Μετά την επιστροφή του αξιόχρεου του ελληνικού δημοσίου στην επενδυτική κατηγορία, σειρά έχουν πάρει οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι που βλέπουν την πιστοληπτική τους αξιολόγηση να βελτιώνεται, εξέλιξη με πολλαπλά οφέλη για τα θεμελιώδη μεγέθη τους.

Πλέον, η απόστασή τους από την πλέον ευνοϊκή βαθμολογία έχει μειωθεί στο ελάχιστο και θεωρείται ζήτημα κάποιων μηνών για να καλυφθεί.

JP Morgan: Έτος ισχυρών αποδόσεων και το 2024 για τις ελληνικές τράπεζες

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Standard & Poor’s αναβάθμισε τις συστημικές τράπεζες της χώρας κατά μία βαθμίδα την περασμένη εβδομάδα και μετέβαλε τις προοπτικές σε δύο από αυτές, από σταθερές σε θετικές.

Ταυτόχρονο, η Fitch προχώρησε σε ανάλογη αναβάθμιση των προοπτικών και των τεσσάρων μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να επέλθει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Eurobank και Εθνική Τράπεζα απέχουν δύο σκαλοπάτια από το σχετικό στόχο, ενώ Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς τρία (ΒΒ-).

Τα βασικά οφέλη

Στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που υπέβαλε την Τετάρτη στον Πρόεδρο της Βουλής και στο υπουργικό συμβούλιο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, παρουσιάζεται η θετική επίδραση αυτής της εξέλιξης στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

Τα βασικά οφέλη συνοψίζονται στα εξής:

  •  Χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης

Η πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και τη διατραπεζική αγορά θα καταστεί ευκολότερη.

Οι τράπεζες θα επιτύχουν με τον τρόπο αυτό συγκράτηση των εξόδων για τόκους, καθώς θα μειωθεί το κόστος χρηματοδότησής τους στο σημερινό περιβάλλον αυστηροποίησης των νομισματικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών διεθνώς.

Πρόκειται για μία σημαντική παράμετρο που θα επηρεάσει θετικά τα αποτελέσματά τους, δεδομένων των εκδόσεων ομολόγων στις οποίες καλούνται να προβούν έως και το 2026, για την κάλυψη της Ελάχιστης Απαίτησης Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL).

Για την επίτευξη του τελικού στόχου, οι 4 συστημικοί όμιλοι πρέπει να αντλήσουν περί τα 5,5 δισ. ευρώ, το αργότερο έως και το τέλος του 2025.

Σε κάθε περίπτωση το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης θα επιτρέψει στις τράπεζες να περιορίσουν τα επιτόκια δανεισμού που προσφέρουν για τη χορήγηση στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων και να αυξήσουν την προσφορά πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία.

  •  Πιστωτικός κίνδυνος

Με βάση τη διεθνή εμπειρία, η αναβάθμιση αναμένεται να έχει σημαντικές μακροχρόνιες θετικές επιδράσεις στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα.

Αυτό θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στην κερδοφορία των τραπεζών, καθώς θα αυξηθεί η ζήτηση για χρηματοδοτήσεις και μειωτικά στον πιστωτικό κίνδυνο των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους.

  •  Βελτίωση ποιότητας χαρτοφυλακίου

Άμεσα αναμένεται η βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου τίτλων των τραπεζών, καθώς μέρος αυτού αποτελείται από ελληνικά ομόλογα, η αύξηση της διαθέσιμης ρευστότητας και η μείωση του κινδύνου αγοράς.

Συγκεκριμένα, εξαιτίας της αναβάθμισης στην επενδυτική κατηγορία, επέρχονται διάφορες μεταβολές που απορρέουν από το κανονιστικό πλαίσιο άσκησης της νομισματικής πολιτικής, αλλά και τη διεθνή πρακτική στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων.

Ενδεικτικά, εφεξής τα ελληνικά κρατικά ομόλογα μπορούν να γίνονται αποδεκτά ως εξασφαλίσεις στις πράξεις του Ευρωσυστήματος χωρίς να καθίσταται αναγκαία η παροχή “παρέκκλισης” (waiver) και μειώνονται οι περικοπές αποτίμησής τους (haircuts) όταν χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις.

Επίσης, αναμένεται να μειωθεί ο συντελεστής ευαισθησίας των ελληνικών τίτλων στις διακυμάνσεις του διεθνούς επενδυτικού κλίματος.

  •  Διεύρυνση επενδυτικής βάσης

Βελτιώνονται οι προοπτικές προσέλκυσης ποιοτικών επενδυτών, όπως καταδεικνύουν και οι ανακοινωθείσες συνεργασίες με άλλες ευρωπαϊκές ευρωπαϊκές τράπεζες.

Το γεγονός αυτό επιδρά επίσης υποστηρικτικά στη διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τον κλάδο.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο το ΤΧΣ διέθεσε τις μετοχές που κατείχε στη Eurobank έναντι συνολικού τιμήματος 93,7 εκατ. ευρώ, με αγοραστή την ίδια την τράπεζα.

Επίσης, αμέσως μετά την αναβάθμιση της κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδος από τον οίκο S&P, ανακοινώθηκε η προσφορά του ιταλικού τραπεζικού ομίλου UniCredit για την αγορά του συνόλου των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στην Alpha Bank.

Λίγες ημέρες αργότερα ολοκληρώθηκε η διαδικασία διάθεσης του 22% των μετοχών που κατείχε το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, με τη ζήτηση από μακροπρόθεσμα ποιοτικά funds του εξωτερικού να καταγράφεται ισχυρή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις