Είναι καλός καγαθός ο Άι Βασίλης και έχει πάντα τις καλύτερες προθέσεις, αλλά στον μεγάλο σάκκο του κάποια κερδοσκοπικά «δαιμόνια» στριμώχνουν και παιχνίδια που μπορεί να βλάψουν τα παιδιά.
Τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιοποίησε η γαλλική Γενική Διεύθυνση για τον Ανταγωνισμό, την Κατανάλωση και την Καταπολέμηση της Απάτης (DGCCRF) ενώ κορυφώνεται η αγορά των Χριστουγέννων, είναι αποκαλυπτικά: σχεδόν ένα στα πέντε παιχνίδια που βρίσκονται στις προθήκες των καταστημάτων και σχεδόν ένα στα δύο που πωλείται μέσω Διαδικτύου είναι επικίνδυνα.
Σε ισχύ από σήμερα το καλάθι του Αϊ Βασίλη – Ποια προϊόντα περιλαμβάνει
Η έρευνα διενεργήθηκε την περυσινή εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους και οδήγησε στην καταστροφή (στη Γαλλία) 120.000 επικίνδυνων και εν πάση περιπτώσει ακατάλληλων για τα παιδιά παιχνιδιών. Πρόκειται βέβαια για παιχνίδια που αφαιρέθηκαν από τη φυσική αγορά, από τις προθήκες των καταστημάτων, για να καταστραφούν. Εκείνα που διακινούνται μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου εξακολουθούν να διατίθενται στους ανυποψίαστους καταναλωτές – και να γεμίζουν το σάκκο του αθώου Άι Βασίλη.
Μιλάμε για παχνίδια με εύκολη πρόσβαση σε επικίνδυνες για τα πολύ μικρά παιδιά μπαταρίες, για παιχνίδια με μεγάλη ένταση ακτινοβολιών LED, για άλλα με
πιθανότητες να προκαλέσουν αναφλέξεις, για προϊόντα με αποσπώμενα εξαρτήματα που μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό ή ασφυξία σε περίπτωση που γίνει κακή χρήση του παιχνιδιού.
Συνολικά στο 17% των παιχνιδιών που πωλούνται στα καταστήματα λιανικής εντοπίστηκε πρόβλημα ασφάλειας. Το αντίστοιχο ποσοστό σε ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops) εκτινάχθηκε στο 41%.
Προκλητική ανευθυνότητα
«Δεν μπορεί κανείς να παίζει με την ασφάλεια των παιχνιδιών», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή η υπουργός Εμπορίου της Γαλλίας Ολιβιά Γκρεγκουάρ με την ευκαιρία της παρουσίασης του ετήσιου απολογισμού της DGCCRF έπειτα από τους στοχευμένους ελέγχους που πραγματοποίησε η Γενική Διεύθυνση. Το 2022 ελέχθηκαν 2.200 επαγγελματίες του κλάδου παιχνιδιών, μεταξύ των οποίων 140 πλατφόρμες του Διαδικτύου και ψηφιακά καταστήματα εν γένει, όπου μπορεί κανείς να παραγγείλει παιχνίδια.
Στο ένα τρίτο των κατασκευαστών και των φυσικών ή ηλεκτρονικών καταστημάτων που ελέγχθηκαν εντοπίστηκαν «ανωμαλίες», κατά τον χαρακτηρισμό του εκπροσώπου τύπου της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η μεγάλη συχνότητα «ανωμαλιών» οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι πολλοί έλεγχοι έγιναν κατόπιν καταγγελιών εκ μέρους των μεμονωμένων καταναλωτών ή ενώσεων καταναλωτών.
Οι υπάλληλοι της DGCCRF συνέλεξαν 670 παιχνίδια «έπειτα από μια αρχική οπτική εξέταση η οποία δίνει αρχικές ενδείξεις επικινδυνότητας του αντικειμένου». Στη
συνέχεια τα παιχνίδια απεστάλησαν στο εργαστήριο για λεπτομερείς ελέγχους και αναλύσεις και στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκε όντως η επικινδυνότητά τους, οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού μερίμνησαν ώστε τα αποθέματα των εν λόγω παιχνιδιών να κατασχεθούν.
«Τα επίπεδα ελέγχου και τα ευρήματα των ερευνών που διενεργήθηκαν το 2023 και διενεργούνται αυτή την ώρα με πιο εντατικό ρυθμό λόγω της μεγάλης εορταστικής κίνησης, είναι ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά», σημείωσε εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης.
Αποσπώμενα μέρη, κορδόνια, τοξικά
Οι έλεγχοι της DGCCRF πραγματοποιούνται σε δείγματα εμπορευμάτων που καλύπτουν όλη την αλυσίδα, από τον κατασκευαστή – προτού διατεθούν δηλαδή τα εμπορεύματα στην αγορά – μέχρι τη διανομή στα καταστήματα λιανικής. Σε περίπτωση που κάποιο ελάττωμα εντοπιστεί στη διαδικασία κατασκευής του παιχνιδιού, δίνεται η δυνατότητα στον κατασκευαστή να το προσαρμόσει ανάλογα με τα πρότυπα και να το διαθέσει στην αγορά.
Αν ήδη έχει φτάσει στα ράφια το ελαττωματικό εμπόρευμα, τότε ενεργοποιείται η διαδικασία απόσυρσής του από αυτά και καταστροφής του. Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η DGCCRF είναι ιδιαίτερα προσεκτική στα μικρά αποσπώμενα στοιχεία σε παιχνίδια που λειτουργούν με μπαταρία.
Επίσης δίνει έμφαση στις μετρήσεις και την εκτίμηση των κινδύνων που μπορούν να προκύψουν από παιχνίδια με «μοντελοποίηση» πηλού, με δαχτυλομπογιές ή υλικά
μεταμφιέσεων που συχνά περιέχουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες. Ενδελεχείς έλεγχοι γίνονται επίσης σε περιπτώσεις που τα παιχνίδια περιέχουν κορδόνια – «το μήκος των κορδονιών έχει μεγάλη σημασία για να αποφευχθεί ο κίνδυνος στραγγαλισμού», σημειώνουν οι ειδικοί της DGCCRF.
Latest News
Η ώρα του προϋπολογισμού - Στο βήμα της Βουλής ο Δημήτριος Νατσιός [Live]
Ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί από τους βουλευτές με ονομαστική ψηφοφορία
Nέος πρωθυπουργός, ίδια παλιά προβλήματα - Τι θα κάνει ο Μακρόν
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, την επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν - Οι αναλυτές αναμένουν μικρή πρόοδο
Μακρύς ο δρόμος - Τι ακολουθεί μετά την καθαίρεση του Γιουν στη Νότια Κορέα
Η καθαίρεση του προέδρου Γιουν απαιτεί ομόφωνη έγκριση από το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Νότια Κορέα - Τα φαβορί
Από το Truth Social στον Λευκό Οίκο - Ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε (και) τον Νούνες
Και CEO στην πλατφόρμα του Τραμπ και υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για τις υπηρεσίες πληροφοριών - Νέος διορισμός στις ΗΠΑ
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,