Στην αξιοποίηση του υψηλού αποθέματος κεφαλαίων για την ενίσχυση της αποδοτικότητας και την επιβράβευση των μετόχων της για πρώτη φορά από τα τέλη της δεκαετίας του 2000, θα επικεντρωθεί η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης αποκρατικοποίησής της.

Εθνική Τράπεζα: Ποια μεγάλα funds μπαίνουν στην τράπεζα – Πόσα θα βάλει στα ταμεία του το ΤΧΣ

Το εγχείρημα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς όχι μόνο υπερκαλύφθηκε η προσφορά με ισχυρό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, αλλά εξασφαλίστηκε η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας μακροπρόθεσμων και ποιοτικών funds που διαβλέπουν τις θετικές προοπτικές για την κερδοφορία των επόμενων χρήσεων.

«Η νέα Εθνική Τράπεζα, με τη διαμόρφωση της συμμετοχής του δημοσίου στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2013 και την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος που ακολούθησε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, δείχνει έτοιμη για την επιστροφή στην κανονικότητα» σημειώνουν αναλυτές που παρακολουθούν τον κλάδο.

Όπως επισημαίνουν, «η υψηλή ζήτηση για τους τίτλους της και το εξαιρετικά μικρό discount στο τίμημα για τα δεδομένα του μεγέθους της συναλλαγής, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να καταστεί ξανά πλήρως ιδιωτική, με τη διάθεση του υπολοίπου 18,39% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Η δεύτερη και κατά φαινόμενα τελευταία φάση αποκρατικοποίησής της, θα μπει σε αναμονή για τους επόμενους μήνες, μιας και το ΤΧΣ έχει δεσμευτεί να μην προχωρήσει σε άλλη πώληση έως και το καλοκαίρι του 2024.

Στο πλαίσιο αυτό, το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας στρέφεται στις επόμενες κινήσεις του CEO της τράπεζας Παύλου Μυλωνά, ο οποίος καλείται να αξιοποιήσει το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα και τα πλεονεκτήματα του ομίλου για την μεγέθυνση της κερδοφορίας του.

Αναζήτηση ευκαιριών

Μπορεί τα καθαρά έσοδα από τόκους που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος των αποτελεσμάτων της εφέτος να πιάνουν πλέον οροφή και να δημιουργούνται προκλήσεις από την αναμενόμενη έναρξη της διαδικασίας αποκλιμάκωσης των επιτοκίων στην ευρωζώνη, κάποια στιγμή μέσα στο 2024, η Εθνική Τράπεζα ωστόσο μπορεί να συνεχίσει τις καλές επιδόσεις, διευρύνοντας περαιτέρω το ενεργητικό της.

Βασικά όπλα για την επίτευξη αυτού του στόχου αποτελούν η υπερεπάρκεια κεφαλαίων και ρευστότητας, όπως καταδεικνύει η διαμόρφωση των δεικτών συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας και δανείων προς καταθέσεις σε 20% και 60% αντίστοιχα.

Ο κ. Μυλωνάς στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με αναλυτές εκτίμησε ότι η πιστωτική επέκταση θα επιταχυνθεί τα επόμενα τρίμηνα, κυρίως μέσω της επιχειρηματικής πίστης, ενώ δήλωσε αισιόδοξος και για τις εργασίες στη λιανική τραπεζική.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η τράπεζα αναζητά ευκαιρίες για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό, με τη συμμετοχή σε χρηματοδοτήσεις μεγάλων έργων, ξεκαθαρίζοντας πως σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν σχέδια εξαγορών.

Σύμφωνα με τον τρέχοντα επιχειρησιακό σχεδιασμό, που κατά πάσα πιθανότητα θα αναθεωρηθεί επί τα βελτίω σε λίγους μήνες από σήμερα, το 2023 θα κλείσει με δείκτη απόδοσης επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων πάνω από το 15%, με στόχο να διατηρηθεί υψηλότερα από το 13% έως το 2025.

Αντίστοιχα τα κέρδη ανά μετοχή θα φτάσουν τα 1,1 ευρώ και θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα τις επόμενες δύο χρήσεις.

Σημαντικοί πόροι θα εξοικονομηθούν και από τη μείωση του κόστους για τον πιστωτικό κίνδυνο, που αναμένεται να υποχωρήσει σε βάθος διετίας στις 60 μονάδες βάσης από 80 μονάδες εφέτος.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου καταλυτικό ρόλο παίζει η μείωση του δείκτη καθυστερήσεων στο 3,6% σε pro forma βάση ήδη από το εννεάμηνο του 2023 και η περαιτέρω συρρίκνωσή του στη ζώνη του 3% σύντομα.

Επιβράβευση μετόχων

Με αυτά τα δεδομένα, για τον κ. Μυλωνά αποτελεί προτεραιότητα η εκκίνηση προγραμμάτων επιβράβευσης των μετόχων της τράπεζας.

Στις αρχές του 2024 θα ξεκινήσει τις συζητήσεις με τον επόπτη για τη διανομή υπό τη μορφή μερίσματος του 25% – 30% των κερδών της χρήσης του 2023.

Επιπλέον δεν αποκλείεται να εισηγηθεί την ερχόμενη χρονιά την επαναγορά ιδίων μετοχών από το ΤΧΣ, δεδομένης της πρόθεσης του δημοσίου να μηδενίσει τη συμμετοχή του στην τράπεζα.

Με την εν συνεχεία ακύρωσή τους θα αυξηθούν τα κέρδη ανά μετοχή, προς όφελος των μετόχων της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις