Στους χιλιάδες τόνων σκελετούς τους και στους δαιδαλώδεις διαδρόμους τους είναι «γραμμένες» αμέτρητες ιστορίες ανθρώπων που ταξίδεψαν στα ανθεκτικά σκαριά τους, διαγράφοντας αμέτρητα μίλια στις θάλασσες του κόσμου.
Τι γίνεται, όμως, όταν η ζωή των κρουαζιερόπλοιων φτάνει στο τέλος της; Πού οδηγούνται και τι τα περιμένει;
Σύμφωνα με το The Points Guy, τα σύγχρονα κρουαζιερόπλοια μπορεί να κοστίζουν από 500 έως 900 εκατομμύρια δολάρια, γράφει το Business Insider.
Το Allure of the Seas της Royal Caribbean, μήκους περίπου 1.187 ποδιών, το οποίο ξεκίνησε για το παρθενικό του ταξίδι το 2010, κόστισε περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για να κατασκευαστεί, σύμφωνα με το Statista.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα κρουαζιερόπλοια σπάνια εγκαταλείπονται εντελώς όταν αποσυρθούν λόγω παλαιότητας ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ανεπανόρθωτων ζημιών.
Συχνά, αυτά τα πλοία οδηγούνται σε διαλυτήρια για να αποσπαστούν τα πολύτιμα μέρη τους, όπως το μέταλλο. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2021 από το Business Insider, τα υλικά από ένα πλοίο θα μπορούσαν να αποφέρουν περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια.
Εκεί, οι εργάτες εκτελούν το επικίνδυνο έργο της αποσυναρμολόγησης ενός πλοίου που κάποτε μετέφερε χιλιάδες επιβάτες.
Στα ρηχά νερά των νησιών του Σολομώντα
Ωστόσο, σύμφωνα με την Cruise Hive, υπάρχουν και κόστη που σχετίζονται με την αποστολή πλοίων σε ένα διαλυτήριο, τέτοια ώστε να γίνεται ασύμφορο για τις εταιρείες να οδηγήσουν εκεί ένα πλοίο.
Το MS World Discoverer, ένα μικρό γερμανικό κρουαζιερόπλοιο που ναυπηγήθηκε το 1974, χτύπησε σε έναν ύφαλο κοντά στα νησιά του Σολομώντα τον Απρίλιο του 2000. Το πλοίο δηλώθηκε ως ολική απώλεια και μερικώς εγκαταλελειμμένο λόγω της απομακρυσμένης θέσης του ναυαγίου και των ρηχών νερών.
Αλλά ένας άλλος λόγος για την εγκατάλειψη του πλοίου ήταν ότι τα νησιά του Σολομώντα βίωναν εμφύλιες αναταραχές. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2000, μια μαχητική οργάνωση ανέτρεψε τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια πραξικοπήματος.
Σύμφωνα με το Cruise Hive, λίγο αργότερα εκείνο το έτος μια τοπική φυλή εκτόξευσε βέλη στην ομάδα διάσωσης. Έτσι, το MS World Explorer αφέθηκε εκεί στην αμείλικτη φθορά.
Σε άλλες περιπτώσεις, ένα κρουαζιερόπλοιο μπορεί να αποκτήσει δεύτερη ζωή ως τουριστικό αξιοθέατο, ξενοδοχείο ή ακόμα και πλωτό νοσοκομείο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Το πιο διάσημο παράδειγμα είναι το Queen Mary, το οποίο ταξίδευε από το 1936 μέχρι το 1967, για να ελλιμενιστεί για πάντα στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια όπου παραμένει μέχρι σήμερα. Εχει μετατραπεί σε τουριστικό αξιοθέατο και ξενοδοχείο με 347 καμπίνες και σουίτες.
Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν οι γραμμές κρουαζιέρας και άλλες ταξιδιωτικές βιομηχανίες έκλεισαν εντελώς, ορισμένα πλοία χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και ως «πλωτά νοσοκομεία» για άρρωστους ασθενείς.
Latest News
Δωρεά 20 δικύκλων και 6 ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών
Με την νέα δωρεά η συνολική προσφορά απο την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) στο ΕΚΑΒ ανέρχεται στα 27 σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα.
Άγιος Ευστράτιος: Υπεγράφη η πράξη ένταξης του έργου εκβάθυνσης του λιμένα
Το έργο εκβάθυνσης του λιμένα θα συμβάλλει ώστε ο Άγιος Ευστράτιος να ενισχύσει την ακτοπλοϊκή σύνδεσή του με την υπόλοιπη χώρα
Στυλιανίδης καλεί Επιτροπή Ανταγωνισμού για ακτοπλοϊκά εισιτήρια και δεσπόζουσα θέση στις γραμμές
Το παρασκήνιο της συνάντησης Στυλιανίδη με Επιτροπή Ανταγωνισμού για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια του 2025
Εκσυγχρονίζεται ο στόλος των Ρυμουλκών
H ΜΑΡΣ απέκτησε πρόσφατα δεύτερο σύγχρονο ρυμουλκό που θεωρείται το δεύτερο ισχυρότερο σε ελκτική δύναμη στην Ελλάδα
Σύσκεψη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων
Εκτός από την τιμολόγηση για τα ακτοπλοικά εισιτήρια, εξετάστηκαν θέματα ανταγωνισμού και ρυθμιστικού πλαισίου στις θαλάσσιες συγκοινωνίες
Συγχώνευση ελληνικών ναυλομεσιτικών οίκων - Η Golden Destiny περνά στην Intermodal
Την Golden Destiny απορρόφησε ο ναυλομεσιτικός οίκος Intermoda
«Αργυρό» μετάλλιο στην επιβατική κίνηση για τα ελληνικά λιμάνια - Στην τρίτη θέση ο Πειραιάς
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat δύο ιταλικά λιμάνια προηγούνται του Πειραιά, ο οποίος είναι ο τρίτο σε επιβάτες λιμάνι
Η Χριστίνα Μαργέλου στους κορυφαίους τραπεζίτες της ναυτιλίας το 2024
Η διάκριση αντανακλά την ισχυρή παρουσία της Eurobank και του συνόλου του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, στην ναυτιλιακή χρηματοδότηση
Lloyd’s List Greek Shipping Awards 2024 - Τιμήθηκαν κορυφαίες εταιρείες της ελληνικής ναυτιλίας και προσωπικότητες
Τα Lloyd’s List Greek Shipping Awards συμπλήρωσαν φέτος 21 χρόνια – Απονεμήθηκαν 20 βραβεία
Lloyd’s List: 14 Έλληνες στους 100 ισχυρότερους παράγοντες της παγκόσμιας ναυτιλίας το 2024
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη 16η θέση - Ο Έλληνας με τη μεγαλύτερη άνοδο τα τελευταία δύο χρόνια