Το ίδιο ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα με το 66% των φτωχότερων κατοίκων της γης παράγει το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam που δημοσιεύτηκε σήμερα.

COP28: Η κατάσταση του πλανήτη σε 10 αριθμούς

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Oxfam το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, δηλαδή περίπου 77 εκατομμύρια άνθρωποι των οποίων το μέσο ετήσιο εισόδημα εκτιμάται σε 310.000 δολάρια, είναι υπεύθυνο για περίπου το ίδιο ποσοστό των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με τα 5 δισεκατομμύρια ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν το 66% των φτωχότερων.

Υπεύθυνο το πλουσιότερο 10%

Όπως μεταδίδει το CNBC, η ανάλυση της φιλανθρωπικής οργάνωσης, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης, διαπίστωσε ότι το πλουσιότερο 10% ήταν υπεύθυνο για το 50% των παγκόσμιων εκπομπών ενώ το κατώτερο 50% ήταν υπεύθυνο για μόλις το 8%.

Εντός του κορυφαίου 1%, η έκθεση συνδέει το ένα τρίτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με την προσωπική κατανάλωση στις ΗΠΑ, την Κίνα και τις χώρες του Κόλπου.

Στο επίκεντρο ιδιωτικά τζετ και γιοτ

Η έκθεση σημειώνει ότι η προσωπική κατανάλωση ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η τοποθεσία, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι μεταφορές. Ένας από τους κορυφαίους παράγοντες που οδηγούν τους πολύ πλούσιους σε πολύ μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τους φτωχούς, είναι η χρήση ιδιωτικών τζετ και γιοτ.

Υπολογίζονται ακόμα οι επενδύσεις των βαθύπλουτων της γης σε εταιρείες που κατά τη λειτουργία τους παράγουν αέρια του θερμοκηπίου.

Οι επενδύσεις σε ρυπογόνες βιομηχανίες

Όπως διαπίστωσαν η Oxfam και το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης, οι επενδύσεις των δισεκατομμυριούχων σε ρυπογόνες βιομηχανίες ήταν διπλάσιες από εκείνες του μέσου επενδυτή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green