Influencers

Μπορεί ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου να είναι υπουργός Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και ο κ. Κώστας Σκρέκας δεν είναι ένας απλός, οποιοδήποτε υπουργός Ανάπτυξης. Όχι βεβαίως. Είναι ο εθνικός αγορανόμος! Μάλιστα και τώρα πλέον εκτός από τους πολυεθνικούς ομίλους, τις ελληνικές βιομηχανίες, τις … λαϊκές αγορές, στο στόχαστρο του ακούραστου κ. Σκρέκα τίθενται πλέον και οι … Influencers! Την «έβαψαν» όσοι εξ αυτών είτε παραπλανούν τους καταναλωτές, είτε φοροδιαφεύγουν – καλά αυτό είναι αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ, αλλά θα βοηθάει και ο υπουργός Ανάπτυξης ….

Διεύθυνση

Το «σάρωμα» της αγοράς είναι πλέον η ειδικότητα του! Όπως γνωρίζετε η ανάπτυξη των social media έφερε ένα καινούργιο «φρούτο», τους Influencers. Διάφοροι τύποι και τύπισσες πουλάνε μέσω της δημόσιας εικόνας τους διάφορα προϊόντα (είδη ένδυσης και υπόδησης, καλλυντικά κλπ) και κερδίζουν. Είναι βέβαιο πως αρκετοί κερδίζουν πολλά χρήματα. Οι ακόλουθοι τρέχουν από πίσω και αγοράζουν. Όλα αυτά χωρίς κανόνες. Μέχρι τώρα. Διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ελέγξει το τοπίο. Και κυρίως να προστατευθούν οι καταναλωτές. Που σε πολλές περιπτώσεις «πηγαίνουν ως πρόβατα προς σφαγήν»!

Τώρα δεν γνωρίζω αν στο υπουργείο Ανάπτυξης θα δημιουργηθεί και Διεύθυνση … Influencers. Δεν το θεωρώ. Είπαμε με τον κ. Σκρέκα οι παραβάτες θα δεινοπαθήσουν.

—–

Ομάδα εργασίας

Στην Ελλάδα λένε πως αν κάτι δεν θες να το προχωρήσεις ιδίως σε ό,τι αφορά αποφάσεις ή νόμους στήσε μία επιτροπή ή μία ομάδα εργασίας και παρέπεμψε το εκεί….

Και το τέλος της χθεσινής συνάντησης ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο επιφύλασσε μία τέτοια ανακοίνωση: «Ενεργοποιείται κοινή Ομάδα Εργασίας, μεταξύ του ΥΠΕΝ και της Επιτροπής  Ενέργειας του ΣΕΒ που θα επεξεργαστεί περαιτέρω τα θέματα αυτά».

Δεν ξέρω αν θα είναι εύκολο βέβαια κάποια ζητήματα που άνοιξαν οι βιομήχανοι να μείνουν απλά στην Ομάδα Εργασίας καθώς σε αυτή θα συμμετέχει και ο ΣΕΒ…

«Πάρτε μπαταρίες…»

Πάντως, όπως έμαθα στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης συμμετείχαν πέραν του προέδρου του ΣΕΒ κι εκπρόσωποι των εταιρειών Τιτάν, Βιοχάλκο, Mytilneos, Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι οποίοι στελεχώνουν την Επιτροπή Ενέργειας. O κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου σε κάποια θέματα που συζητήθηκαν ήταν θετικοί και σε άλλα ήταν αρνητικοί. Ή στην καλύτερη των περιπτώσεων παρέπεμπαν την εξέταση τους στην Ομάδα Εργασίας.

Για παράδειγμα στο θέμα που άνοιξε ο ΣΕΒ, για την έλλειψη ηλεκτρικού χώρου και τη δυσκολία των βιομηχανιών να συνάψουν διμερή μακροχρόνια συμβόλαια (PPAs) με ηλεκτροπαραγωγούς ΑΠΕ για φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος, η ηγεσία του υπουργείου φέρεται να απάντησε «επενδύστε σε μπαταρίες…». Το σκεπτικό είναι τα εργοστάσια να αποθηκεύουν ενέργεια όταν δεν θα είναι αρκετή. Ωστόσο, όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς ένα εργοστάσιο να δουλεύει με μπαταρίες μοιάζει λίγο  δύσκολο. Ετσι δεν είναι;

«Ενισχύσεις γιοκ…»

Πάντως, και στο αίτημα που ετέθη από μέλη της Επιτροπής Ενέργειας να αποζημιώνονται για να περιορίζουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να εξοικονομείται ηλεκτρική ενέργεια, κι εκεί η ηγεσία του υπουργείου στάθηκε από επιφυλακτική έως και αρνητική.

Οι φόροι

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μαθαίνω, επίσης ο,τι ήταν και κάθετος στο θέμα που έχει προκύψει με την επιβολή του φόρου στο ρωσικό αέριο από τη Βουλγαρία για τις ποσότητες που διακινούνται μέσα από το δίκτυο των αγωγών της.

Ούτε λίγο ούτε πολύ επανέλαβε τα όσα έχει πει και δημόσια αλλά και ατύπως πως η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κάποιο θέμα και άρα θα αποφύγει να συνταχθεί με άλλα ευρωπαϊκά κράτη για να διεκδικήσει την αναστολή του φόρου. Παρά το γεγονός ότι ανοίγει ζήτημα ενωσιακού δικαίου αλλά και ο κίνδυνος ανατιμήσεων και στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού.

Αλλά και για τον φόρο 5% στο αέριο των ηλεκτροπαραγωγών που επιβαρύνει του τελικούς καταναλωτές, ο κ. Σκυλακάκης φέρεται να θέλει να τον διατηρήσει και τους πρώτους μήνες του 2024 προκειμένου να περιορίζει την κατανάλωση φυσικού αερίου για λόγους επάρκειας.

Θετικός

Πάντως στα θέματα της αντιστάθμισης ρύπων για τις βιομηχανίες δείχνει με κάποιον τρόπο να συμφωνεί με τον ΣΕΒ.

Αλλά και για την έκτακτη ενίσχυσης με 50 ευρώ/MWh του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας των εργοστασίων, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε πως έχει κάνει προκοινοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως και να χει, όλα δείχνουν πως για κάποιους λόγους η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφεύγει να αγγίξει επί της ουσίας το θέμα του ενεργειακού κόστους της ελληνικής βιομηχανίας και όπως σας είπα τα παραπέμπει στην Ομάδα Εργασίας…

—-

Intrakat

Η εβδομάδα αυτή έχει αρκετά οικονομικά και επιχειρηματικά γεγονότα.

Συνεντεύξεις, συνέδρια και ανακοινώσεις Τύπου.

Βλέπετε η μεσολάβηση των δημοτικών εκλογών και νωρίτερα η εισβολή του Daniel με τις βιβλικές καταστροφές στη Θεσσαλία, ανάγκασε διοργανωτές και επιχειρηματίες να πάνε πιο πίσω εκδηλώσεις και λοιπές ανακοινώσεις.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, αυτήν την εβδομάδα δεν αποκλείεται να έχουμε και την επισφράγιση μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές ειδήσεις των τελευταίων μηνών.

Μεθαύριο 1 Νοεμβρίου η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρόκειται να αποφασίσει επί της εξαγοράς της Άκτωρ από την Intrakat.

Ίσως και εκείνη τη μέρα να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της απόφασης της ολομέλειας, με τους ανθρώπους της Intrakat  να δηλώνουν χαμηλόφωνα, αισιόδοξοι για την έκβαση του deal.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories