Για ένα παγκόσμιο τοπίο γεμάτο κινδύνους, όπου η πρόοδος στην ανθρώπινη ανάπτυξη σταδιακά καταργείται αφήνοντας κράτη και άτομα ευάλωτα σε νέους και αναζωπυρούμενους κινδύνους, προειδοποιεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην Εκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων για το 2024 με βάση στοιχεία των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Η Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων 2024, που κυκλοφόρησε σήμερα, υποστηρίζει ότι η συνεργασία σε επείγοντα παγκόσμια ζητήματα για το μέλλον του κόσμου καθίσταται ολοένα και πιο ανεπαρκής, απαιτώντας νέες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων. Τα δύο τρίτα των παγκόσμιων εμπειρογνωμόνων αναμένουν μια πολυπολική ή κατακερματισμένη τάξη να διαμορφωθεί την επόμενη δεκαετία, στην οποία οι μεσαίες και μεγάλες δυνάμεις αμφισβητούν και θέτουν – αλλά και επιβάλλουν – νέες νόρμες και κανόνες.

Η έκθεση, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με τη Zurich Insurance Group και τη Marsh McLennan, βασίζεται στις απόψεις περισσότερων από 1.400 ειδικών παγκόσμιων κινδύνων, υπευθύνων χάραξης πολιτικής και ηγετών της βιομηχανίας που ερωτήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2023. Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν μια κυρίως αρνητική προοπτική για τον κόσμο βραχυπρόθεσμα η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί μακροπρόθεσμα. Το 30% των παγκόσμιων εμπειρογνωμόνων αναμένει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης παγκόσμιων καταστροφών τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα αναμένουν κάτι τέτοιο στα επόμενα 10 χρόνια.

«Μια ασταθής παγκόσμια τάξη πραγμάτων που χαρακτηρίζεται από πολωτικές αφηγήσεις και ανασφάλεια, οι επιδεινούμενες επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών και της οικονομικής αβεβαιότητας προκαλούν επιταχυνόμενους κινδύνους –συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης και της παραπληροφόρησης–» δήλωσε η Saadia Zahidi, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. «Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμες κρίσεις καθώς και να θέσουν τις βάσεις για ένα πιο ανθεκτικό, βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον».

Άνοδος παραπληροφόρησης και συγκρούσεων

Οι ανησυχίες για μια επίμονη κρίση κόστους ζωής και οι αλληλένδετοι κίνδυνοι παραπληροφόρησης και παραπληροφόρησης λόγω της τεχνητής νοημοσύνης και η κοινωνική πόλωση κυριάρχησαν στις προοπτικές κινδύνων για το 2024. Ο κρίκος μεταξύ παραποιημένων πληροφοριών και κοινωνικών αναταραχών θα βρεθεί στο επίκεντρο εν μέσω εκλογών που πραγματοποιούνται την επόμενη διετία σε πολλές μεγάλες οικονομίες. Οι διακρατικές ένοπλες συγκρούσεις στην κορυφή των πέντε κορυφαίων ανησυχιών για τα επόμενα δύο χρόνια. Με πολλές εν εξελίξει συγκρούσεις, οι υποκείμενες γεωπολιτικές εντάσεις και ο κίνδυνος διάβρωσης της κοινωνικής ανθεκτικότητας δημιουργούν τους όρους επέκτασης των συγκρούσεων.

Οικονομική αβεβαιότητα και ανάπτυξη σε παρακμή

Τα επόμενα χρόνια θα χαρακτηριστούν από επίμονη οικονομική αβεβαιότητα και αυξανόμενες οικονομικές και τεχνολογικές ανισότητες. Η έλλειψη οικονομικής ευκαιρίας κατατάσσεται στην έκτη θέση τα επόμενα δύο χρόνια. Μακροπρόθεσμα, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν φραγμοί στην οικονομική κινητικότητα, αποκλείοντας μεγάλα τμήματα του πληθυσμού από οικονομικές ευκαιρίες. Οι επιρρεπείς σε συγκρούσεις ή οι ευάλωτες στο κλίμα χώρες ενδέχεται να αποκλείονται όλο και περισσότερο από τις επενδύσεις, τις τεχνολογίες και τη δημιουργία συναφών θέσεων εργασίας. Ελλείψει διεξόδων για ασφαλή τρόπο διαβίωσης, τα άτομα μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στο έγκλημα, τη στρατιωτικοποίηση ή τη ριζοσπαστικοποίηση.

Πλανήτης σε κίνδυνο

Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να κυριαρχούν στο τοπίο των κινδύνων σε όλα τα χρονικά πλαίσια. Τα δύο τρίτα των διεθνών ειδικών ανησυχούν για τα ακραία καιρικά φαινόμενα το 2024. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, οι κρίσιμες αλλαγές στα συστήματα της Γης, η απώλεια βιοποικιλότητας και η κατάρρευση των οικοσυστημάτων, οι ελλείψεις φυσικών πόρων και η ρύπανση αντιπροσωπεύουν πέντε από τους 10 πιο σοβαρούς κινδύνους που θεωρείται ότι θα προκύψουν στην επόμενη δεκαετία. Ωστόσο, οι ερωτηθέντες ειδικοί διαφώνησαν σχετικά με τον επείγοντα χαρακτήρα των κινδύνων – οι ερωτηθέντες του ιδιωτικού τομέα πιστεύουν ότι οι περισσότεροι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι θα υλοποιηθούν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την κοινωνία των πολιτών ή τις κυβερνήσεις, υποδεικνύοντας τον αυξανόμενο κίνδυνο να ξεπεραστεί ένα σημείο χωρίς επιστροφή.

Ανταπόκριση στους κινδύνους

Η έκθεση καλεί τους ηγέτες να επανεξετάσουν τη δράση για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων κινδύνων και καλεί σε εστίαση της παγκόσμιας συνεργασίας στην ταχεία κατασκευή προστατευτικών πλαισίων για τους πιο επικίνδυνους αναδυόμενους κινδύνους, όπως συμφωνίες που αφορούν την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στη λήψη αποφάσεων συγκρούσεων.

Ωστόσο, η έκθεση διερευνά και άλλους τύπους δράσης που δεν χρειάζεται να εξαρτώνται αποκλειστικά από τη διασυνοριακή συνεργασία, όπως η ενίσχυση της ατομικής και κρατικής ανθεκτικότητας μέσω ψηφιακών εκστρατειών κατά της παραπληροφόρησης ή την προώθηση μεγαλύτερης έρευνας και ανάπτυξης σχετικά με την κλιματική μοντελοποίηση και τεχνολογίες με δυνατότητα επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης, με τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο.

Διαβάστε την έκθεση εδώ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα