Την είδηση της εξαγοράς της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ μεταδίδει το Reuters που κυρίως εστιάζει στη βρετανική εταιρεία λιανικής Currys στην οποία ανήκε η ελληνική αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η Currys αποχωρεί από την Ελλάδα αφού συμφώνησε να πουλήσει τη μονάδα Κωτσόβολος στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έναντι εταιρικής αξίας 175 εκατ. λιρών (214 εκατ. δολαρίων).

Κωτσόβολος: Έπεσαν οι υπογραφές για την εξαγορά από τη ΔΕΗ

Η Currys, της οποίας η μετοχή έχει υποχωρήσει 29% τον τελευταίο χρόνο, ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα, που αναμένεται να είναι περίπου 156 εκατομμύρια λίρες μετά από διάφορα κόστη, για να μειώσει το χρέος και να μειώσει το λογιστικό καθαρό έλλειμμα του συνταξιοδοτικού ταμείου.

Η μείωση του χρέους μπορεί επίσης να προσφέρει, την κατάλληλη στιγμή, στον Όμιλο μεγαλύτερη ευελιξία να επενδύσει για την ανάπτυξη της επιχείρησης, μετά την οποία η Currys θα διερευνήσει επίσης τη δυνατότητα επιστροφής τυχόν πλεονάζοντος κεφαλαίου στους Μετόχους.

Η πώληση συμφωνήθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο ως προς το βέλτιστο συμφέρον των Μετόχων ενώ η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024, με την επιφύλαξη έγκρισης από τους Μετόχους, έγκρισης ελέγχου συγχωνεύσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και ορισμένους άλλους όρους.

 Σχολιάζοντας τη Συναλλαγή, ο Alex Baldock, Διευθύνων Σύμβουλος της Currys δήλωσε: «Αυτή η προτεινόμενη πώληση της Κωτσόβολος είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για την Currys και για τους μετόχους μας. Αναγνωρίζει την αξία της Κωτσόβολος και επιταχύνει την υλοποίησή της. Ως Όμιλος, επικεντρωνόμαστε στη διατήρηση της ενθαρρυντικής δυναμικής μας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο να επαναφέρουμε τους Σκανδιναβούς σε τροχιά. αυτή η διάθεση θα ενισχύσει περαιτέρω τις βάσεις στις οποίες κάνουμε και τα δύο. Η Κωτσόβολος είναι μια εξαιρετική επιχείρηση που είμαστε περήφανοι που κατέχουμε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες συναδέλφους μας για όλα όσα έχουν κάνει για τον Όμιλο και να τους ευχηθώ κάθε μελλοντική επιτυχία».

Ελκυστική απόδοση

Ο όμιλος ανακοίνωσε ότι η διάθεση θα απλοποιήσει τη δομή του, επιτρέποντάς του να επικεντρωθεί στις μεγαλύτερες αγορές του στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία και τις Σκανδιναβικές χώρες.

Θεωρεί ακόμη ότι η πώληση της Κωτσόβολος έχει ελκυστική απόδοση και όφελος για τους μετόχους της εταιρείας, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει τον ισολογισμό της Currys, αυξάνοντας την ευελιξία για επενδύσεις και ανάπτυξη της επιχείρησης και βελτίωση των αποδόσεων των μετόχων.

Υπενθυμίζεται ότι για την οικονομική χρήση 1.5.2022 – 29.4.2023, η Κωτσόβολος είχε κύκλο εργασιών 733 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12% σε σχέση με το 2022, το EBITDA διαμορφώθηκε σε 49 εκατ. ευρώ (στη βάση του IFRS 16) και ο τραπεζικός δανεισμός ήταν σχεδόν μηδενικός.

Όσον αφορά στην τιμή πώλησης, η Currys αναφέρει ότι «αντικατοπτρίζει τη στρατηγική αξία της ηγετικής θέσης της Κωτσόβολος στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με την Currys, τα παραπάνω αποτελέσματα που παράχθηκαν στο πλαίσιο του επιτυχημένου management της Κωτσόβολος δημιουργούν θετικές προσδοκίες για τα μεγέθη της επόμενης οικονομικής χρήσης.

Η Κωτσόβολος έχει συνολικά 95 καταστήματα, 92 στην Ελλάδα και 3 στην Κύπρο, συνολικής έκτασης 143.000 τ.μ., με συνολικό αριθμό εργαζομένων άνω των 1.500 ατόμων. Από αυτά, τα 27 είναι megastores, πάνω από 2.000 τ.μ..

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις