
Σε «δυνατά» χέρια βρέθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δέχτηκε τις πιέσεις της κατοχύρωσης των κερδών των προηγούμενων ημερών, βρήκε τις στηρίξεις για τα επίπεδα των 1.350 μονάδων, κρατώντας σε εσωτερικό επίπεδο τις διορθώσεις.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,06% στις 1.353,46 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.344,98 μονάδων (-0,57%) και 1.354,71 μονάδων (+0,15%). Ο τζίρος ανήλθε στα 77 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 527 χιλ. τεμάχια αξίας 7,5 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,04% στις 3.286,84 μονάδες, ενώ στο +0,27% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.255,22 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,84% στις 1.044,49 μονάδες.
Παιχνίδια ψυχολογίας
Μπορεί για ακόμη μία φορά οι πτωτικοί τίτλοι να ήταν περισσότεροι των ανοδικών, ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε και τις προηγούμενες ημέρες, αλλά η αγορά κατάφερε να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων κατοχύρωσης κερδών και να κρατήσει τη ζώνη των 1.350 μονάδων. Μια ζώνη που περισσότερο ψυχολογικής σημασίας είναι, καθώς σε αυτά τα επίπεδα σταμάτησε το περασμένο καλοκαίρι το ράλι ανόδου της αγοράς, λίγο πριν ανοίξει δηλαδή ο δρόμος για να δοκιμαστούν τα υψηλά 10ετίας.
Έτσι, μπορεί η αγορά να έχει περιθώρια διόρθωσης έως και τις 1.335 – 1.340 μονάδων, πάνω από τις οποίες συντηρεί την επιθετική ανοδική της τάση, όμως, δεν είναι λίγοι οι αγοραστές που έχουν θέσει ως «κόκκινη» γραμμή τοποθέτησης εντολών τις 1.350 μονάδες. Ο επόμενος στόχος είναι οι 1.390 ή 1.413 μονάδες, με το υψηλό του 2014, τις 1.379 μονάδες να αποτελεί ένα ψυχολογικό επίπεδο που μπορεί να δυσκολέψει λίγο την αγορά. Αξίζει εδώ να υπενθυμιστεί ότι στις 19 Μαρτίου 2014 ο ΓΔ είχε καταγράψει υψηλό αμέσως μετά την διάσωση του 2012 και μετά από 2 χρόνια ανόδου στις 1.379 μονάδες. Ωστόσο, στη συνέχεια άρχισε ένας νέος πτωτικός κύκλος, με τα γεγονότα του 2015 να αφήνουν πολύ σοβαρές τις ουλές τους στην επενδυτική εμπιστοσύνη.
Πάντως, όπως εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, το 2024 φαίνεται να είναι εξίσου καλό ή και ακόμα καλύτερο από το 2023 και μέχρι στιγμής, με τα δεδομένα που έχουμε τόσο από τα μακροοικονομικά όσο και από τις επιδόσεις των εταιριών, δύσκολα θα μπορέσουμε να προβληματιστούμε. Μόνο μία κρίση από τα έξω μπορεί να μας προβληματίσει ή καλύτερα καθυστερήσει την πορεία της ελληνική οικονομίας και παράλληλα τις επιδόσεις των ελληνικών εταιριών, εκτιμά ο ίδιος.
Κατά τον κ. Ζαχαράκη, η ελληνική αγορά μπορεί να καλύψει το χαμένο έδαφος της 10ετίας της κρίσης, θυμίζοντας πως η αγορά τεχνικά κατάφερε να διασπάσει την μεγάλη συσσώρευση της τελευταίας 10ετίας μόλις πέρσι. Δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να μαντέψουμε το μέγεθος της κίνησης και απλά θα πρέπει να ακολουθούμε την τάση κάνοντας διορθωτικές κινήσεις στην πορεία χωρίς να βάλουμε ίχνος συναισθήματος στην κίνηση, αναφέρει ο κ. Ζαχαράκης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο έκλεισε με άλμα 3,65%, με την ΕΛΧΑ και τον Μυτιληναίο να ακολουθούν με άνοδο 2,78% και 2,35% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Σαράντη, Autohellas, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Cenergy, Εθνική, Jumbo, ΟΤΕ, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα και ΓΕΚ Τέρνα.
Στον αντίποδα, η Πειραιώς έχασε 2,28%, με τις Motor Oil, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή και Quest να σημειώνουν απώλειες που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Aegean, Τιτάν και Ελληνικά Πετρέλαια. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η ΔΕΗ.


Latest News

Οπισθοχωρεί στην άμυνα το Χρηματιστήριο - Πιέσεις στους πρωταγωνιστές του Απριλίου
Πολλά χαρτοφυλάκια αποζητούν την κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών

Βρίσκει καύσιμα για υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει τα καύσιμα ώστε να κλείσει τελείως την ψαλίδα της πτώσης του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Βλέπει… αλλά δεν «ακουμπά» τις 1.700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε ένα δύσκολο λόγω διεθνούς αβεβαιότητας περιβάλλον, το ΧΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επαφή με τις 1.700 μονάδες

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Πάνω και από τις 1.670 μονάδες το χρηματιστήριο - Αλμα άνω του 4% για τις τράπεζες
Μετά από μια εβδομάδα με σημαντικά κέρδη, η αγορά είδε σήμερα τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P

Με τραπεζική ώθηση «βλέπει» και τις 1.700 μονάδες το ΧΑ
Κομβικός παραμένει ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη