Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει το επόμενο βήμα αυτή την εβδομάδα στην προσπάθειά της να μετατραπεί σε μια παγκόσμια δύναμη που μπορεί να αξιοποιήσει την τεράστια ενιαία αγορά της για να αποκρούσει επιθετικές ενέργειες από χώρες όπως το Πεκίνο, η Μόσχα και ακόμη και η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το Βloomberg.

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει μια πρόταση την Τετάρτη με κανόνες που αποσκοπούν στην ενίσχυση της εξουσίας της να ελέγχει και ενδεχομένως να εμποδίζει τις ξένες επενδύσεις σε ευαίσθητες βιομηχανίες – συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών που ελέγχονται από το εξωτερικό εντός του μπλοκ – καθώς και να εξετάσει τη δημιουργία ενός ταμείου για την αύξηση της ανάπτυξης τεχνολογιών που μπορούν να εξυπηρετήσουν τόσο στρατιωτικούς όσο και πολιτικούς σκοπούς. σύμφωνα με προσχέδιο του σχεδίου που είδε το Bloomberg.

Intel: Μια πρώτη νίκη στη μάχη ενάντια στο πρόστιμο της ΕΕ

Η πανδημία Covid και ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αποκάλυψαν την υπερβολική εξάρτηση της ΕΕ από προμήθειες από άλλα έθνη, καθώς και εμπορικά τρωτά σημεία με εταίρους που δεν μοιράζονται τις αξίες του μπλοκ. Αυτό εστιάζει την προσοχή στην ανάγκη υπεράσπισης της οικονομικής ασφάλειας της ΕΕ, τόσο για τη διασφάλιση του εφοδιασμού εισαγόμενης τεχνολογίας όσο και για να διασφαλιστεί ότι οι ανταγωνιστές δεν μπορούν να αποκτήσουν τον έλεγχο των στρατηγικών βιομηχανιών της Ευρώπης.

Η νέα στρατηγική επιδιώκει να αντιμετωπίσει «τους κινδύνους για την οικονομική ασφάλεια της ΕΕ, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η ΕΕ παραμένει ο πιο ελκυστικός προορισμός για επιχειρήσεις και επενδύσεις», σύμφωνα με το προσχέδιο, το οποίο εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές. Ο στόχος θα είναι να ενισχυθεί η ικανότητα της ΕΕ και των κρατών μελών να αντιμετωπίζουν «τις συνεχιζόμενες εκτιμήσεις κινδύνου που σχετίζονται με τις αλυσίδες εφοδιασμού, τις τεχνολογίες, τις υποδομές και τον οικονομικό εξαναγκασμό».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα για «τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια τάξη στη μεταπολεμική εποχή».

Στις κρίσιμες τεχνολογίες που προσδιορίζονται από την ΕΕ περιλαμβάνονται οι προηγμένοι ημιαγωγοί, η τεχνητή νοημοσύνη, οι κβαντικές τεχνολογίες και οι βιοτεχνολογίες. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν θα αποφασίσει μέχρι τον Φεβρουάριο εάν απαιτείται περαιτέρω δράση για την ενίσχυση της τεχνολογικής ασφάλειας και τον μετριασμό των κινδύνων με βάση τα συμπεράσματα των εκτιμήσεων κινδύνου σε αυτούς τους τομείς που εκτελούνται από κοινού με τα κράτη μέλη.

Πακέτο πέντε σημείων

Το πακέτο αυτής της εβδομάδας θα περιλαμβάνει πέντε πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων:

Ενίσχυση του κανονισμού για τις άμεσες ξένες επενδύσεις· Συντονισμός των ελέγχων των εξαγωγών· επιλογές για τη στήριξη της έρευνας τεχνολογιών διπλής χρήσης· ιδέες για τη βελτίωση της ασφάλειας της έρευνας· Πρώτα βήματα προς ένα νέο εργαλείο για τον έλεγχο των διαρροών ευαίσθητης τεχνογνωσίας σε αντιπάλους μέσω ευρωπαϊκών επενδύσεων στο εξωτερικό.

Η οικονομία που προσπαθεί να θωρακίσει η ΕΕ είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτή της Κίνας ή των ΗΠΑ. Η ζώνη του ευρώ ήταν πιθανώς σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους και αναπτύχθηκε μόλις 0,6% το 2023 συνολικά. Αυτή η επίδοση συγκρίνεται με ρυθμούς επέκτασης άνω του 5% για την Κίνα και άνω του 2% στις ΗΠΑ.

Η δέσμη μέτρων για την οικονομική ασφάλεια θα βασιστεί στις μέχρι σήμερα προσπάθειες της ΕΕ να καταστεί ισχυρότερος παγκόσμιος παράγοντας, παρόλο που παραμένει υπέρμαχος της πολυμερούς προσέγγισης.

Από τότε που άρχισε να αγοράζει βασικές ευρωπαϊκές εταιρείες την τελευταία δεκαετία – συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής εταιρείας κατασκευής ρομπότ Kuka το 2016 – η άνοδος της Κίνας οδήγησε το μπλοκ να αναζητήσει τρόπους για να ενισχύσει το οικονομικό της οπλοστάσιο. Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν από τότε που η ΕΕ το 2019 χαρακτήρισε το Πεκίνο ως συστημικό αντίπαλο και ανέστειλε μια διμερή επενδυτική συμφωνία εν μέσω μιας διαμάχης για τις κυρώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεν κόβει πλήρως τους δεσμούς με την Κίνα η ΕΕ

Έτσι, η ΕΕ ακολούθησε μια στρατηγική μείωσης των κινδύνων από την Κίνα αντί της πλήρους αποσύνδεσης, παρά την πίεση από την πιο επιθετική στάση των ΗΠΑ, αναφέρει το Bloomberg.

Αλλά το μπλοκ ανταγωνίζεται επίσης την Ουάσιγκτον. Οι δύο σύμμαχοι απέτυχαν να επιλύσουν μια πολυετή διαμάχη σχετικά με τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο και ανταγωνίζονται για πόρους και εταιρείες για να επιταχύνουν την ανάπτυξη καθαρών και ψηφιακών τεχνολογιών.

Η ΕΕ εξακολουθεί να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση λόγω του υψηλού επιπέδου ενεργειακής εξάρτησής της και της έλλειψης πολλών από τα κρίσιμα υλικά που απαιτούνται για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Η πανδημία αποκάλυψε επίσης τα τρωτά σημεία των αλυσίδων εφοδιασμού της ΕΕ.

Αυτές οι εντάσεις έχουν φέρει τις προσπάθειες να παραμείνει ανταγωνιστική σε ένα εχθρικό περιβάλλον στην κορυφή της ατζέντας της Ευρώπης, με το εμπόριο να θεωρείται πλέον ουσιαστικό εργαλείο για την εξασφάλιση πόρων και αλυσίδων εφοδιασμού και για την εδραίωση συμμαχιών.

Ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε την Παρασκευή ότι το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, που σύντομα θα εισέλθει σε τρίτο έτος, και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να έχει τη δυνατότητα να διαταράξει ακόμη περισσότερο το εμπόριο και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή