
Η Κίνα είναι αυτή η οποία άλλαξε τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και αυτό πρόκειται να ξανακάνει σύντομα οδηγώντας σε κορύφωση την παγκόσμια ζήτηση για ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).
IEA: Ο κόσμος βρίσκεται στην «αρχή του τέλους» για τα ορυκτά καύσιμα
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Φατίχ Μπιρόλ, πίσω από τη σημαντική αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων βρίσκεται μια χώρα και αυτή είναι η Κίνα.
«Η Κίνα άλλαξε το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα τα τελευταία 10 χρόνια. Και η ίδια η Κίνα [το] αλλάζει [και] τώρα», είπε μιλώντας στο CNBC. «Η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται και… εξισορροπείται, αναδιαρθρώνεται», συμπλήρωσε.
Αυτός, κατά τον ίδιο, είναι ένας από τους δύο «σημαντικούς παράγοντες» πίσω από την βεβαιότητα του IEA ότι η παγκόσμια ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα κορυφωθεί μέχρι το 2030.
Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του οργανισμού, η ζήτηση για πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο βρίσκεται σε τροχιά κορύφωσης πριν από το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, με τη συμμετοχή των ορυκτών καυσίμων συνολικά στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα να πέφτει στο 73% έως το έτος 2030, αφού «κόλλησε για δεκαετίες γύρω στο 80%».
Σε σχέση με την Κίνα, η έκθεση του IEA περιγράφει ότι αντιστοιχεί σε «περισσότερο από το 50% της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας και το 85% της αύξησης των εκπομπών CO2 στον ενεργειακό τομέα» την τελευταία δεκαετία.
Σημειώνεται, δε, ότι η αλλαγή έρχεται. «Ήδη από το 2007, ο τότε πρωθυπουργός της Κίνας προειδοποίησε ότι “το μεγαλύτερο πρόβλημα με την οικονομία της Κίνας είναι ότι η ανάπτυξη είναι ασταθής, μη ισορροπημένη, ασυντόνιστη και μη βιώσιμη”», αναφέρεται.
«Αυτή η εκ νέου εξισορρόπηση θα μπορούσε να έχει ουσιαστικές επιπτώσεις στις προοπτικές για τον ενεργειακό τομέα της Κίνας, και δεδομένου του μεγέθους της Κίνας, και για τον κόσμο».
Η οικονομία της Κίνας καθώς και οι σιδηρόδρομοι και οι υποδομές, απομακρύνονται τώρα από την προηγούμενη εξάρτησή τους από βιομηχανίες όπως η παραγωγή χάλυβα και τσιμέντου, είπε ο Μπιρόλ, προσθέτοντας: «Όλα βρίσκονται σε πτώση».
«Έτσι η ζήτηση της Κίνας για ορυκτά καύσιμα θα είναι πολύ μικρότερη από [τα] τελευταία 10 χρόνια», πρόσθεσε. «Και αυτός είναι ο δεύτερος λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι θα δούμε τα ορυκτά καύσιμα να κορυφώνονται αυτή τη δεκαετία».
Ο άλλος σημαντικός παράγοντας πίσω από την αιχμή των ορυκτών καυσίμων είναι η καθαρή ενέργεια, κατά τον ίδιο, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης ζήτησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και της αυξανόμενης συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Μπιρόλ δεν είναι ο μόνος που υπογραμμίζει μια σημαντική πιθανή αλλαγή στη σχέση της Κίνας με τα ορυκτά καύσιμα.
Κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου ενεργειακού συνεδρίου, ο Fereidun Fesharaki, πρόεδρος της Facts Global Energy, προέβλεψε ότι η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας θα κορυφωθεί τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ