Οι αρμόδιες Αρχές αποφάσισαν επιτέλους να τα βάλουν με την εθιμικώ δικαίω παραοικονομία και αυτό είναι καλό νέο. Αυτήν που κανείς δεν ακουμπούσε διαχρονικά, για να μη χαλάσει «την πιο σημαντική στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου» ή την «εκδρομή του παιδιού».
Δεν είναι άσχημο για αρχή από τους τομείς που ξεκίνησαν. Οι γάμοι είναι μια παραδοσιακή εστία «μαύρης» έως «κατάμαυρης» οικονομίας. Επίσης το «πάρτι» που διαχρονικά γίνεται με το κόστος των σχολικών εκδρομών ήταν καιρός κάποιος να το ακουμπήσει. Το παρήγορο επίσης είναι ότι πρόκειται για διαφορετικές προσπάθειες από διαφορετικές υπηρεσίες. Η πρώτη, η υπόθεση του γάμου, ελέγχθηκε και πιάστηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η δεύτερη με τον έλεγχο σε 9 τουριστικά γραφεία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δεν κυνήγησαν τους «μεγάλους», όπως συνήθως τους καλούν να κάνουν οι λαϊκιστές αυτής της χώρας, προφανώς για να εμφανίζουν τα ίδια μηδενικά αποτελέσματα κάθε φορά οι έλεγχοί τους, αλλά πήγαν εκεί όπου γίνεται η μεγάλη, ανεξέλεγκτη και με θύματα πολλούς αθώους και αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας φοροδιαφυγή.
Υπάρχει έστω και ένας συμπολίτης που μπήκε στη διαδικασία ενός ανοιχτού γάμου και αυτή η διοργάνωση δεν περιλάμβανε πολλά «μαύρα» κόστη; Από την εκκλησία μέχρι τον διοργανωτή, τον εστιάτορα, το μπαρ, τον ανθοπώλη, τον ζαχαροπλάστη, το κατάστημα νυφικών όλα είναι σχεδόν ή πλήρως «μαύρα». Έτσι, μας λένε, για το «καλό» της ημέρας. Αλλά και για το καλό της τσέπης όλων όσοι δουλεύουν στη βιομηχανία των γάμων. Ακούω τις δικαιολογίες των εμπλεκομένων, περί δήθεν «δώρων» μεταξύ φίλων, αυτό που λένε όλοι όσοι πιάνονται στα πράσα για φοροδιαφυγή. Και τι εννοούν με τη φράση, «μου το έκαναν δώρο για να διαφημιστούν» και γιατί αυτό το δώρο δεν έχει φόρο; Ολα επιχειρήματα έωλα, απλά γιατί πιάστηκαν στα πράσα.
Στις σχολικές εκδρομές η επέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού θύμισε στους παλιότερους τα περίφημα «free», δωρεάν εισιτήρια που δίνονταν σε μαθητές που υποτίθεται ότι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν την εκδρομή, αλλά σε πολλές περιπτώσεις γίνονταν «ανταμοιβή» για τους διοργανωτές και τους φίλους τους, με το κλείσιμο της εκδρομής στις περίφημες πενταήμερες. Ηταν η πρώτη μορφή δωροληψίας. Σ’ αυτή την αγορά δραστηριοποιούνταν πάντα λίγα τουριστικά γραφεία. Μια υπόνοια συνεννόησης για τα κόστη πάντα υπήρχε, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι τιμές των μεταφορικών δεν ορίζονται από τα γραφεία και έχουν και χαμηλό περιθώριο κέρδους. Οπως επίσης και οι συνεννοήσεις με τα ξενοδοχεία πάλι έχουν στενά περιθώρια διαπραγματεύσεων. Αρα η Επιτροπή Ανταγωνισμού δύσκολα θα καταλήξει σε κάτι σημαντικό.
Τα λεφτά από τα τουριστικά γραφεία στις σχολικές εκδρομές βγαίνουν από αλλού. Και αυτό το ξέρουν όλοι. Βγαίνουν από τις επιμέρους εκδρομές, από τα φαγητά από τη διασκέδαση και τα περισσότερα είναι επίσης «μαύρα». Ας ρίξει μια ματιά στα social media των μαθητών την περίοδο των εκδρομών η ΑΑΔΕ τώρα που έκανε την αρχή με τους γάμους και θα βρει και τη φοροδιαφυγή με τις σχολικές εκδρομές.
Σε κάθε περίπτωση ένα πεδίο δράσης για την ανακάλυψη των «μαύρων» εισοδημάτων ξεκίνησε. Πλέον είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες εστίες αυτού που λέμε «εθιμικώ δικαίω» φοροδιαφυγής. Μπορεί όμως και να κριθεί ότι χαλάει το κλίμα στην αγορά και να αποδειχτούν απλά πυροτεχνήματα. Ιδωμεν…
Latest News
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.