Η Γαλλία θα επιδιώξει να μειώσει το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στο μείγμα κατανάλωσης ενέργειας στο 40% από περισσότερο από 60% έως το 2035, δήλωσε η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Agnes Pannier-Runacher σε συνέντευξή της στη La Tribune Dimanche, σύμφωνα με το bnnbloomberg.com.

Γαλλία: Το «μπόνους της επιδιόρθωσης» εκτίναξε τις αμοιβές των τεχνικών και επαγγελματιών

Ο στόχος είναι να προστεθούν 13 γιγαβάτ δυναμικότητας από το 2026, είπε, περιγράφοντας ένα προγραμματισμένο νομοσχέδιο για τη γαλλική ενεργειακή κυριαρχία. Ενώ το προσχέδιο δεν θα προσδιορίζει μια προτιμώμενη τεχνολογία, η Γαλλία αναμένεται να κατασκευάσει περισσότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες, δήλωσε ο υπουργός.

Τα σχέδια για την κατασκευή έξι νέων πυρηνικών αντιδραστήρων EPR δεν αρκούν «δεδομένου ότι ο ιστορικός στόλος δεν θα διαρκέσει για πάντα», δήλωσε ο Pannier-Runacher.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τα σχέδια τον Φεβρουάριο του 2022 για την αναμόρφωση της ατομικής βιομηχανίας της Γαλλίας. Ζήτησε επίσης μελέτες για άλλους οκτώ αντιδραστήρες, οι οποίοι θα αντιστοιχούν στα 13 γιγαβάτ που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που αναμένεται να παρουσιάσει η Pannier-Runacher στο υπουργικό συμβούλιο αυτό το μήνα.

Στο μεταξύ, ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα και οι παρατηρήσεις μετά την παρέλευση ενός έτους από την εφαρμογή του περίφημου «μπόνους για την επιδιόρθωση» που υιοθέτησε στη Γαλλία με πρωτοβουλία του προέδρου Μακρόν, η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν.

Στόχος ήταν να πάψει η συνήθεια δεκαετιών των καταναλωτών να πετούν με την παραμικρή δυσλειτουργία ή επισκευάσιμη βλάβη ψυγεία, πλυντήρια, φούρνους μικροκυμάτων, καφετιέρες, φρυγανιέρες, βραστήρες, αλλά και ρούχα και κλινοσκεπάσματα και βέβαια παπούτσια, προκειμένου να αγοράσουν καινούργια.

Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται στο νόμο κατά των Απορριμμάτων για μια Κυκλική Οικονομία, που υιοθέτησε το Δεκέμβριο του 2022 η γαλλική κυβέρνηση και ο οποίος προβλέπει την επιστροφή 10 έως 45 ευρώ στον καταναλωτή από το κόστος επισκευής μιας ηλεκτρικής συσκευής ή το κόστος επιδιόρθωσης ενός ενδύματος ή υποδήματος. Σημειωτέον ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 η γαλλική κυβέρνηση αύξησε σημαντικά την επιδότηση για τις επιδιορθώσεις πολλών διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Εξαρχής φάνηκε ότι η ανταπόκριση των Γάλλων καταναλωτών στην πρωτοβουλία ήταν πολύ θετική. Πολύ σύντομα οι επισκευές οικιακών συσκευών και οι επιδιορθώσεις υποδημάτων, ενδυμάτων και άλλων οικιακών ειδών (κουβερτών, σεντονιών κ.λπ), αυξήθηκαν κατά 15%. Ωστόσο, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του μέτρου φαίνεται ότι αυξήθηκε αναλόγως και το κόστος των επισκευών και των επιδιορθώσεων. Φαίνεται επίσης ότι η γραφειοκρατία αποθαρρύνει τις μικρές επιχειρήσεις επαγγελματιών και τεχνικών να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή