Ψηλά στις προτιμήσεις των πλουσιοτέρων ανθρώπων του κόσμου βρίσκονται τα ακίνητα της Αθήνας, προσπερνώντας ακόμη και παραδοσιακά «καταφύγια» όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, το Μονακό και Μιλάνο. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που αποτυπώνει την αλματώδη άνοδο του ελληνικού real estate την τελευταία πενταετία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Knight Frank η Αθήνα βρίσκεται σε ένατη θέση από πλευράς ενδιαφέροντος των υπερπλουσίων που ψάχνουν να επενδύσουν σε ακίνητα.

Σύμφωνα με το IBISWorld, τα παγκόσμια έσοδα της βιομηχανίας εμπορικών ακινήτων προβλέπεται να μειωθούν στα 4,3 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2023, με ρυθμό 2,5% ετησίως από το 2018. Αυτό περιλαμβάνει μια αναμενόμενη αύξηση 1,6% στα έσοδα το 2023 λόγω ελαφρώς βελτιωμένων οικονομικών δεικτών μετά το άνοιγμα των παγκόσμιων αγορών μετά την πανδημία.

Πειραιάς: Χτίζουν θέσεις στο real estate οι επενδυτές

Η Knight Frank στην έκθεση Wealth Report ανέφερε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στις επενδυτικές στρατηγικές των πλουσιότερων λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες προκλήσεις. Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου το 69% των πλούσιων επενδυτών αναμένει ανάπτυξη στα χαρτοφυλάκιά τους το 2023. Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες στο Wealth Report, το 31% είπε ότι οι επενδυτές θα στοχεύσουν την ανάπτυξη κεφαλαίου, το 26% έδειξε τη διατήρηση του κεφαλαίου και το 23% είπε ότι το εισόδημα η παραγωγή θα είναι το κύριο επίκεντρο των επενδυτών. Περίπου το ένα τρίτο των επενδυτών θα αναζητήσουν επενδύσεις σε ακίνητα για να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό και να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκια τους.

Πανάκριβα ακίνητα για τους υπερπλούσιους

Σύμφωνα με τον δείκτη Prime International Residential Index (PIRI 100) της Knight Frank, η μέση αύξηση των τιμών των πολυτελών κατοικιών μειώθηκε κατά 5,2% το 2022. Παρά την πτώση, σχεδόν το 17% των παγκόσμιων υπερπλούσιων ιδιωτών (UHNWI) αγόρασαν ακίνητα το 2022, καθιστώντας το την δεύτερη πιο δυνατή χρονιά που έχει καταγραφεί. Από τις 100 αγορές, περίπου 85 ανέφεραν θετική αύξηση τιμών το 2022 με το Ντουμπάι να προηγείται κατά 44,2%, το Άσπεν κατά 27,6% και το Ριάντ κατά 25%.

Οι πωλήσεις κορυφαίων οικιστικών ακινήτων, αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων ή περισσότερο, σημείωσαν βουτιά το 2022 σε σύγκριση με το 2021, αλλά ήταν 49% υψηλότερες από το 2019. Η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Λονδίνο παρέμειναν οι κορυφαίες θέσεις με τις υψηλότερες πωλήσεις σε ακίνητα το 2022. Ενώ τα εξαιρετικά αξιόλογα ακίνητα, αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων ή περισσότερο, σημείωσαν υψηλότερες πωλήσεις στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

Έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι η Αθήνα βρέθηκε στην 9η θέση ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες αγορές ακινήτων για υπερπλουσίους.

Το 2024, η αγορά των πολυτελών ακινήτων αναμένεται να βελτιωθεί. Σχεδόν το 19% των UHNWI σχεδιάζει να επενδύσει απευθείας σε ακίνητα που παράγουν εισόδημα, ενώ το 13% σκοπεύει να ακολουθήσει την έμμεση ή παθητική προσέγγιση.

Real Estate: Οι κορυφαίες αναπτύξεις παγκοσμίως σύμφωνα με τον Nasdaq

Τα ακίνητα με τη μεγαλύτερη ζήτηση το 2024 θα είναι για υγειονομική περίθαλψη, επιμελητεία, γραφεία και οι κατοικίες. Η έκθεση της Knight Frank υποδηλώνει ότι τα γραφεία αναμένεται να ηγηθούν της αγοράς ακινήτων το 2024, με το Λονδίνο να αναμένεται να είναι ο κορυφαίος στόχος. Το 2023, οι Αμερικανοί επενδυτές αναμένεται να διακινήσουν σχεδόν το 50% των διασυνοριακών αγορών σε ακίνητα, με ισχυρή ζήτηση να προβλέπεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σιγκαπούρη, τον Καναδά και την Ελβετία.

Πού ζουν οι κροίσοι

Οι ΗΠΑ έχουν τον περισσότερο αριθμό δισεκατομμυριούχων πολιτών, με 735 άτομα να έχουν συσσωρευμένη καθαρή περιουσία 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Κίνα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση με 495 δισεκατομμυριούχους, οι οποίοι προσθέτουν 1,67 τρισεκατομμύρια δολάρια στην κινεζική οικονομία.

Η Ινδία έχει 169 δισεκατομμυριούχους και η Γερμανία φιλοξενεί 126 δισεκατομμυριούχους πολίτες. Οι κορυφαίες χώρες με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους κατά κεφαλήν ακολουθούνται από το Χονγκ Κονγκ με 66, τη Σιγκαπούρη με 35 και την Ελβετία με 41 δισεκατομμυριούχους. Αυτές οι χώρες συγκαταλέγονται στα κορυφαία μέρη όπου οι πλούσιοι κατέχουν ακίνητα. Οι πιο πλούσιες πόλεις στον κόσμο που έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό υπερπλούσιων ανθρώπων περιλαμβάνουν τη Νέα Υόρκη, το Τόκιο, το The Bay Area, το Λονδίνο, τη Σιγκαπούρη και το Λος Άντζελες, μεταξύ άλλων.

Σε ποιες πόλεις ωστόσο διατηρούν οι κροίσοι ακίνητα και σπίτια;  Σύμφωνα με τους ερευνητές της Investing Channel και με βάση την Έκθεση πλούτου της Knight Frank του 2023, οι πλούσιοι διατηρούν ακίνητα από το Χονγκ Κόνγκ και το Όκλαντ μέχρι το Παρίσι και το Πόρτο. Παρακάτω ακολουθούν οι δέκα κορυφαίες στις προτιμήσεις των κροίσων του κόσμου:

  1. Πόρτο

Ετήσια αλλαγή στις τιμές πολυτελών κατοικιών το 2022: 12,7%

Το Πόρτο είναι μια παραθαλάσσια πόλη στα βορειοδυτικά της Πορτογαλίας.

  1. Αθήνα

Ετήσια αλλαγή στις τιμές πολυτελών κατοικιών το 2022: 13,0%

Η Αθήνα είναι η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού και η καρδιά της αρχαίας Ελλάδας και σημερινή πρωτεύουσα της Ελλάδας. Συνδυάζει τον αέρα της κοσμοπολίτικής μητρόπολης και

  1. Μπαχάμες

Family Vacation, Atlantis Resort, Paradise Island, Bahamas · Monday 31 August 2009 · Nikon D40 · 18-55 mm f/3.5-5.6

Ετήσια αλλαγή στις τιμές πολυτελών κατοικιών το 2022: 15,0%

Οι Μπαχάμες είναι νησιωτική χώρα στην Καραϊβική, η οποία πέραν της φυσικής ομορφιάς αποτελεί και οικονομικό-φορολογικό παράδεισο.

  1. Αλγκάρβε

Ετήσια αλλαγή στις τιμές των πολυτελών κατοικιών το 2022: 15,3%

Το Αλγκάρβε βρίσκεται στη νοτιότερη περιοχή της Πορτογαλίας. Διάσημο για τις παραλίες του στον Ατλαντικό και τα θέρετρα γκολφ.

  1. Πράγα

Ετήσια αλλαγή στις τιμές των πολυτελών κατοικιών το 2022: 16,3%

Η Πράγα αποκαλείται επίσης «η πόλη των εκατό κωδωνοστασίων» και είναι πρωτεύουσα της Τσεχικής Δημοκρατίας.

  1. Μαϊάμι

Ετήσια αλλαγή στις τιμές των πολυτελών κατοικιών το 2022: 21,6%

Το Μαϊάμι είναι παράκτια μητρόπολη που βρίσκεται στη Νότια Φλόριντα.

  1. Τόκιο

Ετήσια αλλαγή στις τιμές των πολυτελών κατοικιών το 2022: 22,8%

Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκιο, είναι ένας συνδυασμός σύγχρονης και παραδοσιακής αστικής ζωής.

  1. Ριάντ

Ετήσια αλλαγή στις τιμές πολυτελών κατοικιών το 2022: 25,0%

Η πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ είναι ο κορυφαίος οικονομικός κόμβος της χώρας.

  1. Άσπεν

Ετήσια αλλαγή στις τιμές πολυτελών κατοικιών το 2022: 27,6%

Το Άσπεν είναι ένας διάσημος δήμος που βρίσκεται στα Βραχώδη Όρη του Κολοράντο και αποτελεί χειμερινό θέρετρο για απανταχού πλουσίους.

  1. Ντουμπάι

Ετήσια αλλαγή στις τιμές των πολυτελών κατοικιών το 2022: 44,2%

Το Ντουμπάι είναι παγκόσμιος οικονομικός και τουριστικός κόμβος και έχει καταστεί σίγουρα το κορυφαίο μέρος όπου οι πλούσιοι κατέχουν ακίνητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή