Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή τροφοδότησαν τις ανησυχίες για τις πιθανές πληθωριστικές πιέσεις, δεδομένης και της νέας ανόδου του πετρελαίου.

Ομόλογα ΗΠΑ: Στο υψηλό 16ετίας η απόδοση του 10ετούς

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να χάνει 2,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,14% στις 7.588 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,03% στις 15.094 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,91% στις 6.965 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της γαλλικής εταιρείας πληρωμών Worldline έκλεισαν με κέρδη άνω του 6%, ενώ ο σουηδο-ελβετικός πολυεθνικός βιομηχανικός και μηχανικός όμιλος ABB υποχώρησε περισσότερο από 5% μετά την ανακοίνωση των κερδών του τρίτου τριμήνου.

Ο πληθωρισμός

Πάντως, υπήρξαν κάποιες στηρίξεις από το γεγονός ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν 4,3% τον Σεπτέμβριο του 2023, από 5,2% τον Αύγουστο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 9,9%.

Επίσης, στο 6,7% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο, ελαφρώς υψηλότερος από τις προσδοκίες και αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,5%, σύμφωνα με τις προσδοκίες. Ο δομικός ΔΤΚ — ο οποίος εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού — διαμορφώθηκε στο 6,1% σε ετήσια βάση, από 6,2% τον Αύγουστο, αλλά ελαφρώς πάνω από την πρόβλεψη για 6%.

Επίσης, οι τιμές παραγωγού στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν μηνιαία άνοδο 0,4% τον Σεπτέμβριο, ενώ σε ετήσια βάση, το ποσοστό μειώθηκε κατά 0,1%. Εν τω μεταξύ, οι τιμές των εισροών παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,4% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Αυγούστου, αλλά μειώθηκαν κατά 2,6% σε αντίθεση με τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές