Πριν από την αποπομπή του διευθύνοντος συμβούλου της OpenAI Σαμ Άλτμαν που κράτησε μόλις 4 ημέρες, αρκετοί ερευνητές της εταιρείας έγραψαν επιστολή προς το διοικητικό συμβούλιο, προειδοποιώντας για μια μεγάλη ανακάλυψη στην τεχνητή νοημοσύνη που, όπως είπαν, θα μπορούσε να απειλήσει την ανθρωπότητα, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα και μίλησαν στο Reuters.

Η επιστολή που δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως και ο νέος αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης αποτέλεσαν εξελίξεις-κλειδιά πριν από την απομάκρυνση του Άλτμαν από το διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα με τους ίδιους. Πριν από τη θριαμβευτική επιστροφή του αργά την Τρίτη, περισσότεροι από 700 εργαζόμενοι είχαν απειλήσει να παραιτηθούν και να ενταχθούν στην χρηματοδότρια Microsoft ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τον απολυμένο επικεφαλής τους.

OpenAI: Όλο το παρασκήνιο στο 5ήμερο θρίλερ με την επιστροφή του Άλτμαν 

Η επιστολή

Οι πηγές ανέφεραν την επιστολή ως έναν παράγοντα μεταξύ ενός μακρύτερου καταλόγου παραπόνων του διοικητικού συμβουλίου που οδήγησε στην απόλυση του Άλτμαν, μεταξύ των οποίων ήταν οι ανησυχίες για την εμπορευματοποίηση των ανακαλύψεων πριν από την κατανόηση των συνεπειών. Το Reuters δεν μπόρεσε να ελέγξει κάποιο αντίγραφο της επιστολής. Το προσωπικό που συνέταξε την επιστολή δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Αφού επικοινώνησε με το Reuters, η OpenAI, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει, φέρεται να έκανε λόγο -σε ένα εσωτερικό μήνυμα- προς το προσωπικό για ένα project με την ονομασία Q* (Q-Star) και μια επιστολή προς το συμβούλιο πριν από τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου, δήλωσε ένας από τους γνωρίζοντες τα όσα συνέβησαν. Εκπρόσωπος της OpenAI δήλωσε ότι το μήνυμα, που εστάλη από το στέλεχος Mira Murati, εμπεριείχε προδειδοποιήσεις.

Σημαντική ανακάλυψη

Κάποιοι στην OpenAI πιστεύουν ότι το Q* θα μπορούσε να είναι μια σημαντική ανακάλυψη στην αναζήτηση της startup για αυτό που είναι γνωστό ως γενετική τεχνητή νοημοσύνη (AGI), δήλωσε ένας από τους γνωρίζοντες στο Reuters. Η OpenAI ορίζει την AGI ως αυτόνομα συστήματα που ξεπερνούν τον άνθρωπο στις περισσότερες οικονομικά πολύτιμες εργασίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το νέο μοντέλο ήταν σε θέση να λύσει ορισμένα μαθηματικά προβλήματα, σύμφωνα με άτομο που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, λόγω του ότι δεν ήταν εξουσιοδοτημένο να μιλήσει εκ μέρους της εταιρείας. Αν και εκτελούσε μαθηματικούς υπολογισμούς μόνο στο επίπεδο των μαθητών του δημοτικού σχολείου, η άριστη επίδοσή του έκανε τους ερευνητές πολύ αισιόδοξους για τη μελλοντική επιτυχία του Q*, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ορόσημο

Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα μαθηματικά είναι ένα από τα ορόσημα της ανάπτυξης της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης. Επί του παρόντος, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη είναι αποτελεσματική στη γραφή και τη μετάφραση γλωσσών προβλέποντας στατιστικά την επόμενη λέξη, ενώ οι απαντήσεις στην ίδια ερώτηση μπορεί να διαφέρουν σημαντικά. Αλλά η κατάκτηση της ικανότητας να κάνει μαθηματικούς υπολογισμούς – όπου υπάρχει μόνο μία σωστή απάντηση – συνεπάγεται ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχει μεγαλύτερες ικανότητες συλλογισμού που θα μοιάζουν με την ανθρώπινη νοημοσύνη. Αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί, για παράδειγμα, σε μια νέα επιστημονική έρευνα, πιστεύουν οι ερευνητές της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Σε αντίθεση με μια αριθμομηχανή που μπορεί να λύσει έναν περιορισμένο αριθμό πράξεων, η AGI μπορεί να γενικεύει, να μαθαίνει και να κατανοεί.

Τι είπε ο Άλτμαν και μετά αποπέμφθηκε

Ο Άλτμαν ηγήθηκε των προσπαθειών για να γίνει το ChatGPT μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εφαρμογές λογισμικού στην ιστορία και προσέλκυσε τις επενδύσεις – και τους ανάλογους πόρους – που ήταν αναγκαίοι από τη Microsoft για να προσεγγίσει περισσότερο την AGI.

Εκτός από την ανακοίνωση μιας σειράς νέων εργαλείων σε μια επίδειξη αυτό το μήνα, ο Άλτμαν την περασμένη εβδομάδα άφησε να εννοηθεί -σε μια σύνοδο κορυφής παγκόσμιων ηγετών στο Σαν Φρανσίσκο- ότι πιστεύει πως σημαντικές εξελίξεις είναι ορατές.

“Τέσσερις φορές στην ιστορία του OpenAI -η πιο πρόσφατη φορά ήταν τις τελευταίες δύο εβδομάδες- έχω την ευκαιρία να βρίσκομαι στο δωμάτιο, όταν -κατά κάποιο τρόπο- τραβάμε το πέπλο της άγνοιας πίσω και τα σύνορα της ανακάλυψης μπροστά, και το να το κάνω αυτό αποτελεί επαγγελματική τιμή της ζωής μου”, είπε στη σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού.

Μια μέρα αργότερα, το διοικητικό συμβούλιο απέλυσε τον Αλτμαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
ASBIS: Συνεργασία με την Pure Storage για πλατφόρμες αποθήκευσης δεδομένων στην ελληνική αγορά
Επιχειρήσεις |

Συνεργασία Pure Storage-ASBIS για πλατφόρμες αποθήκευσης δεδομένων στην ελληνική αγορά

Η συνεργασία με την Pure Storage δίνει τη δυνατότητα στην ASBIS να παρέχει ισχυρότερη υποστήριξη στους πελάτες για την επίλυση ακόμα και των πιο υψηλών απαιτήσεων αποθήκευσης δεδομένων

Digital Realty: Η υπηρεσία ServiceFabric διαθέσιμη στο Athens Data Center Campus
Τεχνολογία |

Κόμβος συνδεσιμότητας cloud η Ελλάδα με την υπηρεσία ServiceFabric

Οι πελάτες που φιλοξενούνται στα κέντρα δεδομένων της Digital Realty στην Αθήνα, μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν πρόσθετες υπηρεσίες διασύνδεσης με χαμηλή καθυστέρηση και αυξημένη αποτελεσματικότητα