Οι τιμές των ακινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός όσων δεν μπορούν να αποκτήσουν ένα σπίτι έχει εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά  επίπεδα.

Η Goldman Sachs σε νέο σημείωμά της εκτιμά ότι οι μέσες τιμές θα αυξηθούν κατά 1,8% από έτος σε έτος το 2023 και στη συνέχεια ένα επιπλέον 3,5% μέχρι το τέλος του 2024, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει καμία απροσδόκητη οικονομική αναταραχή.

«Η οικονομική προσιτότητα για τον σταδιακό αγοραστή είναι χειρότερη από ό,τι ήταν στο αποκορύφωμα το 2006 πριν από το κραχ», αναφέρει η ερευνητική ομάδα της Goldman, με επικεφαλής τον  Lofti Karoui, σε σημείωμα, το οποίο αποκαλύπτει το Business Insider.

Πώς τα funds πιέζουν το ευρωπαϊκό real estate

«Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικοί κραδασμοί στην ευρύτερη οικονομία που είτε θα ενίσχυαν την πλεονάζουσα προσφορά κατοικιών στην αγορά είτε θα τροφοδοτούσαν μια άνοδο της ανεργίας, συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι οι τιμές των κατοικιών θα αυξηθούν με αργό ρυθμό», πρόσθεσαν.

Σφικτή αγορά

Παρά το γεγονός ότι η στέγαση ήταν ακόμη λιγότερο προσιτή από ό,τι πριν από την οικονομική κρίση του 2008, η ομάδα του Karoui αναμένει ότι η περιορισμένη προσφορά και το γεγονός ότι πολλοί δανειολήπτες «κλειδώνουν» χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων, θα αυξήσουν τις τιμές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών (NAR) και της κυβέρνηση Μπάιντεν, τα μειούμενα επίπεδα αποθεμάτων έχουν στριμώξει την αγορά κατοικίας τα τελευταία χρόνια, με τις ΗΠΑ να στερούνται κάπου μεταξύ 1,5 και 5,5 εκατομμυρίων κατοικιών. Επίσης, με βάση τις πρόσφατες μετρήσεις, ο δείκτης NAR που παρακολουθεί την οικονομική προσιτότητα των κατοικιών στις ΗΠΑ έπεσε σε ιστορικό χαμηλό τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Εν τω μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε επιθετικά τα επιτόκια από τον Μάρτιο του 2022 σε μια προσπάθεια να συντρίψει τον πληθωρισμό – και αυτό έκανε τον δανεισμό πιο ακριβό, με τον μέσο όρο 30ετούς σταθερού επιτοκίου στεγαστικού δανείου να εκτοξεύεται από 3,8% σε 7,6% την ίδια περίοδο.

Η Goldman Sachs σημείωσε ότι ένα πλεονέκτημα της τρέχουσας στενότητας στην αγορά κατοικίας είναι ότι δεν θα επαναληφθεί το 2008, όταν οι τιμές των κατοικιών έπεσαν περίπου 20% από την κορύφωσή τους στον απόηχο της οικονομικής κρίσης.

«Κοιτάζοντας πίσω στο τελευταίο κραχ της αγοράς κατοικίας, συγκρίνουμε συνθήκες που οδήγησαν σε απότομη διόρθωση των τιμών των κατοικιών και βρίσκουμε ότι οι συνθήκες της αγοράς είναι πολύ πιο σταθερές αυτήν τη στιγμή», είπε η ομάδα του Karoui.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή