Ήταν τέλος του 2022 όταν η αγορά απ’ άκρη σ’ άκρη στη Wall Street έκανε επιμελώς σχέδια για την επόμενη χρονιά περιμένοντας με βεβαιότητα μια ύφεση.

Στη Morgan Stanley, ο Μάικ Γουίλσον, της Morgan Stanley, έγινε γρήγορα ο αγαπημένος της αγοράς, προβλέποντας ότι ο δείκτης S&P 500 επρόκειτο να πέσει.

Στην Bank of America, η Μέγκαν Σουάιμπερ  προετοίμαζε τους πελάτες της τράπεζας για μια βουτιά στις αποδόσεις των ομολόγων του Δημοσίου.

Wall Street: Πώς τα αστεία των CEOs μπορούν να ανεβάσουν τις μετοχές

Όσο για την Goldman Sachs, οι σύμβουλοι στρατηγικής, όπως ο Kamakshya Trivedi, μιλούσαν για τα κινεζικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς η οικονομία εκεί τελικά έβγαινε από τα lockdown.

Αυτές οι τρεις παράμετροι, -πώληση αμερικανικών μετοχών, αγορά ομολόγων και κινεζικές μετοχές- ήταν κοινός τόπος στις εκτιμήσεις της Wall Street.

Μάταια…

Αλλά… ες μάτην. Για άλλη μια φορά, όπως γράφει το Bloomberg, η ομοφωνία των αναλυτών ήταν λανθασμένη: ό,τι περίμεναν πως θα ανέβει κατέβηκε και ό,τι έπρεπε να κατέβει ανέβηκε και μάλιστα εκτοξεύτηκε. Ο S&P 500 σκαρφάλωσε περισσότερο από 20% και ο Nasdaq 100 εκτινάχθηκε πάνω από 50%, η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος από την εποχή της έκρηξης των dot-com.

Είναι σε μεγάλο βαθμό μια απόδειξη του τρόπου με τον οποίο οι οικονομικές δυνάμεις απελευθερώθηκαν στην πανδημία –πρωτίστως με την αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση που τροφοδότησε τόσο την ανάπτυξη όσο και τον πληθωρισμό- και εξακολουθούν να μπερδεύουν τους καλύτερους και λαμπρότερους στα οικονομικά και, ως εκ τούτου, στους κύκλους χάραξης πολιτικής στην Ουάσιγκτον και εκτός ΗΠΑ, σημειώνουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες του Bloomberg.

Και φέρνει τους αναλυτές υψηλού προφίλ στη Wall Street σε μια πολύ άβολη θέση απέναντι στους πελάτες τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο που πληρώνουν αδρά για τις συμβουλές τους.

Ιστορικό λάθος

«Ποτέ δεν είδα την κοινή γραμμή τόσο λανθασμένη όσο ήταν το 2023», δήλωσε ο Andrew Pease, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στη Russell Investments, η οποία εποπτεύει περίπου 290 δισεκατομμύρια δολάρια (1,33 τρισεκατομμύρια RM) σε περιουσιακά στοιχεία. «Όταν κοιτάζω την πλευρά της πώλησης (σ.σ.: όπως είναι γνωστοί οι αναλυτές της Wall Street), κάηκαν όλοι».

Οι διαχειριστές χρημάτων σε εταιρείες όπως αυτή, πήγαν καλά  φέτος, δημιουργώντας αποδόσεις σε μετοχές και ομόλογα που είναι ελαφρώς υψηλότερες κατά μέσο όρο από τα κέρδη στους δείκτες αναφοράς. Αλλά και ο Pease στη βάση των θεωρήσεων του κινήθηκε στην ίδια γραμμή με τους συναδέλφους του, περιμένοντας ότι οι ΗΠΑ θα βυθίζονταν σε ύφεση.

Από την άλλη, δεν είχαν και άδικο. Η Fed είχε ήδη ξεκινήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, τις πιο επιθετικές των τελευταίων δεκαετιών και οι δαπάνες των καταναλωτών και των εταιρειών φαινόταν βέβαιο ότι θα σημειώσουν κάμψη.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής η ανάπτυξη επιταχύνθηκε φέτος καθώς ο πληθωρισμός υποχώρησε. Αυτό, σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις στο μέτωπο της AI δημιουργεί την τέλεια προϋπόθεση για ανοδική αγορά μετοχών.

Ο S&P 500

Η χρονιά ξεκίνησε με το άλμα του S&P 500 κατά 6% μόνο τον Ιανουάριο. Στα μέσα του έτους, ανέβηκε κατά 16% και στη συνέχεια, όταν η επιβράδυνση του πληθωρισμού πυροδότησε αχαλίνωτες εικασίες ότι η Fed θα άρχιζε σύντομα να αντιστρέφει τις αυξήσεις των επιτοκίων της, το ράλι επιταχύνθηκε εκ νέου τον Νοέμβριο, ωθώντας τον S&P 500 σε απόσταση αναπνοής από ένα υψηλό ρεκόρ.

Μέσα από όλα αυτά, ο Wilson, της Morgan Stanley, δεν πτοήθηκε. Είχε προβλέψει σωστά τη βουτιά στο χρηματιστήριο το 2022 , όταν λίγοι άλλοι είδαν να έρχεται – μια πρόβλεψη που τον βοήθησε να γίνει ο κορυφαίος στρατηγικός χαρτοφυλακίου για δύο συνεχόμενα χρόνια στις έρευνες θεσμικών επενδυτών – και εμμένει σε αυτή την απαισιόδοξη άποψη.

Ξαφνικά βρέθηκαν και πολλοί να συντάσσονται με την άποψή του. Το sell off του περασμένου έτους, που πυροδοτήθηκε από τις αυξήσεις των επιτοκίων, τρόμαξε τους αναλυτές συμβούλους επενδύσεων. Στις αρχές του ίδιου Δεκεμβρίου, του 2022, προέβλεπαν ότι οι τιμές των μετοχών θα έπεφταν ξανά το 2023, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των ερωτηθέντων από το Bloomberg. Τέτοια συμφωνία για πτώση μετοχών δεν είχε παρατηρηθεί εδώ και τουλάχιστον 23 χρόνια. Ακόμη και ο Μάρκο Κολάνοβιτς της JPMorgan που είχε επιμείνει κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2022 ότι οι μετοχές βρίσκονταν στο κατώφλι της ανάκαμψης, είχε «συνθηκολογήσει».

Οι αρκούδες επέμεναν…

Ήταν ο Wilson, ωστόσο, που έγινε το δημόσιο πρόσωπο των «αρκούδων», πεπεισμένος ότι μια κατάρρευση των εταιρικών κερδών τύπου 2008 ήταν στον ορίζοντα. Ενώ οι traders  στοιχημάτιζαν ότι η μείωση του πληθωρισμού θα ήταν ευνοϊκή για τις μετοχές, ο Wilson προειδοποίησε για το αντίθετο – λέγοντας ότι θα διαβρώσει τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών ακριβώς παράλληλα με την επιβράδυνση της οικονομίας.

Τον Ιανουάριο, είπε ότι ακόμη και η συναίνεση της Wall Street ήταν πολύ αισιόδοξη και προέβλεψε ότι ο S&P θα μπορούσε να υποχωρήσει περισσότερο από 20% προτού επιτέλους ανακάμψει απότομα.

Και επέμεινε: τον Μάιο, με τον S&P να αυξάνεται σχεδόν κατά 10% σε ετήσια βάση, προέτρεψε τους επενδυτές να μην εξαπατηθούν: «Αυτό κάνουν οι bear markets: έχουν σχεδιαστεί για να σας κοροϊδεύουν, να σας μπερδεύουν, να σας κάνουν να κάνετε πράγματα που δεν κάνετε θέλω να κάνετε», έλεγε.

Για την ιστορία, όπως αναφέρει το Bloomberg, ο ίδιος δεν δέχθηκε ποτέ να δώσει συνέντευξη για όλη αυτή την περίοδο, για ευνόητους λόγους.

Παρόμοια σιγουριά είχαν και οι ειδικοί επί των ομολόγων. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν το 2022, όταν η Fed έβαλε τέλος στα σχεδόν μηδενικά επιτόκια, αυξάνοντας το κόστος των καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων.

Όλα συνέβαιναν τόσο γρήγορα. Η οικονομία φαινόταν ότι οδηγείται σε ύφεση. Και όταν θα γινόταν αυτό, τα ομόλογα θα ανέβαιναν με τους επενδυτές να σπεύδουν σε ασφαλή καταφύγια και η Fed θα έσωζε την κατάσταση ανοίγοντας τις στρόφιγγες.

Τον Μάρτιο η Silicon Valley Bank και άλλες τράπεζες κατέρρευσαν, αφού υπέστησαν τεράστιες απώλειες σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματος – συνέπεια των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed – και οι επενδυτές προετοιμάστηκαν για μια κλιμακούμενη κρίση που θα ασκούσε μεγάλη πίεση στην οικονομία.

Οι μετοχές υποχώρησαν και τα ομόλογα σημείωσαν άνοδο, οδηγώντας την απόδοση των 10 ετών στον στόχο της BofA, που είχε προβλέψει ότι θα διαμορφωθούν στο 3,25% μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τα ομόλογα

Όμως, ο πανικός δεν κράτησε πολύ. Η Fed κατάφερε να συγκρατήσει γρήγορα την κρίση και οι αποδόσεις συνέχισαν τη σταθερή τους άνοδο το καλοκαίρι και τις αρχές του φθινοπώρου καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνθηκε εκ νέου.

Η ανάκαμψη των ομολόγων στα τέλη του έτους οδήγησε την απόδοση του 10ετούς τίτλου στο 3,8%, ακριβώς στο ίδιο επίπεδο που ήταν πριν από ένα χρόνο.

Η Σουάιμπερ της BofA είπε ότι η χρονιά ήταν ένα «χαστούκι», όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για τους συναδέλφους της σε όλο τον κόσμο».

Ταυτόχρονα, το ίδιο έπαθαν και με τις αγορές εκτός ΗΠΑ.

Οι κινεζικές μετοχές κέρδισαν τους δύο τελευταίους μήνες του 2022 καθώς η κυβέρνηση τερμάτισε την περίοδο των αυστηρών ελέγχων της Covid. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman, της JPMorgan και άλλων μεγάλων οίκων, έσπευσαν να προβλέψουν ότι η Κίνα θα βοηθούσε στην ανάκαμψη των μετοχών των αναδυόμενων αγορών.

Ο Trivedi της Goldman, παραδέχεται ότι τα πράγματα δεν πήγαν όπως περίμενε. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν εξελίχθηκε όπως προβλέφθηκε, αντιμετωπίζοντας ανυπέρβλητα εμπόδια από την κρίση των ακινήτων, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι φόβοι για αποπληθωρισμό.

Και αντί να συνωστίζονται, οι επενδυτές άρχισαν να αποχωρούν, με αποτέλεσμα οι κινεζικές μετοχές να πέφτουν και να παρασύρουν τις αποδόσεις των δεικτών των αναδυόμενων αγορών.

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές μετοχές συνέχισαν να αψηφούν  τους αρνητές.

Μέχρι τον Ιούλιο, ο Wilson της Morgan Stanley αναγνώρισε ότι ήταν απαισιόδοξος για πάρα πολύ καιρό, λέγοντας ότι «κάναμε λάθος» που δεν καταλάβαμε ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών θα ανέβαιναν, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρούσε και οι εταιρείες μείωναν το κόστος. Ακόμα κι έτσι, ήταν ακόμα απαισιόδοξος για τα εταιρικά κέρδη και αργότερα είπε ότι ένα ράλι μετοχών το τέταρτο τρίμηνο ήταν απίθανο.

Όταν η Fed διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση την 1η Νοεμβρίου, ωστόσο, προκάλεσε ένα έξαλλο ράλι τόσο σε μετοχές όσο και σε ομόλογα.

Οι αγορές έκαναν επανειλημμένα λάθος αναμένοντας μια απότομη αλλαγή τα τελευταία δύο χρόνια, και θα μπορούσαν να το κάνουν ξανά.

Τελικά, αποδείχθηκε ότι η οικονομία είναι πολύ ισχυρότερη και πολύ καλύτερα σε θέση να αντιμετωπίσει τα υψηλότερα επιτόκια από ό,τι πίστευαν οι αναλυτές…;

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές