Τον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τον πρώτο διαγωνισμό φωτοβολταϊκών έργων  με μπαταρίες, με την σχετική προκήρυξη να αναμένεται από τη  Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) στα τέλη Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος του ΥΠΕΝ κατά την αρχική διαγωνιστική διαδικασία η προσφερόμενη ισχύς θα οριστεί  περίπου στα 200 MW (μεγαβάτ).

Αυγενάκης: Επιπλέον έσοδα για τους παραγωγούς με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά

Το εγγυημένο έσοδο

Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) είναι  να κινητοποιήσει τους επενδυτές  με κίνητρο το εγγυημένο έσοδο που θα κατοχυρώνουν μέσω των ανταγωνιστικών διαδικασιών για την παραγόμενη ενέργεια _  προκειμένου να προσθέσουν μπαταρίες σε ώριμα έργα, τα οποία έχουν πάρει όρους σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο.   Από τους νέους διαγωνισμούς εκτιμάται ότι σε βάθος τριετίας θα εξασφαλίσουν «ταρίφα» έργα περίπου 2 GW (γιγαβάτ).

Το ζητούμενο για το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης είναι η αύξηση της χωρητικότητας των ηλεκτρικών δικτύων, μέσω της ανάπτυξης και εγκατάστασης σταθμών αποθήκευσης ώστε να μεγιστοποιηθεί η δυνατότητα απορρόφησης «πράσινης» ενέργειας.  Στον  ιδιαίτερο ρόλο που θα διαδραματίσει ο συνδυασμός αποθήκευσης με σταθμούς ΑΠΕ (το λεγόμενο σχήμα «αποθήκευση πίσω από τον μετρητή») αναφέρεται και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου,  σε διαβιβαστικό έγγραφο που εστάλη προ ημερών στη Βουλή.

«Τέτοιου είδους σταθμοί έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν παραγωγή από τις μεσημεριανές ώρες όπου υφίστανται φαινόμενα περίσσειας παραγωγής σε άλλες ώρες της ημέρας όταν υπάρχει έλλειμμα παραγωγής, σε σχέση με το φορτίο, λόγω χαμηλής ή μηδενικής παραγωγής από τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Η τεχνικά βέλτιστη αναλογία συμμετοχής τέτοιων σταθμών στο ενεργειακό μείγμα της χώρας καθώς και η ακριβής χωρητικότητα των συστημάτων αποθήκευσης για τη  βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων αποτελεί αντικείμενο μελέτης, η ανάθεση της οποίας θα γίνει στο επόμενο διάστημα», σημειώνει η υφυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει η ίδια,  στον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ  είναι αρχικά η διενέργεια μιας πρώτης σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας για μία ελεγχόμενη και ασφαλή ποσότητα ισχύος, ώστε «να βρισκόμαστε από την ασφαλή πλευρά σε σχέση με τα αποτελέσματα της μελέτης». Στη συνέχεια, και ανάλογα με τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης, θα προχωρήσει σταδιακά η  ενσωμάτωση περισσότερης ισχύος, «και πάλι μέσω του εργαλείου των διαγωνισμών, έως ότου φτάσουμε στο βέλτιστο σημείο που θα αποκαλύψει η μελέτη», σημειώνει η κυρία Σδούκου.

Πώς θα «τρέξουν» οι νέοι διαγωνισμοί

Οι διαγωνισμοί για το σχήμα «αποθήκευση πίσω από τον μετρητή»   σχεδιάζεται να προχωρήσουν με μεγαλύτερο «κόφτη» από ότι ισχύει σήμερα στην παραγωγή ενέργειας.  Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα θα προωθηθεί ρύθμιση που θα επιβάλλει σε όσα   έργα προκρίνονται στους νέους διαγωνισμούς:

Α) περιορισμούς  στην έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας επιπλέον αυτών που ισχύουν σήμερα.

Β) υποχρέωση προσθήκης σταθμού αποθήκευσης.

Οι περιορισμοί έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας εντάσσονται στη νέα στρατηγική του ΥΠΕΝ για δημιουργία νέου ηλεκτρικού χώρου στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο τείνει να «φρακάρει»,  αλλά και για να αξιοποιηθεί με καλύτερο τρόπο ο υπάρχον ηλεκτρικός χώρος.

Οι οριζόντιες περικοπές σε ΑΠΕ

Η δυνατότητα οριζόντιων  περικοπών  στην ισχύ των ΑΠΕ θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4951/2022   και με Υπουργική Απόφαση στις αρχές του 2023 προσδιορίστηκε το ύψος τους. Για παράδειγμα σε νέα φωτοβολταϊκά πάρκα,  στις περισσότερες κατηγορίες έργων που λαμβάνουν όρους σύνδεσης με το σύστημα από τον ΑΔΜΗΕ, γίνεται οριζόντια περικοπή 20% της αιτούμενης ισχύος τους. Επιπλέον, τα έργα αυτά δεν επιτρέπεται να εγχέουν  στο δίκτυο περισσότερο από το 72% της ισχύος για την οποία έλαβαν όρους σύνδεσης.  Ωστόσο, ότι περικόπτεται «ανοίγει» το ηλεκτρικό  δίκτυο για άλλα νέα έργα.  Έτσι, τα έργα που θα προκρίνονται στους νέους διαγωνισμούς προτείνεται να έχουν μεγαλύτερους περιορισμούς στην έγχυση, οι οποίοι ενδέχεται, από 28% σήμερα, να φτάνουν και στο 50%.

Οι επιλέξιμοι σταθμοί που θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν σταθμό αποθήκευσης θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε τροποποίηση των αδειών και εγκρίσεων που απαιτούνται για την εγκατάσταση. Μάλιστα, η ρύθμιση, η οποία θα περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο το οποίο έως τα τέλη του μήνα εκτιμάται ότι θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση,  θα προβλέπει ότι οι αρμόδιες αδειοδοτούσες αρχές θα χειρίζονται τις σχετικές αιτήσεις κατά απόλυτη προτεραιότητα.

Ο αριθμός των ανταγωνιστικών διαδικασιών ανά έτος, το χρονοδιάγραμμα πραγματοποίησής τους, το ελάχιστο ποσοστό ανταγωνισμού,  η  ανώτατη ή και η κατώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς,  οι ειδικοί όροι επιβολής περιορισμών έγχυσης  και όλες οι άλλες λεπτομέρειες θα ορίζονται με  απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν γνώμης της ΡΑΑΕΥ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green