Είναι γεγονός ότι η πανδημία ήταν μία επώδυνη δοκιμασία για όλους. Τόσο σε επίπεδο ατομικό όσο και σε επίπεδο οικονομίας, συστήματος υγείας αλλά και εφοδιαστικής αλυσίδας. Ειδικά κατά τους πρώτους μήνες του 2020 που ολόκληρος ο πλανήτης βρέθηκε μπροστά σε ένα πρωτοφανές γεγονός χωρίς να έχει στα χέρια του όχι μόνο τα απαραίτητα φάρμακα και εμβόλια, αλλά ούτε καν τις υποδομές για την παραγωγή του πιο απλού μέσου προστασίας: της μάσκας μιας χρήσης.

Χαρακτηριστική η εικόνα, κατόπιν συμφωνιών, να καταφθάνουν αεροσκάφη με μάσκες μιας χρήσης οι οποίες διανέμονταν με φειδώ λόγω ανεπαρκών ποσοτήτων… Όλα αυτά φυσικά μέχρι να αναπροσαρμοστούν οι τοπικές γραμμές παραγωγής.

Αλλά το θέμα της επάρκειας φαρμάκων δεν εξαντλείται εκεί. Δεν είναι κάτι που προέκυψε κατά την περίοδο της πανδημίας και στη συνέχεια η κατάσταση βελτιώθηκε. Πολύ πιο πρόσφατα, με την έξαρση των διαφόρων εποχικών ιώσεων, χαρακτηριστική είναι η εμφάνιση ελλείψεων σε βασικά φάρμακα: από απλά αναλγητικά και αντιπυρετικά μέχρι αντιβιώσεις. Νωρίτερα, μέσα στο 2023, παρατηρήθηκε μια ακόμη έλλειψη, αυτή τη φορά σε αντιδιαβητικά φάρμακα νεότερης γενιάς λόγω προβλημάτων στην παραγωγή των προϊόντων.

Υγειονομική θωράκιση…

Η πανδημία υπήρξε ένα σκληρό μάθημα που ουσιαστικά έθεσε το ζήτημα της επαρκούς υγειονομικής θωράκισης μίας χώρας και ανέδειξε την αναγκαιότητα η Ένωση να διαθέτει επάρκεια τόσο σε απλά μέσα, όπως οι μάσκες μιας χρήσης, όσο και σε παραγωγή δραστικών ουσιών που οδηγεί με τη σειρά της στην επάρκεια φαρμάκων. Κατέδειξε την ανάγκη να υπάρχουν τοπικά όλες (ή τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό) οι απαραίτητες υποδομές παραγωγής ώστε ο ασθενής να μπορεί να βρίσκει το φάρμακο που χρειάζεται, χωρίς να εξαρτάται από εγκαταστάσεις στην άλλη άκρη του πλανήτη που θα μπορούσαν, ανά πάσα στιγμή, να υποστούν τις συνέπειες ενός… λοκντάουν ή διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) από την πλευρά της έχει τονίσει την αναγκαιότητα ενίσχυσης της παραγωγής φαρμάκων και πρώτης ύλης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης παρουσιάστηκαν σημαντικές ελλείψεις.

Με την ανάπτυξη πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, αποκτά τις προϋποθέσεις να αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στο νευραλγικό τομέα της υγείας.

Άρα υγειονομική θωράκιση, τόσο του ασθενή όσο και του Συστήματος Υγείας, συνολικά. Πάνω σε αυτά τα δεδομένα κινείται μία ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η DEMO, της οποίας οι δραστηριότητες δημιουργούν εθνική και ευρωπαϊκή επάρκεια σε επίπεδο δραστικών ουσιών. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι περίπου το 60% της παγκόσμιας παραγωγής δραστικών ουσιών, μεταξύ αυτών και των αντίστοιχων γενόσημων, παράγονται σε Ινδία και Κίνα.

Η DEMO έχει ανακοινώσει ένα μακρόπνοο επενδυτικό πλάνο με ορίζοντα περάτωσης το 2027, ύψους άνω των 350 εκατομ. ευρώ, με μεγάλο μέρος αυτής της επένδυσης να κατευθύνεται σε εγκαταστάσεις εκτός Αθηνών, στοιχείο που τονίζει την έμφαση που δίνεται στην ουσιαστική αναβάθμιση της περιφέρειας. Χαρακτηριστική η επένδυση στην Τρίπολη που μέσω του επενδυτικού πλάνου της DEMO αναβαθμίζεται σε ευρωπαϊκό κόμβο φαρμάκου, εξασφαλίζοντας επάρκεια σε φάρμακα τόσο της Ελλάδος όσο και της Ευρώπης.

Το συνολικό επενδυτικό πλάνο της DEMO περιλαμβάνει την παραγωγή δραστικών γενόσημων φαρμάκων (Τρίπολη και Κρυονέρι), την παραγωγή πρώτων υλών (στην Τρίπολη), κλάδο Έρευνας & Ανάπτυξης (σε Θεσσαλονίκη και Κρυονέρι) και κλάδο Βιοτεχνολογίας (στον Άγιο Στέφανο Αττικής).

… και οικονομική ανάπτυξη

Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν καίρια σε έναν ακόμα τομέα, ανάλογης σπουδαιότητας: στην οικονομική ανάπτυξη. Ειδικά σε μία εποχή που η ελληνική οικονομία πασχίζει να συνέλθει από τις παρενέργειες μίας υπερδεκαετούς κρίσης.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, το επενδυτικό πλάνο της DEMO συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 1,13 δισεκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας ευκαιρίες για αύξηση εθνικών εσόδων στο χώρο των κλινικών δοκιμών, όπως και στην δημιουργία 900 θέσεων εργασίας σε βάθος δεκαετίας και 800 ανά έτος κατά την κατασκευή, συνολικά 3.700 κατά τη λειτουργία των νέων μονάδων.

Η εκ του μηδενός δημιουργία του κλάδου της Βιοτεχνολογικής Παραγωγής Φαρμάκων στην Ελλάδα με τη δημιουργία του Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας στον Άγιο Στέφανο, η επέκταση του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η επέκταση και η ολοκλήρωση των μονάδων σε Τρίπολη και Κρυονέρι, συμβάλλουν αφενός στην καθετοποίηση της παραγωγής, αφετέρου στην αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικού όπως και στη δημιουργία πολύτιμης τεχνογνωσίας και ερευνητικών ευκαιριών, δίνοντας κίνητρα στους νέους επιστήμονες να παραμείνουν στη χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις