Η Γαλλία θα επιδιώξει να μειώσει το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στο μείγμα κατανάλωσης ενέργειας στο 40% από περισσότερο από 60% έως το 2035, δήλωσε η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Agnes Pannier-Runacher σε συνέντευξή της στη La Tribune Dimanche, σύμφωνα με το bnnbloomberg.com.
Γαλλία: Το «μπόνους της επιδιόρθωσης» εκτίναξε τις αμοιβές των τεχνικών και επαγγελματιών
Ο στόχος είναι να προστεθούν 13 γιγαβάτ δυναμικότητας από το 2026, είπε, περιγράφοντας ένα προγραμματισμένο νομοσχέδιο για τη γαλλική ενεργειακή κυριαρχία. Ενώ το προσχέδιο δεν θα προσδιορίζει μια προτιμώμενη τεχνολογία, η Γαλλία αναμένεται να κατασκευάσει περισσότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες, δήλωσε ο υπουργός.
Τα σχέδια για την κατασκευή έξι νέων πυρηνικών αντιδραστήρων EPR δεν αρκούν «δεδομένου ότι ο ιστορικός στόλος δεν θα διαρκέσει για πάντα», δήλωσε ο Pannier-Runacher.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τα σχέδια τον Φεβρουάριο του 2022 για την αναμόρφωση της ατομικής βιομηχανίας της Γαλλίας. Ζήτησε επίσης μελέτες για άλλους οκτώ αντιδραστήρες, οι οποίοι θα αντιστοιχούν στα 13 γιγαβάτ που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που αναμένεται να παρουσιάσει η Pannier-Runacher στο υπουργικό συμβούλιο αυτό το μήνα.
Στο μεταξύ, ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα και οι παρατηρήσεις μετά την παρέλευση ενός έτους από την εφαρμογή του περίφημου «μπόνους για την επιδιόρθωση» που υιοθέτησε στη Γαλλία με πρωτοβουλία του προέδρου Μακρόν, η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν.
Στόχος ήταν να πάψει η συνήθεια δεκαετιών των καταναλωτών να πετούν με την παραμικρή δυσλειτουργία ή επισκευάσιμη βλάβη ψυγεία, πλυντήρια, φούρνους μικροκυμάτων, καφετιέρες, φρυγανιέρες, βραστήρες, αλλά και ρούχα και κλινοσκεπάσματα και βέβαια παπούτσια, προκειμένου να αγοράσουν καινούργια.
Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται στο νόμο κατά των Απορριμμάτων για μια Κυκλική Οικονομία, που υιοθέτησε το Δεκέμβριο του 2022 η γαλλική κυβέρνηση και ο οποίος προβλέπει την επιστροφή 10 έως 45 ευρώ στον καταναλωτή από το κόστος επισκευής μιας ηλεκτρικής συσκευής ή το κόστος επιδιόρθωσης ενός ενδύματος ή υποδήματος. Σημειωτέον ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 η γαλλική κυβέρνηση αύξησε σημαντικά την επιδότηση για τις επιδιορθώσεις πολλών διαρκών καταναλωτικών αγαθών.
Εξαρχής φάνηκε ότι η ανταπόκριση των Γάλλων καταναλωτών στην πρωτοβουλία ήταν πολύ θετική. Πολύ σύντομα οι επισκευές οικιακών συσκευών και οι επιδιορθώσεις υποδημάτων, ενδυμάτων και άλλων οικιακών ειδών (κουβερτών, σεντονιών κ.λπ), αυξήθηκαν κατά 15%. Ωστόσο, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του μέτρου φαίνεται ότι αυξήθηκε αναλόγως και το κόστος των επισκευών και των επιδιορθώσεων. Φαίνεται επίσης ότι η γραφειοκρατία αποθαρρύνει τις μικρές επιχειρήσεις επαγγελματιών και τεχνικών να ενταχθούν στη ρύθμιση.
Latest News
Δύο τόνους... δολαρίων έστειλε στη Μόσχα ο Άσαντ - 250 εκατ. σε 100δόλαρα
«Το καθεστώς έπρεπε να φέρει χρήματα στο εξωτερικό σε ένα ασφαλές καταφύγιο για να μπορέσει να εξασφαλίσει την ωραία ζωή»
Κάγια Κάλας: Πρώιμη η χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Συρίας
Η Κάγια Κάλας αναφέρθηκε στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Συρία, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ
Στήριξη από Λεπέν και την Κεντροαριστερά αναζητά ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού θα προσπαθήσει να κερδίσει τη στήριξη της Λεπέν για να περάσει τον προϋπολογισμό
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα