Στη δίνη της γεωπολιτικής αβεβαιότητας βρέθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, ανήμπορο να κρατήσει τις όποιες στηρίξεις εμφανίστηκαν ενδοσυνεδριακά, επιβεβαιώνοντας ότι η πτωτική τροχιά είναι δύσκολο να ανατραπεί όταν ο κόσμος παρακολουθεί μία ακόμη επικίνδυνη στρατιωτική ένταση στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,26% στις 1.111,29 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.105,15 μονάδων (-2,80%) και 1.127,89 μονάδων (-0,80%). Ο τζίρος ανήλθε στα 204,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 82,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 53,2 εκατ. τεμάχια αξίας 101,8 εκατ. ευρώ.

Wall Street: Εντείνεται η γεωπολιτική πίεση, αργία στα ομόλογα

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,04% στις 2.750,64 μονάδες, ενώ στο -3,57% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.820,58 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,67% στις 858,38 μονάδες.

Βέβαια, η εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές δεν είναι τόσο ζοφερή όσο στη Λ. Αθηνών, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά ότι οι στηρίξεις του «ρηχού» ΧΑ είναι αδύναμες να απορροφήσουν γεωστρατηγικά γεγονότα, όπως αυτά που συμβαίνουν στο Ισραήλ. Το μόνο θετικό σήμερα ήταν ότι ο τζίρος παρέμεινε κοντά στους μέσους όρους των προηγούμενων ημερών, εάν εξαιρεθεί φυσικά το πακέτο του 1,4% που απέκτησε Eurobank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το πακέτο αφορούσε 52 εκατ. μετοχές, ή το 1,4% της Eurobank, και ήταν αξίας 93,7 εκατ. ευρώ.

«Δύσκολα κάποιος μπορεί να πιάσει το μαχαίρι που πέφτει χωρίς να κοπεί»

Πάντως η σημερινή ημέρα δεν άλλαξε κάτι στην ήδη αρνητική εικόνα της αγοράς, η οποία επί διμήνου βρίσκεται σε πτωτική τροχιά. Η προβληματική εδράζεται επί της πλήρης απουσίας αγοραστικού ενδιαφέροντος, τουλάχιστον υποστηρικτικού χαρακτήρα, κάτι που συνοδεύται από μια ευαισθησία στην αρνητική ειδησεογραφία (και αναισθησία στην θετική). Πόσο μάλλον όταν έχει προστεθεί μια νέα εστία αβεβαιότητας σε μια ήδη ευάλωτη αγορά, μετά και την απώλεια του κινητού των 200 ημερών την Παρασκευή.

Θεωρητικά, όταν κοπάσει η θύελλα, θα αναδειχθούν ευκαιρίες, επισημαίνουν αρκετοί αναλυτές, εκτός εάν υπάρξει κάποια επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης με εμπλοκή περισσότερων δυνάμεων. Άλλωστε, σε μια πολεμική περίοδο τα πράγματα πάντα μπορεί να ξεφύγουν, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποιος συναγερμός παγκοσμίως που θα στηρίξει τα περιουσιακά στοιχεία.

Πάντως, η Fast Finance υπενθυμίζει ένα παλιό χρηματιστηριακό ρητό, που λέει ότι δύσκολα κάποιος μπορεί να πιάσει το μαχαίρι που πέφτει χωρίς να κοπεί. Έτσι λοιπόν η ανεύρεση πάτου, όπως αντίστοιχα και κορυφής δεν έχει κάποιο νόημα. Αν κάποιος έψαχνε να τοποθετηθεί σε καλές εταιρίες και δεν έβρισκε τιμές ήρθε ή ώρα να το πράξει και σταδιακά να το πράξει. Ωστόσο, θα πρέπει να έχει κατά νου ότι η αγορά διορθώνει χωρίς προφανή λόγο καταγράφοντας από τις μεγαλύτερες πτωτικές κινήσεις του έτους με αρκετούς πλέον να ανησυχούν για την μεσοπρόθεσμη πορεία της αγοράς. Συνηθίζεται οι bull market αγορές να καταγράφουν σοβαρές διορθώσεις και αυτές να είναι χρονικά απότομες και χρονικά πολύ μικρότερες από τις ανόδους.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Cenergy έκλεισε με βουτιά 6,34%, με τη Βιοχάλκο να την ακολουθεί με -5,44%. Άνω του 4% ήταν η πτώση σε Aegean, Ελλάκτωρ και Quest, ενώ άνω του 3% σε Alpha Bank, ΕΛΧΑ και Τιτάν.

Οι απώλειες σε ΟΤΕ, Πειραιώς, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Jumbo και Motor Oil ξεπέρασαν το 2%, ενώ εκείνες σε Εθνική, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Autohellas, ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια το 1%. Στο -0,07% έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή, η Coca Cola έκλεισε αμετάβλητη, ενώ ο Σαράντης στο +0,41%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών