Σε συμφωνία για τη μελλοντική ρύθμιση θεμάτων τεχνητής νοημοσύνης (AI) κατέληξαν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία , αναφέρει σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ το πρακτορείο Reuters.

Οι τρεις κυβερνήσεις τάσσονται υπέρ των εθελοντικών δεσμεύσεων τόσο για τους μεγάλους όσο και για τους μικρούς παρόχους τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ διαπραγματεύονται επί του παρόντος τον τρόπο με τον οποίο η Ενωση των 27 θα πρέπει να τοποθετηθεί σε αυτόν τον νέο τομέα.

Τεχνητή νοημοσύνη: Συμφωνία για δοκιμή νέων μοντέλων πριν από την κυκλοφορία τους

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε τον Ιούνιο έναν «νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη», με στόχο την αποτροπή των κινδύνων για την ασφάλεια από τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και την αποφυγή διακρίσεων, χωρίς όμως να επιβραδύνει την καινοτόμο δύναμη αυτής της νέας τεχνολογίας στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε ότι ο κώδικας δεοντολογίας θα πρέπει αρχικά να είναι δεσμευτικός μόνο για τους μεγάλους παρόχους AI, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι τρεις κυβερνήσεις της ΕΕ προειδοποίησαν για αυτό το φαινομενικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τους μικρότερους ευρωπαϊκούς παρόχους. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερη εμπιστοσύνη για την ασφάλεια αυτών των μικρότερων παρόχων και, ως εκ τούτου, σε λιγότερους πελάτες, δήλωσαν.

Ευρωπαϊκή Αρχή για την τεχνητή νοημοσύνη;

Οι κανόνες δεοντολογίας και διαφάνειας θα πρέπει επομένως να είναι δεσμευτικοί για όλους, πρόσθεσαν. Αρχικά, δεν θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις, σύμφωνα με  σχετικό έγγραφο.
Ωστόσο, εάν διαπιστωθούν παραβιάσεις του κώδικα δεοντολογίας μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα σύστημα κυρώσεων. Στο μέλλον, μια ευρωπαϊκή αρχή θα παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τα πρότυπα, αναφέρει το έγγραφο.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας, το οποίο είναι υπεύθυνο για το θέμα μαζί με το υπουργείο Ψηφιακών Υποθέσεων, δήλωσε ότι οι νόμοι και ο κρατικός έλεγχος δεν θα πρέπει να ρυθμίζουν την ίδια την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά μάλλον την εφαρμογή της.

Ο υπουργός Ψηφιακών Υποθέσεων Βόλκερ Βίζινγκ δήλωσε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος που επιτεύχθηκε συμφωνία με τη Γαλλία και τη Γερμανία για τον περιορισμό μόνο της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης.
«Πρέπει να ρυθμίσουμε τις εφαρμογές και όχι την τεχνολογία, αν θέλουμε να παίξουμε στο κορυφαίο πρωτάθλημα τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως», δήλωσε ο Βίζινγκ.

Η γερμανίδα υφυπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Φραντσίσκα Μπράντνερ δήλωσε επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες και να περιοριστούν οι κίνδυνοι.
«Έχουμε αναπτύξει μια πρόταση που μπορεί να διασφαλίσει την ισορροπία μεταξύ των δύο στόχων σε ένα τεχνολογικό και νομικό πεδίο που δεν έχει ακόμη καθοριστεί», δήλωσε η Μπράντνερ.

Καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα οικονομικά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, η Βρετανία φιλοξένησε τον Νοέμβριο την πρώτη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Η γερμανική κυβέρνηση διοργανώνει τη Δευτέρα και την Τρίτη ψηφιακή σύνοδο κορυφής στην Ιένα, στο κρατίδιο της Θουριγγίας, στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της πολιτικής, των επιχειρήσεων και της επιστήμης.
Τα θέματα που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη θα βρίσκονται επίσης στην ημερήσια διάταξη όταν η γερμανική και η ιταλική κυβέρνηση θα έχουν συνομιλίες στο Βερολίνο την Τετάρτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή