Γκάζι αναμένεται να πατήσουν εξαγορές, συμμαχίες και συμπράξεις το 2024 στο τεχνολογικό πεδίο με τις διεργασίες ανάμεσα σε μεγάλους, μεσαίους και μικρούς παίκτες να εντείνονται.

Gartner: Ανάπτυξη 9% για τις δαπάνες πληροφορικής στην Ευρώπη το 2024 

Το ζεστό χρήμα, πάνω από 3,5 δισ. ευρώ (από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ), που καλείται να διαχειριστεί μέχρι το 2027 ο κλάδος δημιουργεί ραγδαίες ανακατατάξεις με τις τάσεις συγκέντρωσης να γίνονται όλο και πιο εμφανείς.

Με το Ταμείο Ανάκαμψης να εισφέρει 2,4 δισ. ευρώ και το ΕΣΠΑ 1,1 δισ. ευρώ για την ψηφιακή μετάβαση της χώρας, οι ισορροπίες στις επιχειρήσεις διαταράσσονται με τον κλάδο να βιώνει έντονους κλυδωνισμούς, προσπαθώντας παράλληλα να λάβει πλεονεκτική θέση στην σκακιέρα των deals.

Υπό αυτό το πρίσμα, με τις προοπτικές να διαγράφονται ευοίωνες, εξαγορές και συγχωνεύσεις τρέχουν με την αγορά σε διαρκή κινητικότητα και τους κυρίαρχους παίκτες του κλάδου να προσπαθούν να διευρύνουν τζίρους και κέρδη.

Οι πρωταγωνιστές

«Βασιλιάς» της αγοράς αναδεικνύεται ο όμιλος Quest και η μητρική, εισηγμένη στο ΧΑ, Quest Holdings με τον Θεόδωρο Φέσσα στο τιμόνι. Η θυγατρική του ομίλου στην πληροφορική, Uni Systems (δραστηριοποιείται και στην εγχώρια αγορά αλλά αφήνει έντονο αποτύπωμα και στο εξωτερικό), στοχεύει στα κονδύλια του Tαμείου Ανάκαμψης για την ψηφιοποίηση του δημοσίου με την ανάπτυξή της να αναμένεται να ισχυροποιηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.

Ο όμιλος Quest κατά το 9μηνο του 2023 πέτυχε πωλήσεις 827 εκ. ευρώ, κέρδη EBITDA 59,8 εκ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 41,4 εκ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους 32,2 εκ. ευρώ.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11,8%, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) κατά 9,6%, τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) μειώθηκαν κατά -2,7%, ενώ τα καθαρά κέρδη (ΕAΤ) μειώθηκαν κατά -0,9%.

Στον τομέα του business software, του λογισμικού για επιχειρήσεις, οι εισηγμένοι όμιλοι Epsilon Net (Iωάννης Mίχος), Entersoft (Aντώνης Kοτζαμανίδης) και η μη εισηγμένη SoftOne (Πάνος Mαρτίνη) κρατούν τα ηνία «ψάχνοντας» επενδυτικές ευκαιρίες.

Οι εισηγμένες στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ, Performance Technologies ( CEO Διονύσης Xιντζίδης) και Real Consulting (μεγαλομέτοχος ο Nίκος B. Bαρδινογιάννης), «μεγαλώνουν» κυνηγώντας τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται.

H εισηγμένη Profile Software (Xαράλαμπος Στασινόπουλος, Eυάγγελος Aγγελίδης), ηγέτιδα εταιρεία στο λογισμικό για τον χρηματοπιστωτικό τομέα έχει απλώσει δίχτυα σε πάνω από 40 χώρες, αποτελώντας ένα υπολογίσιμο παίκτη της αγοράς.

Η Space Hellas (Σπύρος Mανωλόπουλος, Δρ. Iωάννης Mερτζάνης) έχοντας πάντα στραμμένο το βλέμμα σε πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες διευρύνει την παρουσία της, με την εξωστρέφεια πάντα στον πυρήνα της στρατηγικής της.

Με φόρα στο 2024

Τον χορό των εξαγορών για το 2024 άρχισε να σέρνει η SoftOne αποκτώντας το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Twinsoft, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού εστίασης στην Ελλάδα.

Η νέα επένδυση του oμίλου SοftOne δημιουργεί μία κοινή βάση πελατών που αριθμεί πάνω από 9.000 επιχειρήσεις εστίασης, και με αυτόν τον τρόπο εδραιώνει την ηγετική θέση του ομίλου σε έναν από τους πλέον κρίσιμους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και με την εν εξελίξει διασύνδεση ταμειακών μηχανών – POS να προμηνύει χρυσές δουλειές.

Ακολούθησε ο όμιλος της Epsilon Net που πήρε στα χέρια του το λογισμικού διαχείρισης φαρμακείων Lavinet από την Lavisoft A.E., έναντι τιμήματος 184.000 ευρώ.

Ο όμιλος ενισχύει περαιτέρω το μερίδιο αγοράς και την ηγετική της θέση στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων λογισμικού στο χώρο των φαρμακείων, την ώρα που ο ψηφιακός μετασχηματισμός και στην υγεία προχωρά ταχύτατα.

Και οι startups στο παιχνίδι

Η Uni Systems, η «προμετωπίδα» του ομίλου Quest στην αρένα των εταιρειών πληροφορικής, έβαλε τα προηγούμενα χρόνια στο επενδυτικό της στόχαστρο 3 τουλάχιστον ελληνικές startups (κατέχει μειοψηφικές συμμετοχές στις PROBOTEK, Optechain, Museotek) με ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης.

Οι ζυμώσεις πάντως των ισχυρών παικτών του κλάδου με ανερχόμενες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις αναμένεται να συνεχιστούν με ένταση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Startups που έχουν παρουσία και στο εξωτερικό και ειδικεύονται στον τραπεζικό κλάδο, στο fintech (xρηματοοικονομική τεχνολογία),  στην τεχνητή νοημοσύνη, στην υγεία, στην κβαντομηχανική και στην κυβερνοασφάλεια μπαίνουν στο μικροσκόπιο εγχώριων και διεθνών ομίλων.

Αξίζει να σημειωθεί πως πάνω από 70 εταιρίες startups στη χώρα μας χρηματοδοτήθηκαν με περισσότερα από 485 εκατ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Found.ation μέσα σε ένα περιβάλλον αστάθειας και ανασφάλειας, δείγμα της ανθεκτικότητας του ελληνικού οικουστήματος.

Το νέο πεδίο μάχης

Eπόμενο πεδίο μάχης για τον κλάδο θα αποτελέσει η συντήρηση των ψηφιακών υποδομών του δημοσίου που τώρα «χτίζονται». Όπως αναφέρθηκε και στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΕΠΕ, πάνω από 200 εκατ. ευρώ ετησίως εκτιμάται πως θα κοστίζει η συντήρηση των πληροφοριακών συστημάτων του κράτους με τις εταιρείες να… ακονίζουν ήδη μαχαίρια.

Το 2023 έτος των deals

Το περασμένο έτος τα deals που έκλεισαν στην πληροφορική άγγιξαν διψήφιο αριθμό, προσεγγίζοντας σε αξία τα 60 εκατ. ευρώ.

Η Epsilon Net απέκτησε από την SPACE HELLAS το σύνολο των μετοχών αυτής στην εταιρeία Epsilon SingularLogic Α.Ε., και οι οποίες αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 39,97% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, έναντι του ποσού των 11,8 εκατ. ευρώ. Μετά την μεταβίβαση, το ποσοστό του Όμιλου της Epsilon Net στην εταιρία Epsilon SingularLogic Α.Ε. ανέρχεται στο 99,97% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Παράλληλα η Epsilon Net πoύλησε στην Space Hellas το σύνολο των μετοχών της, στην Singular Logic οι οποίες αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 39,93% του μετοχικού της κεφαλαίου, έναντι του ποσού των 6,3 εκατ. ευρώ.

Μέσα στο 2023, ο όμιλος της Entersoft εξαγόρασε το 62% της startup λογισμικού διαχείρισης προσλήψεων SmartCV, έναντι 528.000 ευρώ. Τον Ιούλιο υπέγραψε Ιδιωτικό Συμφωνητικό για την εξαγορά του 100% των μετοχών της SW RetailSoft, έναντι 1,2 εκατ. ευρώ.

Ακόμα υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό για την εξαγορά του 100% της Infopower HR Solutions έναντι 900.000 ευρώ ενώ στις αρχές του 2023 εξαγόρασε την εταιρεία λογισμικού CGSoft έναντι 3,5 εκατ. ευρώ.

Η Real Consulting εξαγόρασε το 60% της κυπριακής Advanced Management Solutions (AMS) προς 1,59 εκατ. ευρώ, έχοντας συνάψει συμφωνία για την απόκτηση του υπολοίπου 40%. Η ΑΜS δραστηριοποιείται στις συμβουλευτικές υπηρεσίες και στην υλοποίηση έργων που αφορούν την διαχείριση επιχειρηματικών πόρων.

Η Epsilon Net, κινούμενη «αθόρυβα», προχώρησε στην εξαγορά του 60% της Scan έναντι 5 εκατ. ευρώ, απέκτησε το 60% της Diginet έναντι 1,6 εκατ. ευρώ, το 80% της Ορόσημο Πληροφορική αντί 1,36 εκατ. ευρώ, ενώ κατέχει και το σύνολο των μετοχών της μειοψηφίας (35%) της Epsilon HR Α.Ε.

Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα μπήκε, με ποσοστό 7,5% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, με την προοπτική αυτό σταδιακά να αυξηθεί. Κίνηση που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αγνοηθεί ενώ αποτυπώνει ταυτόχρονα και την δυναμική της εταιρείας.

Τον χορό των εξαγορών έσυρε και η SoftOne, η οποία απέκτησε το 100% της Sunsoft, έναντι τιμήματος που προσέγγισε τα 6 εκατ. ευρώ. Η Sunsoft είναι κυρίαρχη δύναμη στην παραγωγή και εγκατάσταση προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων στις επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας.

Ο όμιλος Quest εξαγόρασε έναντι 2,47 εκατ. ευρώ την ΕΠΑΦΟΣ, εταιρεία που κατέχει επιχειρηματικό λογισμικό και ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για τον εκπαιδευτικό τομέα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις