Σύγκλιση

Προβλέπω σύγκλιση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης! Επί της αρχής – να εξηγούμαι! Σε τι; Στο νομοσχέδιο που αφορά στον τρόπο τοποθέτησης των νέων επικεφαλής των κρατικών οργανισμών.

Η κ. Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Όπως είναι γνωστό η υφυπουργός Εσωτερικών κυρία Βιβή Χαραλαμπογιάννη δαπάνησε πολλές ώρες για την συγκρότηση του νομοσχεδίου, υπήρξαν και αρκετές αντιδράσεις στο υπουργικό συμβούλιο, εν πάση περιπτώσει το νομοσχέδιο το έφερε στη Βουλή η υπουργός κυρία Νίκη Κεραμέως – εισπράττοντας και την επικοινωνιακή αβάντα στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Συζήτηση

Στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, όμως, και με αφετηρία την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και με την εν συνεχεία συνεδρίαση του τμήματος δημόσιας διοίκησης του κόμματος άνοιξε το θέμα και στην Κουμουνδούρου.

Τεχνοκράτες

Η λογική του (νέου;) ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι πως στις συγκεκριμένες θέσεις – δηλαδή των επικεφαλής – πρέπει να τοποθετούνται τεχνοκράτες. Και μάλιστα αν είναι δυνατόν να προέρχονται από τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης! Είναι ορισμένοι που φαντασιώνονται τη συγκεκριμένη σχολή σαν την ΕΝΑ που βγάζει τους επικεφαλής του γαλλικού κράτους….

Ο κ. Απ. Παπατόλιας

Υπήρξαν αρκετές συζητήσεις, αντιπαραθέσεις και τελικώς επικράτησε η άποψη των τεχνοκρατών – κι όχι η πολιτική διαχείριση των κρατικών οργανισμών! Ρόλο επ΄αυτού μάλιστα έπαιξε και ο πρώην νομάρχης Μαγνησίας κ. Απόστολος Παπατόλιας! Κι η σύγκλιση προφανώς υπάρχει παρά το γεγονός ότι ο κ. Παύλος Πολάκης εξαπέλυσε μύδρους στη Βουλή κατά του νομοσχεδίου!

Οι άριστοι…

Αφού, λοιπόν, το νομοσχέδιο ψηφιστεί και δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία αλλαγής των διοικήσεων. Μου λένε πως πρόκειται για περισσότερες από 600 θέσεις οργανισμών του Δημοσίου, των Περιφερειών και των Δήμων. Και με βάση τους υπάρχοντες σχεδιασμούς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024. Καταλαβαίνετε δηλαδή πως πολύς κόσμος «θα φάει ψωμί». Η αριστεία τώρα δικαιώνεται….

—-

Πετρελαϊκές

Κλιμακώνουν οι εκπρόσωποι της πετρελαϊκής αγοράς την κριτική τους απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις για τον έλεγχο των περιθωρίων κερδών.

Με κάθε ευκαιρία, τόσο τα στελέχη των μεγάλων ομίλων Helleniq Energy και Motor Oil όσο και μικρότερων, όπως η Ελίν, στρέφουν τα βέλη τους…

Να θυμίσω ότι πριν τις εκλογές και στη διάρκεια των ετήσιων γενικών συνελεύσεων των μετόχων των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, είχαν ασκήσει κριτική στα περί «υπερκέρδη» και στη φορολόγηση, ενώ φαίνεται ότι συνεχίζουν.

Το πλαφόν

Στο στόχαστρο βρίσκεται πλέον το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση.

Πλαφόν στα περιθώρια κέρδους των εταιρειών εμπορίας και των πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Το ανώτατο όριο παρατάθηκε με την επανεκλογή της κυβέρνησης μέχρι το τέλος του 2023. Και όπως μαθαίνω η πετρελαϊκή αγορά ανησυχεί για το ενδεχόμενο επέκτασης του και για το 2024.

Η ακρίβεια και το σαφάρι των ελέγχων του υπουργείου Ανάπτυξης έχει θορυβήσει τις εταιρείες του κλάδου.

Ο κ. Α. Σιάμισιης

Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των αναλυτών με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του εννεαμήνου βρήκε αφορμή από ερώτηση αναλυτή και εμμέσως πλην σαφώς έριξε νέα πυρά κατά της ρύθμισης των περιθωρίων κέρδους. Το έκανε, όμως με έξυπνο τρόπο, τολμώ να παραδεχτώ, καθώς έθιξε μία από τις «παρενέργειες» του μέτρου, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Χαμηλές τιμές

Υπαινίχθηκε ότι με το πλαφόν έχουν ανοίξει παράθυρα για αύξηση κερδών από ορισμένους στην αγορά οι οποίοι πωλούν πολύ χαμηλά. «Εμείς με τις εταιρείες εμπορίας που δραστηριοποιούμαστε, δεν σκοπεύουμε να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα των καυσίμων…», σημείωσε απαντώντας στους αναλυτές…

Και τι εννοεί; Το λαθρεμπόριο και τη νοθεία στα καύσιμα…

Σε περίπου 20 ημέρες θα ανακοινώσει αποτελέσματα και η Motor Oil. Είμαι περίεργος αν θα υπάρξει αντίστοιχη τοποθέτηση…

Ελληνικό

Το έργο ανάπλασης του Ελληνικού βρίσκεται πραγματικά σε οικοδομικό οργασμό…

Πριν από περίπου δέκα ημέρες είχαμε τη σκυροδέτηση των θεμελίων του πύργου κατοικιών Riviera Tower. Διαδικασία που κράτησε 40 συνεχόμενες ώρες καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ.

Τα έργα προχωράνε και όποιος περάσει από την Ποσειδώνος θα δει πως σιγά σιγά διακρίνονται και οι εργασίες με τα «καλουπώματα» για τις κολώνες του ουρανοξύστη.

Πάντως ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Bouygues Bâtiment International κ. Christophe Petit με μία ανάρτηση του στο LinkedIn σχολιάζει το γεγονός της εκκίνησης των εργασιών ανέγερσης του ουρανοξύστη. Συνοδεύει το σχόλιο και με σχετική φωτογραφία, ενώ κάνει γνωστό πως η εταιρεία, που μαζί με την Intrakat έχουν αναλάβει τις οικοδομικές εργασίες, αναζητά μηχανικούς…

Mea culpa

Σας έγραψα για την συνάντηση του προέδρου του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ κ. Νίκου Ανδρουλάκη με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Ιωάννη Λιανό. Έκανα όμως ένα λάθος. Παλιά θα λέγαμε πως φταίει ο «δαίμων του τυπογραφείου», τώρα χωρίς τυπογραφεία μπορούμε να το πούμε ευθέως: ο κάματος της ημέρας. Η συνάντηση πρόκειται να γίνει σήμερα Παρασκευή κι όχι χθες Πέμπτη. Ζητώ συγγνώμη!

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories