Η Federal Reserve εξέπληξε. Αυτό σχολίασε η Societe Generale, με αφορμή την τελευταία απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά, αλλά και να υπονοήσει ότι μπορεί να υπάρξουν μειώσεις αυτών εντός του 2024. Πλέον, κατά τη γαλλική τράπεζα, η εκτίμηση μετατοπίζεται σε μειώσεις επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης, έναντι της εκτίμησης της αγοράς για μειώσεις 150 μονάδων βάσης την επόμενη χρονιά.

Αυτό έχει ως συνέπεια, κατά την Societe Generale, υψηλότερους δείκτες μετοχών, χαμηλότερες αποδόσεις ομολόγων και ασθενέστερο δολάριο. «Φρέσκο γρασίδι για τους ταύρους των ομολόγων και φρέσκο κρέας για τις αρκούδες του δολαρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Stephen Gallagher.

Societe Generale: Ανοίγει long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα – Τι εκτιμά για το 2024

Μέχρι τώρα, η βασική διαφωνία ήταν η αντίθεση μεταξύ της πρόβλεψης της Societe Generale για ταχεία χαλάρωση από τη Fed και της άποψης ότι η ΕΚΤ θα περιμένει μέχρι το τέταρτο τρίμηνο προτού ενεργήσει. Όσο και αν η μετατόπιση της τιμολόγησης της αγοράς των επιτοκίων της Fed ταιριάζει με τις προβλέψεις της, η τιμολόγηση της αγοράς για την πορεία των επιτοκίων στην Ευρωζώνη είναι τώρα ακόμη πιο μακριά από την πρόβλεψή της, παραδέχεται η Societe Generale, δηλαδή έχουν τιμολογήσει μειώσεις 150 μονάδων βάσης κατά τη διάρκεια του 2024 μέχρι τώρα.

Αυτό έχει περιορίσει τα κέρδη του ευρώ μέχρι στιγμής, αν και η απόδοση της οικονομίας έχει επίσης σημασία. Η εκτίμηση της Societe Generale για ανάπτυξη 0,8% στην Ευρωζώνη το επόμενο έτος είναι λίγο πιο πάνω από τη συναίνεση, αλλά αντικατοπτρίζει μια προσδοκία συνεχιζόμενης μέτριας ανάπτυξης, ενώ η συζήτηση στην αγορά αφορά όλους τους κινδύνους ύφεσης. Η έρευνα του Bloomberg είδε τις συναινετικές προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ για το 2024 να πέφτουν από 1% τον Αύγουστο σε 0,6% τώρα, την ίδια στιγμή που η συναίνεση για το ΑΕΠ των ΗΠΑ έχει αυξηθεί από 0,6% σε 1,2%.

Παράλληλα, η στερλίνα είναι ευάλωτη ως αποτέλεσμα των αδύναμων στοιχείων, επειδή τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν περαιτέρω από ό,τι στην ευρωζώνη και λόγω της βραχείας κάλυψης της στερλίνας, η οποία είναι ορατή στα στοιχεία CFTC αλλά και στη δραστηριότητα της αγοράς. Δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε τη στερλίνα υπό πίεση, καταλήγει η Societe Generale.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης