Ως έναν «δύσκολο εταίρο» ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αύριο Παρασκευή στο Βερολίνο ο γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, με την επίσκεψη να χαρακτηρίζεται ως μία «πρόκληση», ένα στοίχημα θα μπορούσε να πει κανείς υπό τις παρούσες συνθήκες από τη γερμανική πλευρά.
Σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ, «υπάρχουν πάντα δύσκολοι εταίροι που πρέπει να διαχειριστούμε», για να προσθέσει ωστόσο ότι «η Τουρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα σε πολλά θέματα και έχει σημασία να προχωρήσουμε σε αυτά τα ζητήματα».
Βερολίνο: Κλειδώνει η επίσκεψη Ερντογάν μετά τον Μητσοτάκη
Στην ατζέντα προεξοφλείται ότι θα τεθεί και το ζήτημα του Μεταναστευτικού, μία κοινή πρόκληση τόσο για την Τουρκία και την Ελλάδα ειδικά, αλλά και συνολικά για την ΕΕ.
Ο Ερντογάν έχει φροντίσει πάντως να βρεθεί στη Γερμανία μία ημέρα αφού η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης θα έχει συζητήσει το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με τον τούρκο πρόεδρο να έχει υποβάλει το σχετικό νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο της χώρας τρεις εβδομάδες πριν.
Κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μία κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της Αγκυρας προς τη Δύση, σε μία περίοδο που οι σχέσεις κλυδωνίζονται – ξανά – στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Εφόσον το σχέδιο λάβει αύριο την έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής, τότε θα προωθηθεί στην Ολομέλεια προς έγκριση και με την υπογραφή του προέδρου θα καταστεί νόμος του κράτους.
Οι προθέσεις
Ο γερμανός εκπρόσωπος, πάντως, φρόντισε να ξεκαθαρίσει την πρόθεση του Σολτς να καταστήσει σαφή στον Ερντογάν τη θέση του Βερολίνου έναντι του Ισραήλ, τη στιγμή που ο τούρκος πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει τη Χαμάς «απελευθερωτική οργάνωση», κατηγορώντας το Ισραήλ για φασισμό.
Στην ατζέντα προεξοφλείται ότι θα τεθεί και το ζήτημα του Μεταναστευτικού, μία κοινή πρόκληση τόσο για την Τουρκία και την Ελλάδα ειδικά, αλλά και συνολικά για την ΕΕ.
Το Μεταναστευτικό απασχολεί και τη γερμανική κυβέρνηση, με τον Ρόναλντ Μαϊνάρντους, πολιτικό αναλυτή και κύριο ερευνητή του ΕΛΙΑΜΕΠ, να σχολιάζει (DW) πως «μια ελληνοτουρκική συμφωνία και η επικαιροποίηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας. Επομένως, έχουμε να κάνουμε με μια κλασική περίπτωση win-win».
Latest News
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;