Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την Κυριακή ένα διάταγμα που ανοίγει τον δρόμο για την αγορά από τη Rosbank μετοχών σε κορυφαίες ρωσικές εταιρείες που ανήκουν στη Societe General.

Το διάταγμα ανέφερε ότι η Rosbank θα μπορεί να αγοράσει τα μερίδια της Societe General σε κορυφαίους παραγωγούς ενέργειας όπως η Rosneft και η Gazprom καθώς και σε εταιρείες μετάλλων όπως η Norilsk Nickel και η Severstal, και άλλες κορυφαίες ρωσικές επιχειρήσεις.

Η Societe Generale αποχώρησε από τη Ρωσία και έκλεισε την πώληση της τοπικής της μονάδας Rosbank στον όμιλο Interros, μια εταιρεία που συνδέεται με τον Ρώσο ολιγάρχη Βλαντιμίρ Ποτάνιν, τον Μάιο του 2022.

Ρωσία: Πώς η νέα νομοθεσία θέτει σε κίνδυνο τις δυτικές εταιρείες

Ο νόμος

Στις 4 Αυγούστου, ο ρώσος πρόεδρος υπέγραψε έναν νόμο που απλά επιδεινώνει το κλίμα φόβου που επικρατεί σε ξένους επιχειρηματίες -κυρίως από χώρες που συντάσσονται με τη Δύση- που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Είναι η νομοθεσία «Σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της ρύθμισης των εταιρικών σχέσεων σε επιχειρηματικές οντότητες που είναι οικονομικά σημαντικοί οργανισμοί».

Αφορά δυτικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε εταιρείες στη Ρωσία με ποσοστό μεγαλύτερο από 50% και με ετήσια έσοδα τουλάχιστον 782 εκατ. δολ. ή 4.000 ή περισσότερους εργαζομένους.

Τι κάνει αυτός ο νόμος; Σύμφωνα, λοιπόν, με δυτικούς ειδικούς ο νόμος είναι μια πρόσκληση για τους Ρώσους ιδιοκτήτες, που είναι μειοψηφία στις εταιρείες αυτές, να απαλλαγούν εύκολα από τους δυτικούς ιδιοκτήτες πλειοψηφίας και να ανταμειφθούν με το μερίδιό τους.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τους Robert Bradshaw και Anna Korshunova της ελβετικής δικηγορικής εταιρείας Lalive, ο νόμος «επιτρέπει τον αποκλεισμό ξένων εταιρειών χαρτοφυλακίου -που συνδέονται με «μη φιλικές» χώρες- από τη κατοχή εταιρικών δικαιωμάτων σε σημαντικές ρωσικές επιχειρήσεις. Ρώσοι έμμεσοι μέτοχοι ή πραγματικοί ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων θα μπορούν να προσφύγουν σε ένα ρωσικό δικαστήριο για να αποκλείσει ξένους επενδυτές από την αλυσίδα ιδιοκτησίας, μεταβιβάζοντας τις ξένες μετοχές σε αυτούς».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή