Η τετ α τετ συζήτηση με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μοχάμαντ Σταγέχ ανοίγει σήμερα το πρωί τις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου ο Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί διάσκεψη για τη Γάζα.
Δύο εβδομάδες μετά το τηλεφώνημα προς τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά τον ομόλογό του της Παλαιστίνης με δεδομένο ότι θα μεταφέρει το καθαρό «μήνυμα» της Ελλάδας περί διαχωρισμού της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό. Δεδομένο είναι επίσης ότι θα διατυπώσει την πάγια ελληνική θέση υπέρ της λύσης δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Ο Μητσοτάκης θα βρεθεί για συνολικά τρεις ώρες στο Ελιζέ, όπου ο Μακρόν προσκάλεσε για το μεσανατολικό μεταξύ άλλων κράτη της περιοχής, χώρες-μέλη της ΕΕ, εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς – με βέβαιη εκτός απροόπτου την συμμετοχή της επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Ανησυχία για τις απώλειες
Ο πρωθυπουργός ταξιδεύει στο Παρίσι με την Αθήνα να δείχνει ότι σκληραίνει τη ρητορική της, όσο εντείνεται η ανησυχία για τις απώλειες αμάχων και, άρα, αυξάνεται η ανάγκη για άμεσα εφαρμόσιμα και συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να μην επιδεινωθεί κι άλλο η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να διατυπώσει την πάγια ελληνική θέση υπέρ της λύσης δύο κρατών μεταξύ Ισραήλ – Παλαιστίνης, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Στις διεθνείς επαφές τους ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επίσης μεταβαίνει στη Γαλλία, κρατούν στην πρώτη γραμμή το ανθρωπιστικό σκέλος.
Συγκεκριμένα, η επείγουσα ανάγκη για «σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» από όλες τις πλευρές αναμένεται, κατά πληροφορίες, να είναι η βασική αιχμή του Μητσοτάκη στην παρέμβασή του στις εργασίες της διάσκεψης Μακρόν. Στο ίδιο πλαίσιο, έχει προηγηθεί η αποστροφή Γεραπετρίτη ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα έχει πλέον υπερβεί «το αναγκαίο μέτρο».
Παρέμβαση 4 σημείων
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Μητσοτάκης σκοπεύει, πρώτον, να επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα «πάντα και μόνο» σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα με βάση τους κανόνες των ένοπλων συγκρούσεων.
Δεύτερον, θα επιμείνει στην ανάγκη να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις», καθώς με αυτό τον τρόπο μπορεί να διασφαλιστεί συνεχής ροή βοήθειας.
Τρίτον, θα δεσμευτεί για την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει σε κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης αλλά και ανακούφισης του άμαχου πληθυσμού.
Τέταρτον, θα διαμηνύσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεννόηση με κάθε εμπλεκόμενο (πρωτίστως με Κύπρο και Γαλλία) για την πιθανότητα διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου δια θαλάσσης προς τη Λωρίδα της Γάζας, όσο και αν το εγχείρημα χαρακτηρίζεται επιχειρησιακά σύνθετο.
«Αν θα συζητούσαμε για διάδρομο δια θαλάσσης θα ήταν απαραίτητο να υπάρχει πλήρης προστασία όλων των εμπλεκομένων ώστε να διασφαλιστεί ότι τα πλοία θα φτάσουν με ασφάλεια στη Γάζα» είπε ο Μητσοτάκης μιλώντας στο podcast «Power Play» του Politico – μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης η οποία δημοσιοποιείται ολόκληρη σήμερα.
Latest News
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;