Ισχυρή ανοδική αντίδραση κατέγραψαν σήμερα οι ασιατικές αγορές, μετά από τα αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα, αλλά και την πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, τα οποία ενίσχυσαν επίσης τις ελπίδες για το τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Οι δείκτες

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άλμα 3,77%, ενώ ο δείκτης Hang Seng Tech σημείωσε άνοδο 4,28%. Ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας κέρδισε 0,70% και έκλεισε στις 3.607,25 μονάδες.

Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας έκλεισε κατά 2,52% υψηλότερα στις 33.519,70 μονάδες. Ο Topix σημείωσε άνοδο 1,19% στις 2.373,22 μονάδες για να κλείσει στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και σχεδόν δύο μήνες.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας ενισχύθηκε κατά 2,20% στις 2.486,67 μονάδες και ο Kosdaq κέρδισε 1,91% στις 809,36 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έκλεισε ανοδικά κατά 1,42% σε υψηλό οκτώ εβδομάδων στις 7.105,90 μονάδες.

Τα μάκρο

Πλήθος στοιχείων από τις επιμέρους οικονομίες σήμερα, αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση. Το ποσοστό ήταν χαμηλότερο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.

Σε ετήσια βάση, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 2,1% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Η εγχώρια ζήτηση μειώθηκε κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση, με την ιδιωτική ζήτηση να μειώνεται κατά 0,6%, αλλά τη δημόσια ζήτηση να αυξάνεται κατά 0,2%. Η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,5%, και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1%.

Το λιανικό εμπόριο στην Κίνα αυξήθηκε κατά 7,6% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 4,3 τρισεκατομμύρια γιουάν. Το ποσοστό ήταν υψηλότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. Οι λιανικές πωλήσεις αγαθών αυξήθηκαν 6,5% σε ετήσια βάση και οι πωλήσεις εστίασης αυξήθηκαν κατά 17,1%. Σε μηνιαία βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,1%.

Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας ενισχύθηκε κατά 4,6% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, ενώ σηματοδοτεί αύξηση μόλις 0,1 ποσοστιαίας μονάδας σε σύγκριση με την ετήσια αύξηση που παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο. Οι κρατικές επιχειρήσεις πρόσθεσαν 4,9% σε ετήσια βάση, με τις μετοχικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις να σημειώνουν άνοδο 5,6% και 3,9% αντίστοιχα. Το πρώτο δεκάμηνο, η μέτρηση της παραγωγής του βιομηχανικού τομέα αιφνιδίασε τις προσδοκίες, καθώς αυξήθηκε κατά 4,1% σε ετήσια βάση.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής διαμορφώθηκε στο 107,2 τον Σεπτέμβριο, μειωμένος κατά 4,4% σε ετήσια βάση, παρά την άνοδο κατά 0,5% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με έκθεση του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομίας. Το ποσοστό αναθεωρήθηκε προς τα πάνω σε σύγκριση με την πτώση 4,6% που ανακοινώθηκε στην προκαταρκτική έκθεση. Η μέτρηση ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες, παρόλο που έδειξε ότι η παραγωγή της χώρας δεν ήταν τόσο μειωμένη όσο έδειξε η αρχική ένδειξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές