Δώστε πίσω τις συμβάσεις μας. Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε η ΓΣΕΕ κατά την χθεσινή πρώτη συνάντησή της με τη νέα υπουργό Εργασίας κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου. Το προεδρείο της Συνομοσπονδίας έθεσε το θέμα της ακρίβειας υπογραμμίζοντας ότι η μόνη γραμμή άμυνας των εργαζομένων είναι η αύξηση των μισθών.

Ρεκόρ παραβάσεων στους εργασιακούς χώρους

Η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

«Θέσαμε το ζήτημα της επαναφοράς της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργοδότες και τους εργαζόμενους», σημείωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης κ. Γ. Παναγόπουλος υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου, που τα μνημόνια είχαν καταργήσει, δηλαδή επέκταση συλλογικών συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κλπ.

Αυτό που θα κρίνει τη νέα υπουργό είναι το έργο της και όχι οι δηλώσεις της, τόνισε με νόημα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Από την πλευρά της η υπουργός απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα των συμβάσεων ενώ τόνισε ότι ευελπιστεί σε ένα ανοιχτό και ανεμπόδιστο διάλογο, με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της υπουργού τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν συναντήσεις με την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

Τι ζητά η ΓΣΕΕ

Σε κάθε συνάντηση η ΓΣΕΕ ζητά την επιστροφή της ευθύνης διαμόρφωσης των αμοιβών μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Επίσης την επαναφορά της ισχύος της μετενέργειας μεταξύ των συμβάσεων.

Τι είναι όμως η μετενέργεια που επιδιώκει να επαναφέρει η ΓΣΕΕ;

Η κατάρρευση των μισθών συντελέστηκε το 2012, με το δεύτερο μνημόνιο των δανειστών, το οποίο επέβαλε μειώσεις στον κατώτατο μισθό, ύψους 22% (από 751 σε 583 ευρώ) και κατά 32% του μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών (511 ευρώ).

Ακολούθησε σε μικρό χρονικό διάστημα, η κατάργηση της μετενέργειας με αποτέλεσμα την κατάρρευση της «πυραμίδας των συλλογικών συμβάσεων», πάνω στην οποία είχε οικοδομηθεί το σύστημα των αμοιβών.

Η μετενέργεια

Κατ΄ ουσίαν με την κατάργηση της μετενέργειας εισήλθε σε νέα εποχή το συλλογικό δίκαιο και το καθεστώς διαμόρφωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα στις περιπτώσεις κλάδους παραγωγής όπου έληξαν οι συμβάσεις και δεν ανανεώθηκαν με νέες κλαδικές συμβάσεις εργασίας.

Στις περιπτώσεις αυτές, όπου δηλαδή έληξε μετενέργεια των συμβάσεων, χωρίς να υπογραφεί νέα σύμβαση το σύνολο των αμοιβών πιέστηκε προς τα κάτω.

Ταυτοχρόνως, οι αμοιβές μειώθηκαν περαιτέρω μέσω των ατομικών συμβάσεων. Στην περίπτωση αυτή οι μειώσεις ήταν πολύ υψηλότερες, καθώς το μόνο όριο που τίθεται είναι τα κατώτατα όρια μισθών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax