Για την πορεία του ελληνικού χρέους, τις προοπτικές ανάπτυξης και την ευκαιρία που έχει μπροστά της η ελληνική οικονομία, μίλησε στο OT FORUM, ο Ηλίας Λεκκός, Chief Economist του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο κ. Λεκκός κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα επίσης στο OT FORUM, υπογράμμισε ότι ορθώς η ΤτΕ εμμένει στις δηλώσεις της περί δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Ωστόσο για να παραμείνει το χρέος σε πτωτική τροχιά δεδομένης της ευνοϊκής χρηματοδότησης από τους θεσμούς, το μόνο που χρειάζεται ότι είναι το δημόσιο να καταγράφει μικρά πρωτογενή πλεονάσματα» ανέφερε και τόνισε ότι είναι σημαντικό το βάρος να δοθεί στον παρονομαστή, δηλαδή στην ονομαστική ανάπτυξη.

Ο κορυφαίος οικονομολόγος του ομίλου της Πειραιώς, έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημαντική μείωση του χρέους, το οποίο από το 206% το 2020, στον απόηχο της πανδημίας, θα κλείσει το 2023 στο 160% και του χρόνου θα υποχωρήσει στο 150%: «Το ποσοστό παραμένει πολύ υψηλό αλλά έχουμε καταφέρει να το μειώσουμε κατά 55 μονάδες του ΑΕΠ χωρίς να επιβάλουμε καινούριους φόρους».

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Κόντρα στο ρεύμα

Είναι γεγονός ότι η ελληνική οικονομία προσπαθεί να αναπτυχθεί ενάντια στο ρεύμα, είπε επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη όχι μόνο είναι σε μηδενική ανάπτυξη, αλλά ο πυρήνας της, η ατμομηχανή της αντιμετωπίζει μια σειρά, όχι συγκυριακών αλλά δομικών προβλημάτων.

«Καίριο ζήτημα αλλά και ερώτημα για την ελληνική οικονομία είναι να έχουμε τις σωστές προσδοκίες. Ξεκινάμε από πολύ χαμηλή βάση. Το ΑΕΠ το 2022 ήταν 191 δισ. ευρώ σε σταθερές τιμές, όσο περίπου το 2001. Έχουμε χάσει 20 χρόνια ανάπτυξης» τόνισε.

Προκλήσεις

Ο κ. Λεκκός υπογράμμισε στη συνέχεια, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πιο βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα, το Ταμείο Ανάπτυξης θα φτάσει τα 36 δισ. ευρώ κι αν βάλουμε και τα άλλα προγράμματα όπως τα ΕΣΠΑ και την ΚΑΠ,  υπάρχει ευνοϊκή χρηματοδότηση 70-75 δισ. ευρώ. «Ως εκ τούτου ο πραγματικός πήχης των προσδοκιών θα έπρεπε να είναι μια ανάπτυξη κοντά στο 3%».

Περιφερειακός κόμβος

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας ενεργειακός κόμβος τόσο στην ενέργεια, όσο και στα logistics και στα data centers.

«Αυτές οι ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται συχνά, πρόκειται για μια μοναδική συγκυρία για την Ελλάδα» ανέφερε, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι η προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, μπορεί να αναδειχθεί σε πλεονέκτημα για την Ελλάδα, καθώς δημιουργεί επενδυτικές και αναπτυξιακές ευκαιρίες.

Υπογράμμισε επίσης, ότι υπάρχει ένας πυρήνας μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων που μπορούν να ηγηθούν και που βρίσκονται στο επίκεντρο πανευρωπαϊκού και παγκόσμιου  ενδιαφέροντος. «Οι ξένοι βλέπουν και αξιολογούν θετικά τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον κλάδο των ναυπηγοεπισκευών, ο οποίος έχει μια δεύτερη ευκαιρία και προσελκύει σημαντικές επενδύσεις από αμερικανικά κεφάλαια.

Το παράδοξο με την αγορά εργασίας

Ο κ. Λεκκός υπογράμμισε ότι εκτός από τον τουρισμό, τον οποίο δεν πρέπει να υποτιμούμε, οι προαναφερθέντες κλάδοι (logistics, data centers, ναυπηγεπισκευές και ενέργεια) δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Αναφέρθηκε επίσης στο παράδοξο με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα: αφενός υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη σε συγκεκριμένους κλάδους όπως οι κατασκευές, η γεωργική παραγωγή και ο τουρισμός, και αφετέρου σε άλλους τομείς, όπως οι τηλεπικοινωνίες δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό: «Η λύση της οργανωμένης  μετανάστευσης  είναι μονόδρομος για τη ελληνική οικονομία. Αν δεν το λύσουμε άμεσα, πιθανότατα αυτό το κομμάτι της έλλειψης θα αποτελέσει σημαντική τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα OT FORUM