Η OpenAI έδιωξε απροσδόκητα τον συνιδρυτή της εταιρείας Σαμ Άλτμαν από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, λέγοντας ότι δεν ήταν «σταθερά ειλικρινής στις επικοινωνίες του» μετά από μια σειρά συγκρούσεων σχετικά με την κατεύθυνση της εταιρείας με ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης.

Η startup ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το διοικητικό της συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ενέργειες του Άλτμαν, τις οποίες ωστόσο δεν διευκρίνισε, «εμπόδιζαν την ικανότητά του να ασκεί τις αρμοδιότητές του». Η δήλωση της εταιρείας, ασυνήθιστα ειλικρινής για μια τέτοια κατάσταση, ανέφερε: «Το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να συνεχίσει να ηγείται της OpenAI».

Θα μπορούσε η OpenAI να γίνει ο επόμενος τεχνολογικός κολοσσός;

Σε ανάρτησή στο X αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο Γκρεγκ Μπρόκμαν, πρόεδρος της OpenAI και ένας εκ των συνιδρυτών, δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Άλτμαν ήταν «σοκαρισμένοι και λυπημένοι από αυτό που έκανε το διοικητικό συμβούλιο».

«Προσπαθούμε κι εμείς ακόμα να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη», έγραψε χαρακτηριστικά. Ο Μπροκμαν παραιτήθηκε αφού η OpenAI ανακοίνωσε την αποχώρηση του Άλτμαν.

Σε προηγούμενη ανάρτηση στο X (πρώην Twitter), ο Άλτμαν ανέφερε: «Αγάπησα τον χρόνο μου στην OpenAI. Ήταν μεταμορφωτική για μένα προσωπικά, και ελπίζω και για τον κόσμο».

Ο Άλτμαν δήλωσε σε συνεργάτες του, σύμφωνα με την Wall Street Journal, μετά την ανακοίνωση, ότι ήταν σοκαρισμένος και θυμωμένος για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Επικαλέστηκε μια διαμάχη με μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής επιστήμονα και συνιδρυτή της OpenAI, Ίλια Σατσκεβερ, για θέματα όπως η ισορροπία μεταξύ ταχύτητας και ασφάλειας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν κάποιες από αυτές τις συζητήσεις.

Το παρασκήνιο της αποπομπής

Ο Άλτμαν έλαβε ένα μήνυμα από τον Σατσκεβερ την Πέμπτη το βράδυ ζητώντας να μιλήσουν το μεσημέρι της Παρασκευής, σύμφωνα με τη δήλωση του Μπρόκμαν. Όταν ο Άλτμαν μπήκε στη βιντεοσυνομιλία, όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του OpenAI εκτός από τον Μπρόκμαν ήταν στην οθόνη. Ο Σατσκεβερ είπε στον Άλτμαν ότι απολύεται «και ότι τα νέα θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα».

Ο Σατσκεβερ ανησυχούσε όλο και περισσότερο για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια των προϊόντων της OpenAI και δημιούργησε μια ομάδα που αποστολή έχει να ερευνήσει τρόπους με τους οποίους τα συστήματα του μέλλοντος μπορούν να «ευθυγραμμιστούν» με τις ανθρώπινες αξίες, σύμφωνα με νυν και πρώην υπαλλήλους της OpenAI.

Η ανακοίνωση της απότομης απομάκρυνσης του Άλτμαν προκάλεσε σοκ στον κόσμο της τεχνολογίας.

Ήρθε μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία ο Άλτμαν εμφανίστηκε αρκετές φορές δημοσίως για να μιλήσει για την εταιρεία και σηματοδότησε μια εντυπωσιακή μεταστροφή για έναν άνθρωπο που είχε γίνει το πρόσωπο της έκρηξης της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης που έχει κυριεύσει στελέχη της τεχνολογίας και απλούς ανθρώπους από τότε που η OpenAI δημοσιοποίησε την υπηρεσία ChatGPT πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

Τη θέση του Άλτμαν θα αναλάβει προσωρινά η Μίρα Μουράτι, επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας, με άμεση ισχύ, ανακοίνωσε η OpenAI. Η Μουράτι έχει ήδη εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στις καθημερινές δραστηριότητες της OpenAI, δήλωσαν άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στην εταιρεία.

Έκπληξη και για τη Microsoft

Όμως η αλλαγή αποτέλεσε έκπληξη και για τη Microsoft, η οποία έχει επενδύσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI για ένα ποσοστό 49%. Τα κορυφαία στελέχη της Microsoft έμαθαν για την απομάκρυνση του Άλτμαν λίγα λεπτά πριν από την ανακοίνωση, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Σε μια συνάντηση όλων των εργαζομένων το απόγευμα της Παρασκευής, η Μουράτι ξεκίνησε λέγοντας ότι είχε μιλήσει με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, και τον επικεφαλής τεχνολογίας της, Κέβιν Σκοτ, και ότι ήταν σίγουρη για τη συνεργασία της OpenAI με τον τεχνολογικό γίγαντα.

Ερωτηθείσα γιατί έφυγε ο Άλτμαν, η Μουράτι είπε ότι δεν γνωρίζει, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ο Σατσκεβερ δήλωσε στη συνάντηση ότι δεν μπορούσε να συζητήσει τον λόγο της αποχώρησης του Άλτμαν και ότι υπάρχει ενεργή αναζήτηση διευθύνοντος συμβούλου σε εξέλιξη.

Η Microsoft, σε ανακοίνωσή της, δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ των δύο εταιρειών δεν θα επηρεαστεί από την αποχώρηση του Άλτμαν. Πάντως, οι μετοχές της Microsoft υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση της OpenAI, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές της Παρασκευής με πτώση 1,7%.

Ένα μέλλον… δισεκατομμυρίων

Μια πηγή έντασης μεταξύ του Άλτμαν και ορισμένων μελών του διοικητικού συμβουλίου ήταν γύρω από το κατά πόσον η OpenAI εξέταζε πλήρως τις επιπτώσεις στην ασφάλεια των προϊόντων που έχει αναπτύξει στο πλαίσιο της ταχείας επέκτασης των εμπορικών της προσφορών, δήλωσαν στη WSJ άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Στην ανακοίνωση της OpenAI, το διοικητικό συμβούλιο ανέφερε ότι είναι ευγνώμων για τη συμβολή του Άλτμαν, αλλά «πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη μια νέα ηγεσία καθώς προχωράμε μπροστά». Περιέγραψε την Μουράτι ως επικεφαλής των λειτουργιών έρευνας, προϊόντων και ασφάλειας της εταιρείας, προσθέτοντας: «Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ικανότητά της να ηγηθεί της OpenAI κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου».

Ο 38χρονος Άλτμαν ίδρυσε με μια ομάδα συνεργατών την OpenAI πριν από περίπου οκτώ χρόνια και θεωρείται ως κινητήριος μοχλός της επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης, σε μεγάλο βαθμό χάρη στο περσινό λανσάρισμα του ρομπότ ChatGPT της OpenAI, του οποίου η ικανότητα να παράγει γραφή που μοιάζει με ανθρώπινη, το έκανε ένα από τα πιο viral προϊόντα στην ιστορία της τεχνολογίας.

Ως επί μακρόν στέλεχος επιχειρηματικών κεφαλαίων, ο Άλτμαν βοήθησε να οδηγηθεί η OpenAI από μια μικρή μη κερδοσκοπική εταιρεία σε μια εταιρεία που αποτιμάται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια με ταχύτητα σχεδόν ρεκόρ, εν μέρει λόγω της έναρξης ενός κερδοσκοπικού κλάδου που της επέτρεψε να συγκεντρώσει χρήματα από χρηματοδότες, όπως η Microsoft.

Ο Άλτμαν και ο Ναντέλα έχουν μιλήσει δημόσια, μεταξύ άλλων στην πρόσφατη ημέρα προγραμματιστών του OpenAI, ότι έχουν σφυρηλατήσει μια ισχυρή σχέση στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης των εταιρειών τους. Ο εταιρικός… γάμος υπήρξε κατά καιρούς αμήχανος, καθώς οι δύο επιχειρήσεις ανέπτυξαν άλλους στρατηγικούς δεσμούς και λάνσαραν ανταγωνιστικά προϊόντα.

Η OpenAI έχει δηλώσει στους επενδυτές ότι αναμένει να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε έσοδα φέτος και να δημιουργήσει πολλά δισεκατομμύρια περισσότερα το 2024, ανέφερε η Wall Street Journal τον Σεπτέμβριο.

Η εταιρεία συζητά με τους επενδυτές για μια πώληση μετοχών που θα την αποτιμούσε μεταξύ 80 και 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή περίπου στο τριπλάσιο του επιπέδου της νωρίτερα φέτος.

Ποιος είναι ο Σαμ Άλτμαν

Ο Άλτμαν μεγάλωσε σε ένα προάστιο του Σεντ Λούις και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου έκανε έρευνα σε ένα εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης. Εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο για να ιδρύσει την πρώτη του startup, μια υπηρεσία κοινής χρήσης τοποθεσίας με την ονομασία Loopt, η οποία όμως τελικά ναυάγησε.

Το 2014 ανέλαβε επικεφαλής του Y Combinator, του επιταχυντή νεοφυών επιχειρήσεων της Silicon Valley, και δημιούργησε μια περιουσία επενδύοντας τα δικά του χρήματα σε νεοφυείς επιχειρήσεις όπως η Instacart και η Stripe.

Κατά τη διάρκεια μιας από τις τελευταίες επισκέψεις του στη γιαγιά του, η οποία πέθανε πέρυσι, της αγόρασε ψώνια και στη συνέχεια παραδέχτηκε στη μητέρα του ότι είχε να πάει σε παντοπωλείο τέσσερα ή πέντε χρόνια, όπως είπε.

Ο Άλτμαν υιοθέτησε μια ασυνήθιστη προσέγγιση για τη λειτουργία του OpenAI. Δεν είχε άμεση οικονομική συμμετοχή στην επιχείρηση, επικαλούμενος την ανησυχία του σχετικά με τη χρήση του κέρδους ως κίνητρο στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, και ηγήθηκε των προσπαθειών για την ανάπτυξη κυβερνητικών κανονισμών γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Δήλωσε στην Wall Street Journal ότι οραματιζόταν ότι τα πιο προηγμένα chatbots θα αποτελούσαν μια μέρα μια «επέκταση της βούλησής σας».

Στα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του OpenAI περιλαμβάνονται ο Σατσκεβερ, ο επικεφαλής επιστήμονας, καθώς και ο Άνταμ Ντι Άντζελο, διευθύνων σύμβουλος του ιστότοπου ερωτήσεων και απαντήσεων Quora, η τεχνολογική επιχειρηματίας Τάσα ΜακΚόλι και η Έλεν Τόνερ, διευθύντρια του Κέντρου για την Ασφάλεια και την Αναδυόμενη Τεχνολογία του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία