Στα 1,067 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα ακαθάριστα έσοδα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τη διάθεση του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως, το τίμημα ανά μετοχή ορίστηκε στα 5,30 ευρώ, κοντά στο ανώτατο εύρος των 5,44 ευρώ, μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό και της δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα.

ΤΧΣ: Ψήφος εμπιστοσύνης για τις ελληνικές τράπεζας η πώληση του 22% της Εθνικής Τράπεζας

Η ισχυρή ζήτηση που εκδηλώθηκε έδωσε τη δυνατότητα στο ΤΧΣ να ασκήσει το δικαίωμά του να διαθέσει επιπλέον 2% της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ, πέραν του 20% που ήταν ο αρχικό στόχος.

Συνολικά διατέθηκαν 201.237.334 μετοχές, ως εξής:

–  40.247.467  μετοχές  σε επενδυτές που συμμετείχαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά, εκ των οποίων οι 24.148.480 σε Ιδιώτες Επενδυτές και οι 16.098.987 σε Ειδικούς Επενδυτές (20% της προσφοράς).

– 160.989.867  μετοχές σε επενδυτές που συμμετείχαν στη Διεθνή Προσφορά (80% της προσφοράς).

Λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις έγκυρες εγγραφές, η συνολική ζήτηση ανήλθε σε 1.617.300.838 μετοχές, με την υπερκάλυψη της προσφοράς να διαμορφώνεται σε 8,04 φορές.

Η αναμενόμενη ημερομηνία κατά την οποία οι προσφερόμενες μετοχές θα πιστωθούν στους Λογαριασμούς Αξιογράφων των επενδυτών ορίζεται η 21.11.2023.

Οι μεγάλοι επενδυτές

Σημειώνεται ότι μέσω του book building μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια απέκτησαν συμμετοχή στην Εθνική Τράπεζα, χωρίς ωστόσο κανένας επενδυτής να διατηρεί ποσοστό μεγαλύτερο του 5%.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα εξής:

– Fidelity

– Black rock

– Capital

– Lazard

– Norges (Νορβηγία)

– Allianz

– Wellington

– Gic

– Robeco (Ολλανδία)

– RWC (ΗΠΑ)

Δήλωση Κ. Χατζηδάκη

Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι η επιτυχία του εγχειρήματος, που συνοδεύτηκε «από πολύ μεγάλη υπερκάλυψη της προσφοράς εκ μέρους των επενδυτών, είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Εθνική και το τραπεζικό σύστημα της χώρας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι και μια εξέλιξη που έρχεται σε συνέχεια άλλων πρόσφατων θετικών εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα, των αλλεπάλληλων αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες καθώς και αντίστοιχων θετικών αξιολογήσεων για τη χώρα από διεθνείς οργανισμούς».

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «προς αυτήν την κατεύθυνση συνεισέφερε η προετοιμασία, η οργάνωση και η υλοποίηση της δημόσιας προσφοράς από τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την οποία θέλω να ευχαριστήσω».

Χαρακτήρισε δε τη συγκεκριμένη συναλλαγή ως την «πιο επιτυχημένη την τελευταία τριετία στην ΕΕ ως προς τη ζήτηση που εκδηλώθηκε και την ελαχιστοποίηση της έκπτωσης στην τιμή διάθεσης. Είναι πηγή αισιοδοξίας για το τραπεζικό μας σύστημα και την ελληνική οικονομία».

Δηλώσεις ΤΧΣ

Από την πλευρά της η διοίκηση του ΤΧΣ υπογράμμισε την επιτυχία του εγχειρήματος, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο ισχυρό ενδιαφέρον για τοποθετήσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Συγκεκριμένα:

Ο Πρόεδρος του ΤΧΣ, κ. Ανδρέας Βερύκιος δήλωσε τα εξής:

«Το ΤΧΣ ευχαριστεί θερμά το διεθνές και ελληνικό επενδυτικό κοινό για την υψηλή ανταπόκριση στη Δημόσια Προσφορά μετοχών του Ταμείου στην Εθνική Τράπεζα και την έμπρακτη στήριξη τους στην ελληνική οικονομία.

Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι του ΤΧΣ παραμένουν προσηλωμένοι στην στρατηγική από-επένδυσης, ένα έργο εθνικής σημασίας, που θα δώσει νέα πνοή ανάπτυξης στη χώρα, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες».

Σχολιάζοντας την συναλλαγή, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ, κ. Ηλίας Ξηρουχάκης, ανέφερε:

«Ο στρατηγικός στόχος της από-επένδυσης από τις συστημικές τράπεζες, προχωρά με εξαιρετικά αποτελέσματα, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Η πολύ υψηλή υπερκάλυψη της διάθεσης του ποσοστού μετοχών μας στην Εθνική Τράπεζα ξεπέρασε κάθε προσδοκία (9,5 φορές για το διεθνές βιβλίο, 2,2 φορές για το Ελληνικό ή 8 φορές–μεσοσταθμικά- για τη συνολική προσφορά) προσελκύοντας από τις πρώτες ώρες ισχυρότατο ενδιαφέρον από κορυφαίους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές (με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 30 τρισεκατομμυρίων ευρώ), αρκετοί εκ των οποίων  συμπεριλαμβάνουν στο χαρτοφυλάκιο τους μια ελληνική τράπεζα για πρώτη φορά, ή ξανά μετά από πολλά έτη.

Πρόκειται για ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές του Ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και στην αυξανόμενη δυναμική της Ελληνικής οικονομίας, και παράλληλα αποτελεί αναγνώριση, σε διεθνές επίπεδο, της συνεισφοράς του Ταμείου στην ανάκαμψη του τραπεζικού μας κλάδου και στην εμπέδωση κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την χώρα μας. Ήταν βεβαίως πρωτοφανής η ανταπόκριση και από το ελληνικό επενδυτικό κοινό.

Το ομολογουμένως εντυπωσιακό αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς του Ταμείου για την Εθνική Τράπεζα, επισφραγίζει την συστηματική και σκληρή δουλειά που έγινε από όλες τις πλευρές με στόχο την επιστροφή στην κερδοφορία και την ανάπτυξη.

Ευχαριστώ θερμά τη Διοίκηση, ιδιαίτερα τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Παύλο Μυλωνά και φυσικά το προσωπικό της ΕΤΕ για την άριστη συνεργασία με το Ταμείο καθώς και τους εργαζόμενους του ΤΧΣ για την άρτια, πολύμηνη, προετοιμασία αυτής της συναλλαγής και την άψογη εκτέλεση της.

Αποτελεί το τρίτο ορόσημο της στρατηγικής από-επένδυσης του Ταμείου, σε διάστημα μόλις ενός μήνα, επίτευγμα που ίσως για κάποιους να φάνταζε ακατόρθωτο αλλά που εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε πιστέψει ότι θα φέρουμε εις πέρας με επιτυχία. Θα συνεχίσουμε τη πορεία της από-επένδυσης με τον ίδια ορμή και δυναμισμό, έχοντας ως στόχο, με την ολοκλήρωση του έργου μας, να έχουμε συντελέσει καθοριστικά στην μακροπρόθεσμη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ψηφιακός μετασχηματισμός: Πρώτοι στα social media, ουραγοί στις τραπεζικές συναλλαγές
Οικονομία |

Η σχέση των Ελλήνων με τις ψηφιακές τεχνολογίες - Τα social media και οι τραπεζικές συναλλαγές

Πώς υιοθετούν οι επιχειρήσεις τις ψηφιακές τεχνολογίες; Πώς χρησιμοποιούν οι πολίτες τις δημόσιες και άλλες υπηρεσίες στο διαδίκτυο; Ποια είναι η συμμετοχή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;