Ισραήλ και Χαμάς βρίσκονται και επίσημα σε πόλεμο, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο (7/10) το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας.

Χθες, Κυριακή 8 Οκτωβρίου, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενεργοποίησε το Άρθρο 40 Aleph, κηρύσσοντας επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς. Επρόκειτο για μια κυρίως συμβολική και τυπική διαδικασία, που επιτρέπει στην κυβέρνηση του Νετανιάχου, να θέσει σε ισχύ μια ευρύτερη κινητοποίηση των στρατιωτικών εφεδρειών και να προσδιορίσει συγκεκριμένους πολεμικούς στόχους, αυξάνοντας το φάσμα μιας χερσαίας εισβολής στη Γάζα.

Διευκολύνεται η κατοχή όπλων

Την ίδια, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ και ηγέτης του υπερεθνικιστικού κόμματος Οτζμά Γιεχουντίτ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, εξέδωσε επείγουσα εντολή προς τη Διεύθυνση Αδειοδότησης Πυροβόλων Όπλων, προκειμένου να απλουστευθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης άδειας οπλοφορίας με σκοπό να εξοπλιστούν όσο περισσότεροι πολίτες είναι δυνατόν.

«Έδωσα εντολή στη Διεύθυνση Αδειοδότησης Πυροβόλων Όπλων να προχωρήσει σε επιχείρηση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να επιτρέψει σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να οπλιστούν. Το σχέδιο θα τεθεί σε ισχύ εντός 24 ωρών», ανέφερε ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και σημείωσε ότι αυτό θα επιτρέψει στους Ισραηλινούς να οπλιστούν και να προστατεύσουν τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους όταν είναι απαραίτητο.

Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου το Ισραήλ κήρυξε και επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς

Η αρμόδια Διεύθυνση, με τη σειρά της, ανακοίνωσε ότι «οποιοσδήποτε πολίτης που πληροί τα κριτήρια, χωρίς ιατρικό ιστορικό ή ποινικό μητρώο, μπορεί να λάβει έγκριση για την κατοχή πυροβόλων όπλων μετά από τηλεφωνική συνέντευξη».

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι διπλασιάστηκε ο αριθμός σφαιρών που μπορούν να κατέχουν οι πολίτες και επιδοτείται από το κράτος από 50 σε 100.

Ακόμη, όσοι Ισραηλινοί είχαν άδεια αγοράς πυροβόλου όπλου το 2023, αλλά δεν προχώρησαν στην αγορά του και η άδεια έχει λήξει, πλέον θα μπορούν να το έχουν στην κατοχή τους χωρίς να περάσει από τη διαδικασία. Υπολογίζεται, ότι η αλλαγή αυτή αφορά 4.000 πολίτες.

Σημειώνεται ότι στο Ισραήλ η απαραίτητη προϋπόθεση για την κατοχή όπλου είναι είτε να έχει λάβει κάποιος στρατιωτική εκπαίδευση, κάτι που ούτως ή άλλως συμβαίνει αφού η θητεία είναι υποχρεωτική, είτε να ζει κοντά στη Λωρίδα της Γάζας ή στη Δυτική Όχθη, όπου τα βίαια επεισόδια τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα