Πάνω από 2,5 δισ. ευρώ και μια πενταετία θα χρειαστούν για να μπορέσει να συνέλθει η Θεσσαλία και να γυρίσει σελίδα, πατώντας πάνω στην ανθεκτικότητα των νέων υποδομών που θα σχεδιαστούν. Αυτό τονίστηκε, σύμφωνα με το magnesianews.gr, στη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος , σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία με τίτλο «Πρόληψη, ετοιμότητα και ανθεκτικότητα απέναντι σε φυσικές καταστροφές- Προκλήσεις και Πρoτεραιότητες».

Πλειστηριασμοί: Εξάμηνη αναστολή για τους πληγέντες στη Θεσσαλία

Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος τόνισε πως η κακοκαιρία Daniel ήταν μία μείζονα καταστροφή, με πολύ υψηλά ύψη βροχής, που ξεπέρασαν το 1 μέτρο όπως στον Βόλο και όλα αυτά τα ακραία φαινόμενα δεν μπορούσαν να τα παραλάβουν τα τεχνικά έργα τα οποία είχαν κατασκευαστεί μέχρι τώρα έστω κι αν ήταν σύγχρονα.

Μέσα στον Βόλο πέρασαν, είπε, από τα τρία ποτάμια τις πρώτες έξι ώρες 175 εκατ. κυβικά μέτρα λάσπης.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, μετά την μελέτη του φαινομένου, τις καταστροφές που δημιούργησε αλλά και το τι θα πρέπει να γίνει από δω και πέρα, επισημάνθηκε ότι οι ζημιές ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία, ενώ θα χρειαστεί μία πενταετία για να μπορέσει να συνέλθει η Θεσσαλία.

«Έχουμε πλήρη εικόνα του τι συνέβη ως ερμηνεία του φαινομένου. Εκείνο που συζητώ και με τον κ. Τριαντόπουλο και τους τοπικούς και κεντρικούς φορείς είναι το πώς θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την περιοχή προσδίδοντας όμως μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

»Θα χρειαστεί χρόνος. Οι στόχοι είναι βραχυπρόθεσμοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι. Θα χρειαστεί οπωσδήποτε μία πενταετία για να εκπληρωθούν και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι. Δεν είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα. Όταν ήμουν σύμβουλος στην Ιαπωνική κυβέρνηση για το τσουνάμι αρχίσαμε το 2011 και τελειώσαμε το 2018», εξήγησε ο κ. Λέκκας και τόνισε πως το μεγάλο ερώτημα τόσο προς την επιστημονική κοινότητα όσο και προς τον εαυτό του είναι το τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να μειωθούν οι ζημιές και να προσδοθεί στην περιοχή μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

Μιλώντας για το θέμα των υποδομών και του οδικού δικτύου σχολίασε πως το σύνολο της διαδρομής είναι 30-40 χλμ ζημιών και γίνεται προσπάθεια να βρεθούν οι τρόποι ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα έργα που θα πραγματοποιηθούν.

Ο σχεδιασμός του ‘50 δεν ολοκληρώθηκε ποτέ

Στην ημερίδα συμμετείχε και μίλησε ο κ. Μιλτιάδης Γκουζούρης, Διευθύνοντα Συμβούλου της Ολλανδικής εταιρείας HVA International, που έχει αναλάβει το master plan της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας κατόπιν πρόσκλησης της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Γκουζούρης τα κλιμάκια της εταιρείας πραγματοποίησαν επισκόπηση σε όλα τα σημεία των ζημιών και τα σημεία όπου ρέουν ποταμοί, για να αντιληφθούν το υδρολογικό σύστημα, έγινε μια ανάλυση των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης, δηλαδή πως λειτουργεί το σύστημα σε περίπτωση πλημμύρας και έκτακτων φαινομένων, ποιος ειδοποιεί ποιον, με τι ταχύτητα γίνονται ποιες κινήσεις και όλα αυτά στάλθηκαν στον Πρωθυπουργό ως αναφορά στου τι συνέβη και “πνίγηκε” η Θεσσαλία.

Με βάση αυτή την αναφορά η εταιρεία προχωρά στο master plan, που σχεδιάζεται αυτή τη στιγμή όπου θα προτείνει δράσεις ενίσχυσης για την προφύλαξη της περιοχής, ενίσχυση φραγμάτων , αναχωμάτων, μετακίνηση γεφυριών, αναχωμάτων , εκβαθύνσεις ποταμών και θα ετοιμάσει και το οργανόγραμμα, τις αρμοδιότητες κ.α. για τον καινούργιο Οργανισμό Υδάτων.

Στα αδύναμα σημεία που εντοπίστηκαν ο κ. Γκουζούρης ανέφερε ότι πολλά έργα είχαν μείνει ασυντήρητα, δεν υπήρχε φύλαξη στο θυρόφραγμα της Γυρτώνης, αντλιοστάσια κατασκευάστηκαν κάτω από το επίπεδο πλημμύρας, οπότε καλύφθηκαν με το πλημμυρικό φαινόμενο τα μοτέρ και δεν λειτούργησαν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν μπορούσε η γεννήτρια που έστελνε η ΔΕΔΔΗΕ να συνδεθεί στο σύστημα, οπότε ενώ υπήρχε γεννήτρια και δίκτυο, δεν λειτουργούσε.

“Τείνω να λέω στο τι έφτιαξε ότι είναι μια γενικότερη νοοτροπία διαχείρισης αυτών των σημαντικών πραγμάτων, επί δεκαετίες, δηλαδή από τον σχεδιασμό του ‘50, ο οποίος ήταν ολοκληρωμένος αλλά υλοποιήθηκε κατά ένα μέρος και όχι ολοκληρωτικά και στην πορεία η σημασία που είχε δοθεί σε αυτά τα έργα από διάφορους κυβερνώντες και οι ντόπιοι που τα λέγανε και τα ξαναλέγανε και δυστυχώς έπρεπε να γίνει μια καταστροφή”, τόνισε ο κ. Γκουζούνης επισημαίνοντας όμως για το επόμενο διάστημα ότι “ποτέ μην σπαταλάς μια καλή κρίση γιατί δημιουργεί ευκαιρία να διορθωθούν τα πράγματα προς το καλύτερο”.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως η Θεσσαλία εάν υπάρξει θέληση και ένα συγκεκριμένο σχέδιο, συντονισμός μπορεί να πετύχει την αναγέννησή της.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη ακριβής εικόνα στο ποσό που θα χρειαστεί και μίλησε και για την περίπτωση του Βόλου, σημειώνοντας ότι “στον Κραυσίδωνα είδαμε ότι ο πυθμένας είναι πολύ ψηλά, έχει μέσα δέντρα που φυτρώνουν. Όταν γίνεται μία πλημμύρα έρχονται τα φερτά υλικά και κολλάνε πάνω στα δέντρα της κοίτης και δημιουργούν ένα πρόχειρο φράγμα με ό,τι επακόλουθο. Επίσης φύονται δεντράκια, χόρτα στο πρανές των όχθεων κι εκεί γίνεται ζημιά γιατί οι ρίζες διαρρηγνύουν τη συνοχή ενός αναχώματος και όταν έρθει η καταστροφή το ανάχωμα δεν έχει τη δύναμη να αντέξει τις μάζες νερού”.

Ανεπανόρθωτες ζημιές σε 20 επιχειρήσεις- Ζημιές και σε άλλες 80 επιχειρήσεις

Ζημιές όμως δεν υπέστησαν μόνο κτήρια ή υποδομές αλλά και πολλές επιχειρήσεις- βιομηχανίες, με τη λειτουργία τους να επηρεάζει άρρηκτα την τοπική κοινωνία. Όπως επεσήμανε ο κ. Λουκάς Παπαχαλαράμπους αντιπρόεδρος ΣΒΘΣΕ 20 μεγάλες επιχειρήσεις -βιομηχανίες επλήγησαν ανεπανόρθωτα και 80 επιχειρήσεις στη Θεσσαλία έχουν καταγράψει ζημιές από τις πλημμύρες.

“Το ζήτημα είναι πόσες από τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί θα βρουν τη δύναμη να ξαναξεκινήσουν να δώσουν τα χρήματα που απαιτούνται για την νέα αυτή αρχή. Το βάρος θα δοθεί στις μεγάλες επιχειρήσεις που κινητοποιούν τοπικό οικοσύστημα από προμηθευτές κτλ. Εμείς συλλέγουμε τα παράπονα και τα διοχετεύουμε στην κυβέρνηση. Όμως είμαστε ένας αναπτυξιακός φορέας που σκοπός μας είναι να δώσουμε το έναυσμα στις επιχειρήσεις να ξεκινήσουν.

Όσες περισσότερες ξεκινήσουν τόσο καλύτερο για τις τοπικές κοινωνίες. Εμείς, έχοντας δημιουργήσει με τον ΣΕΒ και τον ΣΘΕΒ τη Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων κινητοποιούμε και το κρατικό οικοσύστημα να φεύγει από την αδράνεια”, επεσήμανε ο κ. Παπαχαραλάμπους.

Στην ημερίδα μίλησαν ακόμη οι κ.κ. Εύη Γεωργιάδου, Δρ. Χημικός Μηχανικός, ΕΛΙΝΥΑΕ, Μιχάλης Χάλαρης, Επ. Καθηγητής Χημείας ΔΙΠΑΕ, Υποστράτηγος Π.Σ. (ε.α.), Χρήστος Τριαντόπουλος Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Μαγδαληνή Ηλιδάκη, Προϊστάμενη Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασία, Σ.ΕΠ.Ε., Στυλιανός Σαράντης Μέλος Δ.Σ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ ΑΕ, Στέργιος Νάρης, Δ/ντής Υγείας & Ασφάλειας Εργοστάσιο Βόλου, Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ, Βασίλειος Μωραΐτης, Διευθυντής Λειτουργίας ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΑΕ.

Πηγή: magnesianews

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News