Η παγκόσμια ζήτηση για ορυκτά καύσιμα πρόκειται να κορυφωθεί έως το 2030 καθώς περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βγαίνουν στο δρόμο και η οικονομία της Κίνας αναπτύσσεται πιο αργά και στρέφεται προς καθαρότερη ενέργεια, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Η έκθεση του IEA, που συμβουλεύει τις βιομηχανικές χώρες, έρχεται σε αντίθεση με την άποψη της ομάδας παραγωγών πετρελαίου, του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, που βλέπει τη ζήτηση πετρελαίου να αυξάνεται πολύ μετά το 2030 και ζητά τρισεκατομμύρια νέες επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου.

Στην ετήσια World Energy Outlook που κυκλοφόρησε την Τρίτη, ο IEA είπε ότι οι κορυφές στη ζήτηση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα είναι ορατές αυτή τη δεκαετία στο σενάριο που βασίζεται στις τρέχουσες πολιτικές των κυβερνήσεων.

«Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια συμβαίνει παγκοσμίως και είναι ασταμάτητη. Δεν είναι θέμα “αν”, είναι απλώς θέμα “πόσο σύντομα” – και όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο για όλους μας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού Φατίχ Μπιρόλ.

«Οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες και οι επενδυτές πρέπει να στηρίζουν τις μεταβάσεις στην καθαρή ενέργεια αντί να τις εμποδίζουν».

Υψηλή ζήτηση

Ωστόσο, ο ΔΟΕ είπε επίσης ότι όπως έχουν τα πράγματα, η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα πρόκειται να παραμείνει πολύ υψηλή για να διατηρήσει τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

«Αυτό κινδυνεύει όχι μόνο να επιδεινώσει τις κλιματικές επιπτώσεις μετά από ένα χρόνο ρεκόρ ζέστης, αλλά και να υπονομεύσει την ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος, το οποίο κατασκευάστηκε για έναν ψυχρότερο κόσμο με λιγότερο ακραία καιρικά φαινόμενα», ανέφερε ο οργανισμός.

Μέχρι το 2030, η IEA αναμένει ότι θα κυκλοφορούν σχεδόν 10 φορές περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους παγκοσμίως και ανέφερε ότι οι πολιτικές που υποστηρίζουν την καθαρή ενέργεια σε βασικές αγορές επηρεάζουν τη μελλοντική ζήτηση ορυκτών καυσίμων.

Για παράδειγμα, ο ΔΟΕ αναμένει τώρα ότι το 50% των νέων ταξινομήσεων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ θα είναι ηλεκτρικά το 2030, από 12% στις προοπτικές του πριν από δύο χρόνια, κυρίως ως αποτέλεσμα του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ.

Αλλάζει ο ρόλος της Κίνας

Ο ΔΟΕ βλέπει επίσης ότι ο ρόλος της Κίνας ως βασικής πηγής αύξησης της ζήτησης ενέργειας αλλάζει.

Ενώ η Κίνα την τελευταία δεκαετία αντιπροσώπευε σχεδόν τα δύο τρίτα της αύξησης της παγκόσμιας χρήσης πετρελαίου, η δυναμική πίσω από την οικονομική της ανάπτυξη υποχωρεί και η χώρα είναι μια «δύναμη για καθαρή ενέργεια», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ΔΟΕ είπε ότι το κλειδί για μια ομαλή μετάβαση είναι η κλιμάκωση των επενδύσεων σε όλες τις πτυχές ενός συστήματος καθαρής ενέργειας, παρά σε ορυκτά καύσιμα.

«Το τέλος της εποχής ανάπτυξης για τα ορυκτά καύσιμα δεν σημαίνει τέλος στις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, αλλά υπονομεύει το σκεπτικό για οποιαδήποτε αύξηση των δαπανών», αναφέρει η έκθεση της IEA.

Μια έκθεση του ΟΠΕΚ νωρίτερα αυτόν τον μήνα ανέφερε ότι οι εκκλήσεις για διακοπή των επενδύσεων σε νέα πετρελαϊκά έργα ήταν «άστοχες» και «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενεργειακό και οικονομικό χάος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια