Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η Zhongzhi Enterprise, καθώς ο κινεζικός όμιλος σκιωδών τραπεζικών δραστηριοτήτων δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος του εν μέσω της επιδεινούμενης κρίσης ακινήτων στη χώρα.

Η εταιρεία κήρυξε πτώχευση με το σκεπτικό ότι «είναι ξεκάθαρο» ότι δεν έχει την ικανότητα να αποπληρώσει το χρέος της και ότι έχει ανεπαρκή περιουσιακά στοιχεία για να εξοφλήσει τις οφειλές της, σύμφωνα με δήλωση του WeChat που εκδόθηκε από το First Intermediate People’s Court του Πεκίνου.

Οι σκιώδεις τράπεζες στην Κίνα λειτουργούν συγκεντρώνοντας τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για να προσφέρουν δάνεια για επενδύσεις σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα. Εταιρείες όπως η Zhongzhi έχουν συχνά χρηματοδοτήσει πολλούς μεγάλους κινέζους κατασκευαστές ακινήτων.

Η Zhongzhi είχε προειδοποιήσει για την ταλαιπωρημένη οικονομική της κατάσταση ήδη από τον Αύγουστο, όταν το Reuters ανέφερε ότι η εταιρεία είχε πει στους επενδυτές ότι αντιμετώπιζε κρίση ρευστότητας.

Στη συνέχεια, κήρυξε την αφερεγγυότητα σε επιστολή της προς τους επενδυτές της τον Νοέμβριο, και λίγο αργότερα οι αρχές του Πεκίνου ξεκίνησαν έρευνα για την καταχρεωμένη σκιώδη τράπεζα.

«Ενώ οι πιστωτές της εταιρείας είναι κυρίως πλούσια άτομα και όχι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η κατάρρευσή της θα μπορούσε ωστόσο να βλάψει τη γενική εμπιστοσύνη της αγοράς. Θα μπορούσε επίσης να ανανεώσει τις ανησυχίες σχετικά με τον κλάδο των καταπιστευμάτων και εάν θα είχε ευρύτερες και σημαντικές επιπτώσεις στον προβληματικό κλάδο των ακινήτων», έγραψαν αναλυτές της Commerzbank.

Περισσότερος πόνος για τις σκιώδεις τράπεζες;

Η κυβέρνηση της Κίνας προσπάθησε τα τελευταία χρόνια να περιορίσει την ταχεία ανάπτυξη του μη τραπεζικού χρέους που εκδίδεται από σκιώδεις τράπεζες.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες στην Κίνα είναι κρατικές, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο για τις μη κρατικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις παραδοσιακές τράπεζες για χρηματοδότηση, κάτι που είχε συμβάλει στην άνοδο της σκιώδους τραπεζικής.

Ο τεράστιος τομέας ακινήτων της χώρας έχει επίσης παγιδευτεί στη μέση μιας καταστολής της σκιώδους τραπεζικής που χρησιμοποιήθηκε από εταιρείες ακινήτων για την αγορά γης από τις τοπικές κυβερνήσεις.

«Δεν αναμένουμε μια κυβερνητική διάσωση, καθώς πολλά προϊόντα Zhongzhi είναι μη τυποποιημένα προϊόντα διαχείρισης πλούτου που είχαν αποθαρρυνθεί ή απαγορευτεί εδώ και καιρό από τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές. Μερικά είναι συγκρίσιμα με ένα σχέδιο Ponzi», είπε η Zerlina Zeng, ανώτερη πιστωτική αναλύτρια στην CreditSights στο Squawk Box Asia του CNBC .

Η πιθανότητα η κινεζική κυβέρνηση να ρίξει σανίδα σωτηρίας στον Zhongzhi είναι «πολύ χαμηλή», υπογράμμισε.

«Πιθανότατα θα δούμε περισσότερες αθετήσεις δανείων καταπιστεύματος καθώς η υποκείμενη επένδυσή τους είναι οχήματα χρηματοδότησης της τοπικής κυβέρνησης και χρέος ακινήτων… οι τοπικές κυβερνήσεις πιθανότατα θα συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στο δημόσιο χρέος σε βάρος των δανείων καταπιστεύματος», προειδοποίησε η Ζενγκ.

Η αγορά ακινήτων της Κίνας μαστίζεται από κρίση χρέους από το 2020, με τους γίγαντες των ακινήτων όπως η Evergrande και η Country Garden να αγωνίζονται να αποπληρώσουν τα τέλη. Οι ταμειακές ροές τους έχουν στερέψει , σε μεγάλο βαθμό λόγω της πτώσης των πωλήσεων κατοικιών.

Σκιώδεις τράπεζες

Οι σκιώδεις τράπεζες όπως η Zhongzhi είναι εταιρείες με χαλαρή ρύθμιση που συγκεντρώνουν τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών για να προσφέρουν δάνεια και να επενδύουν σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα. Ο κλάδος εμπιστοσύνης της Κίνας είναι μια βασική εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης για πιο αδύναμους δανειολήπτες που δεν μπορούν να λάβουν τακτικά τραπεζικά δάνεια, όπως οι κατασκευαστές ακινήτων και τα οχήματα χρηματοδότησης της τοπικής κυβέρνησης. Η Κίνα καταπιέζει τη σκιώδη τραπεζική από τα τέλη του 2017.

Η Zhongzhi ιδρύθηκε το 1995, με έδρα το Πεκίνο και γρήγορα επεκτάθηκε για να καταλήξει σε μια εκτεταμένη αυτοκρατορία που είχε περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο γουάν σε περιουσιακά στοιχεία στο αποκορύφωμά της.

Ο όμιλος κατέχει μετοχές σε έξι αδειοδοτημένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Zhongrong International Trust, πέντε διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων καθώς και τεσσάρων εταιρειών διαχείρισης περιουσίας. Έχει επίσης μερίδια ελέγχου σε μια σειρά εισηγμένων εταιρειών σε όλους τους τομείς, από τους ημιαγωγούς μέχρι την υγεία και την κατανάλωση.

Η εταιρεία δήλωσε τον Νοέμβριο ότι ο θάνατος του ιδρυτή της Xie Zhikun το 2021 και η επακόλουθη αποχώρηση ανώτατων στελεχών είχαν οδηγήσει σε αποτυχία της εσωτερικής διαχείρισης. Οι προηγούμενες προσπάθειες για μια «αυτοδιάσωση» δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες, ανέφερε η Zhongzhi στην αίτηση πτώχευσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή