Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πώς αυτή θα καταστεί ηγέτιδα στις πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίες και την απεξάρτησή της από τρίτες χώρες όπως η Κίνα, θα συζητήσουν μεταξύ άλλων σήμερα Παρασκευή οι ηγέτες των χωρών-μελών.

Μητσοτάκης: Τι θα εισηγηθεί στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Γρανάδα

Στη Γρανάδα της Ισπανίας, 47 ηγέτες (27 των χωρών-μελών της Ε.Ε και 20 χωρών που εξετάζουν την ένταξή τους), θα συμμετάσχουν στην τρίτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στόχος της οποίας είναι η σταθερότητα της Ένωσης και η ευημερία των πολιτών της.

Με επιστολή του πριν από την έναρξη της συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισημαίνει ότι η εισβολή της Ρωσίας στον Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, έχει αναγκάσει την Ε.Ε. να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση και παράλληλα να δομήσει μια περισσότερο ανθεκτική οικονομική βάση.

Στην ίδια επιστολή, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει ότι η σύνοδος στη Γρανάδα θα βοηθήσει στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν τους επόμενους μήνες αναφορικά με της προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προτάσεις που θα μπορούσαν να επιφέρουν ένα πιο ενδελεχή έλεγχο στις εξαγωγές και στη μεταφορά της τεχνολογίας, ειδικότερα εκείνων που σχετίζονται με την αμυντική θωράκιση.

Τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα

Έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, η Επιτροπή επιδιώκει να διαβουλευθεί με τις 27 χώρες-μέλη, το ενδεχόμενο να διατρέχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με την προηγμένη τεχνολογία των ημιαγωγών, την τεχνητή νοημοσύνη, τη κβαντική τεχνολογία και τη βιοτεχνολογία.

Τα ζητήματα αυτά, αποτελούν μέρος της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Οικονομική Ασφάλεια, η οποία δημοσιοποιήθηκε από την Κομισιόν τον περασμένο Ιούνιο. Σε αυτήν το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε., κάνει λόγο για μια εσωτερική αγορά, για ενίσχυση της έρευνας, τη σφυρηλάτηση συμμαχιών με αξιόπιστους συμμάχους και τη χρήση υπαρχόντων αμυντικών εργαλείων όπως και την υιοθέτηση καινούργιων τέτοιων εργαλείων.

Η σύνοδος στην Γρανάδα, θα επικεντρωθεί στον βαθμό στον οποίο οι χώρες-μέλη είναι πρόθυμες να εναρμονίσουν τις πολιτικές τους για την εθνική ασφάλεια και να μεταφέρουν συγκεκριμένες εξουσίες στις Βρυξέλλες.

Ένα άλλο ζήτημα που περιλαμβάνεται στην ατζέντα, είναι το εύρος στο οποίο οι ευρωπαϊκές αγορές θα παραμείνουν ανοιχτές στις ξένες εταιρείες. Επί παραδείγματι, χώρες όπως οι Σουηδία και η Ολλανδία τάσσονται υπέρ των πιο ανοιχτών αγορών, ενώ άλλες όπως η Γαλλία επιθυμούν να υπάρξει προστασία στους παραγωγούς εντός της Ε.Ε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή