Η απάντηση του Ισραήλ στην πρωτοφανή πολυμέτωπη επίθεση Παλαιστίνιων ενόπλων από τη Λωρίδα της Γάζας θα «αλλάξει τη Μέση Ανατολή» δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Νετανιάχου μιλούσε σε δημάρχους των νότιων συνοριακών πόλεων, που δέχθηκαν πλήγματα από την αιφνιδιαστική επίθεση, αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, χωρίς να παρέχονται περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Ξέρω ότι έχετε περάσει τρομερά και δύσκολα πράγματα. Αυτά που θα περάσει η Χαμάς θα είναι δύσκολα. Έχουμε μόλις ξεκινήσει την εκστρατεία. Θα είμαστε ισχυροί σε αυτές τις δύσκολες μέρες, θα χρειαστεί χρόνος και απαιτείται δυνατή στάση στις επόμενες δύσκολες μέρες.

Ο Νετανιάχου πρόσθεσε ότι «το κράτος σας ζητά να μείνετε δυνατοί, γιατί θα αλλάξουμε τη Μέση Ανατολή. Είμαστε όλοι μαζί και θα τους νικήσουμε με δύναμη, με πολλή δύναμη»

«Πολεμάμε με ανθρώπινα κτήνη λέει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας

Την ολοκληρωτική πολιορκία της Γάζας διέταξε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ. «Πολεμάμε με ανθρώπινα κτήνη και ενεργούμε ανάλογα», είπε ο ίδιος.

«Δεν θα υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, δεν θα υπάρχει φαγητό, δεν θα υπάρχει νερό, δεν θα υπάρχουν καύσιμα», είπε.

Τι σημαίνει ο «ολικός αποκλεισμός» του θύλακα

«Η απόφαση για αποκλεισμό της Γάζας θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε ανθρωπιστικό επίπεδο», τονίζει o αναλυτής άμυνας και ασφάλειας του Sky News, Michael Clarke, εξηγώντας τι σημαίνει η πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ.

Και συνεχίζει: «Οι Ισραηλινοί αποσύρθηκαν από τη Γάζα το 2005. Την κατέλαβαν το 1967. Εκεί υπήρχαν ισραηλινοί οικισμοί. Διέλυσαν τους οικισμούς πολύ θεατρικά, αλλά απομακρύνθηκαν και μονομερώς οι Ισραηλινοί αποσύρθηκαν… για να δουν αν θα μπορούσαν, να δημιουργήσουν μια καλύτερη κατάσταση».

Αλλά φρόντισαν να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γάζας και του εναέριου χώρου, των χωρικών υδάτων της Γάζας στις ακτές, επισημαίνει ο Clarke. «Έτσι, ελέγχουν όλη την ηλεκτρική ενέργεια της Γάζας, την παροχή τροφίμων και νερού. Και έτσι έχουν τη δυνατότητα να την κλείσουν εντελώς, κάτι που τώρα είπαν ότι θα κάνουν», τονίζει.

Όπως υπογραμμίζει στη συνέχεια ο αναλυτής άμυνας και ασφάλειας του Sky News, «η Γάζα κρατήθηκε ζωντανή επί χρόνια με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ και κρατών όπως το Κατάρ, που έβαλαν ειδικά χρήματα σε έργα αποκλειστικά για ανθρωπιστικούς σκοπούς».

«Οπότε τα χρήματά τους είναι αυτά που κράτησαν τη Γάζα ζωντανή. Θέλω να πω, η Γάζα δεν είναι βιώσιμη από καμία άλλη άποψη εκτός από την ξένη βοήθεια. Έτσι, μπορεί να απομονωθεί εντελώς έτσι και να προκαλέσει τεράστια δυστυχία. Αυτό που υποψιάζομαι ότι συμβαίνει είναι ότι οι Ισραηλινοί το βλέπουν αυτό ως την πρώτη βολή στην προσπάθειά τους να βγάλουν έξω τους ομήρους τους», καταλήγει.

Σχεδόν 1.200 οι νεκροί

Το Ισραήλ κήρυξε επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση την προηγουμένη ημέρα από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας, με τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων να πλησιάζει τους 1.200 νεκρούς.

Νετανιάχου: Το Ισραήλ ξεκινά «μακρόχρονο και δύσκολο» πόλεμο

Το Ισραήλ ξεκίνησε έναν «μακρόχρονο και δύσκολο πόλεμο», προειδοποίησε ο Νετανιάχου σε ανάρτηση που έκανε τα ξημερώματα στο Χ.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι η ευθύνη για αυτόν τον πόλεμο ανήκει στη Χαμάς, που εξαπέλυσε φονικές επιθέσεις στο ισραηλινό έδαφος.

Η πρώτη φάση του πολέμου αφορά την εξόντωση των εχθρικών δυνάμεων που διείσδυσαν στο Ισραήλ και σκότωσαν αμάχους και στρατιώτες, τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο Νετανιάχου ανέφερε πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα συνεχιστεί «αδιάκοπα» και με αποφασιστικότητα «έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι» της επιχείρησης.

«Θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια για τους πολίτες του Ισραήλ και θα νικήσουμε», τόνιζε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Πηγή in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News