Σε συμφωνία για τη μελλοντική ρύθμιση θεμάτων τεχνητής νοημοσύνης (AI) κατέληξαν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία , αναφέρει σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ το πρακτορείο Reuters.
Οι τρεις κυβερνήσεις τάσσονται υπέρ των εθελοντικών δεσμεύσεων τόσο για τους μεγάλους όσο και για τους μικρούς παρόχους τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ διαπραγματεύονται επί του παρόντος τον τρόπο με τον οποίο η Ενωση των 27 θα πρέπει να τοποθετηθεί σε αυτόν τον νέο τομέα.
Τεχνητή νοημοσύνη: Συμφωνία για δοκιμή νέων μοντέλων πριν από την κυκλοφορία τους
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε τον Ιούνιο έναν «νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη», με στόχο την αποτροπή των κινδύνων για την ασφάλεια από τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και την αποφυγή διακρίσεων, χωρίς όμως να επιβραδύνει την καινοτόμο δύναμη αυτής της νέας τεχνολογίας στην Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε ότι ο κώδικας δεοντολογίας θα πρέπει αρχικά να είναι δεσμευτικός μόνο για τους μεγάλους παρόχους AI, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι τρεις κυβερνήσεις της ΕΕ προειδοποίησαν για αυτό το φαινομενικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τους μικρότερους ευρωπαϊκούς παρόχους. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερη εμπιστοσύνη για την ασφάλεια αυτών των μικρότερων παρόχων και, ως εκ τούτου, σε λιγότερους πελάτες, δήλωσαν.
Ευρωπαϊκή Αρχή για την τεχνητή νοημοσύνη;
Οι κανόνες δεοντολογίας και διαφάνειας θα πρέπει επομένως να είναι δεσμευτικοί για όλους, πρόσθεσαν. Αρχικά, δεν θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο.
Ωστόσο, εάν διαπιστωθούν παραβιάσεις του κώδικα δεοντολογίας μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα σύστημα κυρώσεων. Στο μέλλον, μια ευρωπαϊκή αρχή θα παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τα πρότυπα, αναφέρει το έγγραφο.
Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας, το οποίο είναι υπεύθυνο για το θέμα μαζί με το υπουργείο Ψηφιακών Υποθέσεων, δήλωσε ότι οι νόμοι και ο κρατικός έλεγχος δεν θα πρέπει να ρυθμίζουν την ίδια την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά μάλλον την εφαρμογή της.
Ο υπουργός Ψηφιακών Υποθέσεων Βόλκερ Βίζινγκ δήλωσε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος που επιτεύχθηκε συμφωνία με τη Γαλλία και τη Γερμανία για τον περιορισμό μόνο της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης.
«Πρέπει να ρυθμίσουμε τις εφαρμογές και όχι την τεχνολογία, αν θέλουμε να παίξουμε στο κορυφαίο πρωτάθλημα τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως», δήλωσε ο Βίζινγκ.
Η γερμανίδα υφυπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Φραντσίσκα Μπράντνερ δήλωσε επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες και να περιοριστούν οι κίνδυνοι.
«Έχουμε αναπτύξει μια πρόταση που μπορεί να διασφαλίσει την ισορροπία μεταξύ των δύο στόχων σε ένα τεχνολογικό και νομικό πεδίο που δεν έχει ακόμη καθοριστεί», δήλωσε η Μπράντνερ.
Καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα οικονομικά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, η Βρετανία φιλοξένησε τον Νοέμβριο την πρώτη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Η γερμανική κυβέρνηση διοργανώνει τη Δευτέρα και την Τρίτη ψηφιακή σύνοδο κορυφής στην Ιένα, στο κρατίδιο της Θουριγγίας, στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της πολιτικής, των επιχειρήσεων και της επιστήμης.
Τα θέματα που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη θα βρίσκονται επίσης στην ημερήσια διάταξη όταν η γερμανική και η ιταλική κυβέρνηση θα έχουν συνομιλίες στο Βερολίνο την Τετάρτη.
Latest News
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους
Ιράν: Νέα πτώση για το ριαλ έναντι του δολαρίου
Συνεχίζεται η καταβαράθρωση του νομίσματος του Ιράν έναντι του δολαρίου. Το ριάλ έπεσε στα 756.000 ανά δολάριο
Μπροστά στην απαγόρευση του TikTok - Πώς προετοιμάζονται οι αγορές μόδας και ομορφιάς
Το timing της απαγόρευσης έρχεται αν και κατά τη φετινή εορταστική σεζόν, οι πωλήσεις του TikTok Shop έχουν αυξηθεί κατακόρυφα