Ναυτιλία: Οι ευρωπαίοι εφοπλιστές και ναυτικοί ανησυχούν για τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι πρόσφατες επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας είναι βαθιά ανησυχητικές, δηλώνει ο γ.γ. της ECSA, Σωτήρης Ράπτης

Ναυτιλία: Οι ευρωπαίοι εφοπλιστές και ναυτικοί ανησυχούν για τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Βαθιά ανησυχία εκφράζουν ευρωπαίοι εφοπλιστές και ναυτεργατικά συνδικάτα για την πρόσφατη αύξηση των επιθέσεων κατά εμπορικών πλοίων στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν.

Τουλάχιστον τέσσερα πλοία έχουν δεχθεί επιθέσεις από αντάρτες Χούτι τις τελευταίες ημέρες ενώ η Maersk ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει να αλλάξει τις διαδρομές των πλοίων της μετά την επίθεση που δέχθηκε το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Maersk Gibraltar».

Υεμένη: Πύραυλος κρουζ των Χούθι έπληξε δεξαμενόπλοιο στην Ερυθρά Θάλασσα

Η ένωση των εφοπλιστικών φορέων των χωρών μελών της ΕΕ (ECSA) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ETF) ζητούν άμεση δράση για την επείγουσα αντιμετώπιση αυτής της ανησυχητικής κατάστασης. «Οι ζωές και η ασφάλεια των ναυτικών μας τίθενται σε κίνδυνο, με τις επιθέσεις να αυξάνονται καθημερινά. Οι ναυτικοί είναι η καρδιά της ναυτιλιακής βιομηχανίας και η ικανότητά τους να εκτελούν τα καθήκοντά τους χωρίς φόβο για την ασφάλειά τους είναι απαραίτητη», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωση τους οι δυο οργανώσεις.

Η ECSA, επισημαίνει, ότι η ναυτιλία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας της Ευρώπης – από την ενέργεια μέχρι την ασφάλεια των τροφίμων και την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η προστασία των βασικών ναυτιλιακών οδών και της διεθνούς αρχής της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας είναι απαραίτητη για την εγγύηση της ασφάλειας της ηπείρου.

“Οι πρόσφατες επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας είναι βαθιά ανησυχητικές. Η ECSA υποστηρίζει σθεναρά την ενίσχυση των προστατευτικών δομών για την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων που διέρχονται από την περιοχή. Τα μέτρα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ευημερία των ναυτικών μας και να εξασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία των ζωτικών εμπορικών οδών. Ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε επίσης όλες τις συντονισμένες προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων των διπλωματικών, που συμβάλλουν στη διατήρηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας”,δήλωσε ο Σωτήρης Ράπτης, Γενικός Γραμματέας της ECSA.

“Τα μέτρα για τη διασφάλιση της ζωής και της ευημερίας των ναυτικών είναι κρίσιμα και αναγκαία για την ενίσχυση της ασφάλειας των ζωτικών εμπορικών οδών. Οι ναυτικοί είναι βασικοί εργαζόμενοι που διατηρούν τις αλυσίδες εφοδιασμού σε κίνηση και αξίζουν προστασία” δήλωσε η Livia Spera, Γενική Γραμματέας της ETF.

OT Originals

Περισσότερα από Ποντοπόρος

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο