Ως η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στον τομέα της βιοτεχνολογίας, η DEMO έχει καταρτίσει και υλοποιεί ένα πολυδιάστατο επενδυτικό πλάνο, για τη χρονική περίοδο 2021-2027, ύψους €356 εκατ. με στόχο να πρωταγωνιστήσει στην παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Με τον σχεδιασμό αυτό, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία που ξεχωρίζει για την πρωτοπορία της από το 1965 στον τομέα της ανάπτυξης, της παραγωγής και της προώθησης φαρμακευτικών προϊόντων, κάνει νέα, τολμηρά βήματα προς το μέλλον με σαφή πλεονεκτήματα για την ελληνική οικονομία και ένα ισχυρό αποτύπωμα της χώρας στο διεθνές στερέωμα.

Επενδύσεις σε 4 πυλώνες

Το επενδυτικό πλάνο βασίζεται σε τέσσερις κρίσιμους πυλώνες που διασφαλίζουν την καθετοποίηση και την αυτονομία της παραγωγής. Η εταιρεία επενδύει σε παραγωγή δραστικών γενόσημων φαρμάκων και πρώτων υλών, σε Έρευνα και Ανάπτυξη όπως και στη Βιοτεχνολογία.

Για να επιτευχθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι, η DEMO έχει εντάξει στον αναπτυξιακό της προγραμματισμό μια σειρά από επεκτάσεις και τη δημιουργία νέων εργαστηρίων και εγκαταστάσεων.

Από το 2022 λειτουργεί το Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης χημικών μορίων στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, συνολικής έκτασης 2.400 τ.μ., όπου στεγάζονται εξειδικευμένα εργαστήρια, επανδρωμένα με υψηλής κατάρτισης επιστημονικό προσωπικό.

Μέχρι το 2026, η DEMO στοχεύει να έχει ολοκληρώσει και την επένδυση στο παραγωγικό hub της Τρίπολης, που θα τροφοδοτείται από την ερευνητική δραστηριότητα στο Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη. Η κατασκευή παραγωγικών μονάδων τελικών φαρμάκων αλλά κυρίως πρώτων υλών, για πρώτη φρά στην Ελλάδα, θα οδηγήσει την απεξάρτηση της ΕΕ από Κίνα και Ινδία και θα ενισχύσει την επάρκεια σε πρώτες ύλες.

Ως η πρωτοπόρος στον τομέα της βιοτεχνολογίας, η DEMO δημιουργεί ένα σύγχρονο Ερευνητικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας, στο Άγιο Στέφανο Αττικής, με  εργαστήρια Έρευνας & Ανάπτυξης βιοτεχνολογικών προϊόντων, πρότυπη μονάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων για παραγωγές παρτίδων προϊόντος για κλινικές μελέτες, αλλά και με τη δημιουργία Βίο-Ακαδημίας. Εκεί ένα μείγμα επιστημόνων από το εξωτερικό θα εκπαιδεύσει νέους επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Ελλάδας, ώστε να γίνουν ο θύλακας Έρευνας και Ανάπτυξης στην νέα αυτή τεχνολογία. Στόχος είναι, η Έναρξη Έρευνας & Ανάπτυξης 3 μονοκλωνικών αντισωμάτων μέχρι το 2027.

Συμβολή στην εθνική οικονομία

Το επενδυτικό πλάνο της DEMO συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά €1.13 δισ. (μελέτη ΙΟΒΕ), δημιουργώντας μοναδικές ευκαιρίες για αύξηση εθνικών εσόδων στο χώρο των κλινικών δοκιμών, όπως και στην δημιουργία 900 θέσεων εργασίας σε βάθος δεκαετίας και 800 ανά έτος κατά την κατασκευή, συνολικά 3.700 κατά τη λειτουργία των νέων μονάδων.

Η εκ του μηδενός δημιουργία του κλάδου κλάδο της Βιοτεχνολογικής Παραγωγής Φαρμάκων στην Ελλάδα με τη δημιουργία του Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας στον Άγιο Στέφανο, η επέκταση του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η επέκταση και η ολοκλήρωση των μονάδων σε Τρίπολη και Κρυονέρι, συμβάλλουν αφενός στην καθετοποίηση της παραγωγής, αφετέρου στην αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικού όπως και στη δημιουργία πολύτιμης τεχνογνωσίας και ερευνητικών ευκαιριών, δίνοντας κίνητρα στους νέους επιστήμονες να παραμείνουν στη χώρα.

Το διεθνές αποτύπωμα

Οι επενδύσεις και το πρόγραμμα της DEMO στον τομέα της Βιοτεχνολογίας αποτελούν στρατηγικής σημασίας έργα που αναβαθμίζουν τον ελληνικό φαρμακευτικό κλάδο και την Ελλάδα συνολικά, τοποθετώντας τη χώρα στην αιχμή της καινοτομίας και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά της διεθνώς.

Στο νέο Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης και τις παραγωγικές μονάδες της DEMO θα αναπτύσσονται και διαχέονται στην αγορά νέα τελικά φαρμακευτικά προϊόντα χημικής προέλευσης, που θα διευρύνουν το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η δυνατότητα ανάπτυξης Δραστικών Πρώτων Υλών φαρμάκων, ενισχύει στρατηγικά την θέση της εταιρείας στην παγκόσμια αγορά. Με την καθετοποίηση σε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας του φαρμάκου και την ανάπτυξη α’ υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, αποκτά τις προϋποθέσεις να κατακτήσει σταδιακά την επάρκεια και την αυτονομία από τρίτες χώρες (Κίνα και Ινδία) στο νευραλγικό τομέα της υγείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Πηλαδάκης: Δεσμεύεται η περιουσία του – Κατηγορία για φοροδιαφυγή και απάτη από την «Αρχή για το Ξέπλυμα» – Τι απαντά ο επιχειρηματίας
Επιχειρήσεις |

Δεσμεύεται η περιουσία του Πηλαδάκη - Κατηγορίες για φοροδιαφυγή και απάτη από την «Αρχή για το Ξέπλυμα» - Τι απαντά ο επιχειρηματίας

Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι αποκόμισε ο επιχειρηματίας Κ. Πηλαδάκης από παράνομες δραστηριότητες - Τι απαντά στις κατηγορίες ο επιχειρηματίας με ανακοίνωσή του