενες χώρες συναντούν σημαντικά εμπόδια στην οικονομική τους ανόρθωση και στρέφονται στο ΔΝΤ
Δύο τόνους... δολαρίων έστειλε στη Μόσχα ο Άσαντ - 250 εκατ. σε 100δόλαρα
«Το καθεστώς έπρεπε να φέρει χρήματα στο εξωτερικό σε ένα ασφαλές καταφύγιο για να μπορέσει να εξασφαλίσει την ωραία ζωή»
Κάγια Κάλας: Πρώιμη η χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Συρίας
Η Κάγια Κάλας αναφέρθηκε στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Συρία, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ
Στήριξη από Λεπέν και την Κεντροαριστερά αναζητά ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού θα προσπαθήσει να κερδίσει τη στήριξη της Λεπέν για να περάσει τον προϋπολογισμό
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;