Λίγες ώρες πριν την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου στην Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και νέου προέδρου ο ot.gr προχωρεί σε ένα «debate» μεταξύ των τριών υποψηφίων.

Οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου στην ΠΟΞ είναι την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, ενώ την ίδια ημέρα θα συγκροτηθεί σε σώμα και το νέο ΔΣ, με την εκλογή προέδρου και των υπολοίπων μελών του προεδρείου.

Πτωτικά τα ξενοδοχεία τον Αύγουστο σε πληρότητα και έσοδα ανά δωμάτιο [γραφήματα]

Στο «debate» συμμετέχουν κατά αλφαβητική σειρά ο κ. Μανώλης Γιαννούλης πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων, η κυρία Κωνσταντίνα Σβύνου πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και πρόεδρος του ΙΤΕΠ και ο κ. Μανώλης Τσακαλάκης πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου. Και οι τρεις έχουν εκφράσει τις προηγούμενες ημέρες την πρόθεση τους να αναλάβουν την θέση του προέδρου της ΠΟΞ. Απαντούν στις ίδιες ερωτήσεις που αφορούν κρίσιμα για τον ξενοδοχειακό κλάδο θέματα:

1. Ποια η θέση σας για τον νέο φόρο διαμονής η περιβαλλοντικού τέλους όπως αποκαλείται;

2. Ποιος ο ρόλος της ΠΟΞ, ως συνδικαλιστικού οργάνου που εκπροσωπεί όλα τα ξενοδοχεία της χώρας;

3. Πώς τα ξενοδοχεία πρέπει να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή;

Μανώλης Γιαννούλης, πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων

1. Η αύξηση του φόρου διανυκτέρευσης, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια στην προσπάθεια των ξενοδόχων να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο.

Η ξενοδοχειακή τάξη, έχει αποδείξει σε όλες τις δύσκολες στιγμές της χώρας ότι έχει στηρίξει πολιτικές και αποφάσεις για την έξοδο από την κρίση. Συνολικά από το 2018 που επεβλήθη ο Φόρος έως σήμερα, έχουν εισπραχθεί περί τα 600 εκατ. ευρώ. Τώρα με την επικείμενη αύξηση, επιχειρείται να εισπραχθεί το συνολικό ποσό της εξαετίας μέσα σε 2 χρόνια ή και λιγότερο. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα δυσμενής εξέλιξη, που πέραν των άλλων, θα προκαλέσει δυσαρέσκεια στους επισκέπτες μας, Έλληνες και ξένους, όταν θα κληθούν να καταβάλλουν τις πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Η προσφορότερη λύση είναι, αντί αύξησης, η κατάργηση του Φόρου και ο δίκαιος επιμερισμός των όποιων βαρών ανά κλάδο της οικονομίας, με ανταποδοτικό χαρακτήρα, για την ανάπτυξη των περιοχών σε τοπικό επίπεδο ή την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων. Εδώ είμαστε για να πείσουμε με επιχειρήματα για το δίκαιο των αιτημάτων μας, σε συνεργασία και με άλλους φορείς που αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις που μπορεί να οδηγήσει μία υπέρμετρη πολιτική επιβαρύνσεων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

2. Η ΠΟΞ είναι ο συνδικαλιστικός βραχίονας των ξενοδόχων και ο βασικός φορέας μέσω του οποίου μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα του κλάδου.

Η επόμενη ημέρα της ΠΟΞ είναι διεκδικητική, με στόχο να πείσουμε τους αρμόδιους ότι ο βασικός κρίκος στον τουρισμό που είναι τα ξενοδοχεία πρέπει να εξασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα του παρεμβαίνοντας σε θέματα όπως ο υψηλός ΦΠΑ, η αύξηση του φόρους διαμονής κ.λ.π.

Επίσης η ΠΟΞ πρέπει να διακατέχεται από πνεύμα συνεργασίας με τους άλλους φορείς του τουρισμού έτσι ώστε πολλά θέματα που απασχολούν εν γένει τον τουριστικό κλάδο και ιδιαίτερα τα ξενοδοχεία μέσω των συνεργειών και συνεργασιών να μπορούν να επιλυθούν.

3. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και βλέπουμε ήδη τα αποτελέσματα της στη χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες. Αρχικά να επισημάνω ότι η ΠΟΞ πρέπει αν είναι δίπλα στους συναδέλφους των πληγεισών περιοχών. Γενικότερα ο ιδιωτικός τομέας και τα ξενοδοχεία πρέπει να κάνουν ότι μπορούν ώστε να μειώσουν το αποτύπωμα τους, τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να επισημάνουμε ότι βασικός στόχος θα πρέπει να είναι για την αντιμετώπιση των φαινομένων η ενίσχυση των δημοσίων υποδομών. Από εκεί ξεκινούν όλα.

 Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Κω

1. Ο κλάδος της ξενοδοχίας φορολογείται με άμεσους και έμμεσους φόρους σε διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους. Οποιαδήποτε περαιτέρω επιβολή ή αύξηση φόρου -ακόμα και αν επιβαρύνει τον καταναλωτή, έχει ως αποτέλεσμα να καθίσταται το προϊόν μας ακόμα ακριβότερο, γεγονός που επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων και κυρίως την ανταγωνιστικότητα του τελικού προσφερόμενου προϊόντος, ειδικά όταν οι ανταγωνιστικοί μας προορισμοί (Τουρκία, Ισπανία, κ.α.) λειτουργούν με πολύ ευνοϊκότερες συνθήκες. Ειδικά τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία, αδυνατούν να επιβιώσουν καθώς κατά τους χειμερινούς μήνες δεν καλύπτεται το κόστος λειτουργίας τους…

Η οποιαδήποτε περαιτέρω φορολόγηση με βρίσκει κάθετα αντίθετη, τόσο εμένα όσο και το σύνολο του κλάδου. Η εύκολη λύση συνήθως είναι η επιβολή επιπλέον φόρου αλλά αποδεικνύεται πάντα η λάθος επιλογή. Οφείλουμε να προστατεύσουμε την επιχειρηματικότητα, την ευημερία και την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας και παράλληλα να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για την ανάκαμψη προορισμών και επιχειρήσεων που πλήττονται από έντονες κρίσεις, με ισοβαρή κατανομή των ευθυνών

2. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με πολλές προσκλήσεις για τον τουρισμό αλλά και τα Ελληνικά Ξενοδοχεία. Θεωρώ, ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ, η ΠΟΞ πρέπει να ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο το ρόλο της, να εξελιχθεί, να προσαρμοστεί και να αποτελέσει τη δυνατή ενιαία φωνή του ξενοδόχου, ανεξάρτητη από πολιτικές και κόμματα. Θέτω ως βασικούς στόχους, τον παραγωγικό συνδικαλισμό, την ενδυνάμωση των τοπικών ενώσεων ξενοδόχων, την ομαδική λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου, σε μια bottom -up προσέγγιση και ανάδειξη των θεμάτων που απασχολούν τα μέλη μας. Με μια φρέσκια προσέγγιση, θα προσπαθήσουμε να εξελίξουμε την ΠΟΞ, πατώντας στα ισχυρά θεμέλια που έχουν μπει όλα τα προηγούμενα χρόνια.

3. Ένα φαινόμενο για το οποίο συζητάμε εδώ και πολύ καιρό είναι προφανές πως έχει ήδη ξεκινήσει. Νέες κρίσεις, φυσικές καταστροφές, και άλλα φαινόμενα, ειδικά μέσα από την κλιματική αλλαγή, πρέπει να μας βρίσκουν έτοιμους τόσο ως επιχειρήσεις όσο και ως προορισμούς. Και το βασικότερο όλων είναι για μια ακόμη φορά η επένδυση σε υποδομές ανθεκτικές που θα παρέχουν ασφάλεια στους πολίτες, η επένδυση στην πολιτική προστασία για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση φαινομένων, η επένδυση στις κτιριακές υποδομές με κριτήρια βιωσιμότητας και αειφορίας αλλά και η επένδυση σε εκπαίδευση εργαζόμενων, επιχειρηματιών και πολιτών. Είναι εξέχουσας σημασίας η σωστή οργάνωση, η δημιουργία ταμείου στήριξης των πληγέντων με κριτήρια δίκαια και ισοσταθμισμένα, η προώθηση έργων κ κινήτρων προς την πράσινη μετάβαση με ορθολογικά κριτήρια.

Μανώλης Τσακαλάκης, πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου

1. Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης περί αυξήσεων του φόρου διαμονής κατά 150-200% φέρνει μεγάλη αναστάτωση στον κλάδο μας.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα δυσμενή εξέλιξη, που πέραν των άλλων, θα προκαλέσει δυσαρέσκεια στους επισκέπτες μας, Έλληνες και ξένους, όταν θα κληθούν να καταβάλλουν τις πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Η αύξηση φόρου διαμονής χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση θα πλήξει σοβαρά την ανταγωνιστικότητα του κλάδο μας σε ένα περιβάλλον με υψηλό πληθωρισμό, όπου πλήττονται κατά κύριο λόγο οι εν δυνάμει πελάτες μας.

Επιμένουμε να εφαρμοστεί η αντίστοιχη φορολογία και να υπάρχουν οι ανάλογες προϋποθέσεις λειτουργίας των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως αυτές ορίζονται για τις επιχειρήσεις μας, εφόσον δεν περιορίζεται η διάρκεια μίσθωσης στις 60 μέρες ανά έτος από το πρώτο κατάλυμα.

Πάγια πρόταση των ξενοδόχων είναι να καταργηθεί ο μνημονιακός φόρος διαμονής, ο οποίος επιβλήθηκε το 2016 με την έξοδο από τα Μνημόνια. Να επιβληθούν δημοτικά τέλη ανταποδοτικού χαρακτήρα και τα έσοδα του να δοθούν στους Δήμους με σκοπό να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία – ενίσχυση υποδομών που θα συμβάλουν στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της κάθε περιοχής, αλλά και για DMO (προώθηση και προβολή προορισμών).

Ένα «Πράσινο Τέλος» (Eco Tax) για την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο, την αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής ή έκτακτων γεγονότων που υπολογίζεται επί τοις % του τζίρου όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, θα βοηθούσε περισσότερο και τα ποσά που θα εισέπραττε η χώρα θα ήταν περισσότερα από τα αναμενόμενα.

2. Η ΠΟΞ είναι ο μοναδικός φορέας που εκπροσωπεί κατά 100% τους ξενοδόχους. Το ΞΕΕ είναι σύμβουλος της κυβέρνησης και ο ΣΕΤΕ είναι κοινωνικός εταίρος αλλά εκπροσωπεί όλο το φάσμα του τουρισμού. Το καθαρό ξενοδοχειακό όργανο είναι η ΠΟΞ και οι ξενοδόχοι πρέπει να εκπροσωπούνται στον ανώτατο βαθμό καθώς τα δικά μας συμφέροντα δεν συμπίπτουν πάντα με άλλων τουριστικών φορέων. Η ΠΟΞ πρέπει να έχει διακριτό ρόλο, να εκπροσωπεί και τους «μεγάλους» και τους «μικρούς» ειδικά όταν οι δεύτεροι είναι η  ραχοκοκαλιά της ελληνικής ξενοδοχίας.

Είμαστε πρώτος εργοδότης της χώρας και έτσι πρέπει να μας αντιμετωπίζουν. Η σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν κατάπεσε την περίοδο της κρίσεως, ήταν η μοναδική που ανανεώνονταν συνεχώς και δεν δικαιούται κανείς να μας κουνάει το δάκτυλο.

3. Όλοι έχουμε φερθεί βάναυσα στο περιβάλλον. Όμως ως κλάδος έχουμε να κάνουμε με πελατεία ευαισθητοποιημένη στα περιβαλλοντικά προβλήματα. Έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά παρά το ότι αντιμετωπίζαμε και γραφειοκρατικά εμπόδια. Π.χ. δεν μας επιτρέπονταν να τοποθετήσουμε στα ξενοδοχεία φωτοβολταϊκά συστήματα. Η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει, να θέσει κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου να προχωρήσουμε με γοργά βήματα μπροστά καθώς ο χρόνος δεν περιμένει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Τι είναι το «Gig-Tripping» που κυριαρχεί στις ταξιδιωτικές τάσεις
Τουρισμός |

Το «Gig-Tripping» είναι η τελευταία ταξιδιωτική τάση που επιβάλλεται να δοκιμάσετε

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, αυτός ο δημοφιλής όρος αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς - Ποιες πόλεις και χώρες είναι ιδανικές και οικονομικές για το συγκεκριμένο τύπου διακοπών

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών
Τουρισμός |

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές και την ουγγρική προεδρία της ΕΕ προ των πυλών, οι ηγέτες του κλάδου της φιλοξενίας είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να συναποφασίσουν για τις πολιτικές προτεραιότητες