Ως μια μεγάλη ευκαιρία με ισχυρές αποδόσεις χαρακτηρίζει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο η JP Morgan, εκτιμώντας ότι το 2024 θα δώσει αποδόσεις σχεδόν 19% στο βασικό σενάριο ή έως 30% στο bull σενάριο.

Όπως εξηγεί η JP Morgan στην ανάλυσή της για την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA), το βασικό πρόβλημα που συγκρατούσε αρκετά κεφάλαια να επενδύσουν στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, η παρουσία του Δημοσίου στο μετοχικό τους κεφάλαιο, έχει αρχίσει να εξαλείφεται. Ήδη το πρόσφατο placement μέρους της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική, αλλά και η διάθεση του 9% της Alpha Bank στην Unicredit κατέδειξαν ότι ο κίνδυνος υπερβολικής προσφοράς μετοχών στην αγορά, λόγω της αποεπένδυσης, μειώνεται σημαντικά.

Εάν συνυπολογίσει κανείς ότι οι αποτιμήσεις του κλάδου παραμένουν χαμηλές και οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή βελτιώνονται, τότε οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα πρωτοστατήσουν το 2024 σε σύγκριση με τους υπόλοιπους κλάδους στην περιοχή. Η βασική εκτίμηση είναι ότι μπορούν να ενισχυθούν κατά 19% το νέο έτος, ενώ στο αισιόδοξο σενάριο οι αποδόσεις μπορεί να φτάσουν ακόμη και το 30%, δεδομένου του ότι και η ελληνική οικονομία καταγράφει επιδόσεις πολύ υψηλότερες από το μέσο όρο άλλων ευρωπαϊκών οικονομιών.

Στις κορυφαίες επιλογές της είναι η Eurobank και η Alpha Bank.

Κεντρική Ευρώπη: H “Ελλάδα” είναι η λέξη για το 2024

Αν και η JP Morgan συστήνει στους επενδυτές να κοιτάξουν και λίγο την Πολωνία, μετά τη νίκη του Tusk στις εκλογές, η Ελλάδα είναι ένα ξεκάθαρο overweight (OW) για τις θέσεις της, δεδομένων των χαμηλών αποτιμήσεων και της σταθερής ροής θετικών αναθεωρήσεων των κερδών ανά μετοχή στις τράπεζες. Έτσι, ευνοεί τον κλάδο, έναντι των μη χρηματοπιστωτικών.

Το πρόβλημα των μεριδίων της κυβέρνησης στον τομέα, μέσω του ΤΧΣ, εξασθενεί πλέον. Τον Οκτώβριο, είδαμε την πρόσφατη συμφωνία της Alpha Bank με την Unicredit, ενώ τον Νοέμβριο το πρόσφατο placement του ΤΧΣ για το 22% της Εθνικής έλαβε μεγάλης υποδοχής.

Έτσι, η ανησυχία πολλών επενδυτών ότι μπορεί να υπάρξει υπερπροσφορά τίτλων στις ελληνικές τράπεζες εξαλείφεται. Η ικανότητα προσέλκυσης στρατηγικών επενδυτών όπως η Unicredit και η ισχυρή ζήτηση για την Εθνική Τράπεζα κατά την άποψη της JP Morgan δείχνουν ότι οι επενδυτές πρέπει να τοποθετήσουν κεφάλαια ή να… χάσουν, καταλήγει η JP Morgan.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις