Στο ποσό των 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα ανέλθουν οι δαπάνες πληροφορικής στην Ευρώπη το 2024, αυξημένες κατά 9,3% σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της εταιρείας τεχνολογικής έρευνας και συμβούλων, Gartner.

Οι δαπάνες πληροφορικής στην Ευρώπη θα ξεπεράσουν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με την εταιρεία.

Αύξηση στις παγκόσμιες δαπάνες πληροφορικής προβλέπει η Gartner

«Παρά τη συγκεχυμένη οικονομική κατάσταση, οι δαπάνες πληροφορικής στην Ευρώπη συνεχίζουν να είναι ανθεκτικές στην ύφεση», δήλωσε ο Τζον Ντέιβιντ Λάβλοκ , αντιπρόεδρος – αναλυτής της Gartner. «Οι CIO στην Ευρώπη που ακολούθησαν τη στρατηγική “ανάπτυξη με κάθε κόστος” για πάνω από μια δεκαετία, μετατοπίζουν τώρα την έμφαση των συνεχιζόμενων έργων πληροφορικής προς τον έλεγχο του κόστους, την αποτελεσματικότητα και την αυτοματοποίηση, ενώ περιορίζουν τις πρωτοβουλίες πληροφορικής με μεγαλύτερη απόδοση επένδυσης», κατέληξε.

Αν και η τεχνητή νοημοσύνη (AI) αποτελεί προτεραιότητα για τους CIO φέτος και το επόμενο έτος, δεν αποτελεί ακόμη προτεραιότητα δαπανών. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως η δημιουργία εσόδων, η κερδοφορία και η ασφάλεια που τροφοδοτούν τις δαπάνες πληροφορικής στην Ευρώπη το επόμενο έτος. «Η διατήρηση ενός υγιούς περιθωρίου κέρδους έχει καταστεί ζωτικής σημασίας για τις ευρωπαϊκές εταιρείες και αυτό έχει εισαγάγει ένα νέο κύμα πραγματισμού», σημείωσε ο Λάβλοκ.

Νέες δαπάνες στο cloud και την κυβερνοασφάλεια

Το λογισμικό και οι υπηρεσίες πληροφορικής είναι τα δύο τμήματα όπου οι CIO στην Ευρώπη αναμένεται να αυξήσουν τις δαπάνες τους περισσότερο το 2024, σύμφωνα με την Gartner (βλ. πίνακα).

Ενώ υπάρχουν επαρκείς δαπάνες στις αγορές των κέντρων δεδομένων για τη διατήρηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, οι νέες δαπάνες συνεχίζουν να στρέφονται προς τις επιλογές cloud (συμπεριλαμβανομένης της υποδομής ως υπηρεσίας [IaaS]), η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 27% στην Ευρώπη το 2024. Οι CIO στην Ευρώπη αλλάζουν επίσης τις προτεραιότητές τους εσωτερικά, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των δαπανών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στο cloud και του σχεδιασμού για τεχνητή νοημοσύνη και γενετική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI) .

«Η τεχνητή νοημοσύνη έχει προσθέσει ένα νέο επίπεδο ανησυχίας σχετικά με την ασφάλεια, διασφαλίζοντας ότι τα συστήματά τους είναι προστατευμένα πριν οι χάκερ πλησιάσουν τα ευαίσθητα δεδομένα τους», δήλωσε ο Λάβλοκ. Η Gartner προβλέπει ότι οι δαπάνες για την ασφάλεια και τη διαχείριση κινδύνων στην Ευρώπη θα φτάσουν τα 56 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, σημειώνοντας αύξηση 16% από το 2023.

Μέρος της ανάπτυξης των υπηρεσιών πληροφορικής οφείλεται στις ελλείψεις ταλέντων στα τμήματα πληροφορικής στην Ευρώπη. «Υπάρχει μια… μετανάστευση των δεξιοτήτων πληροφορικής μακριά από το τμήμα πληροφορικής της επιχείρησης προς τους παρόχους τεχνολογίας και υπηρεσιών (TSP)», δήλωσε ο Λάβλοκ. «Οι CIO δεν έχουν τους υπαλλήλους ούτε τα ταλέντα για να κάνουν όλη τη δουλειά που απαιτείται και απευθύνονται σε εταιρείες υπηρεσιών πληροφορικής για να καλύψουν τα κενά».

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να επηρεάζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και ενώ οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές αναμένεται να αυξήσουν τις δαπάνες τους για συσκευές το 2024, το επίπεδο των δαπανών πληροφορικής για συσκευές δεν εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2021 έως το 2027. Στην Ευρώπη, οι Αυστρία, Ιρλανδία και Φινλανδία αναμένεται να σημειώσει τη μεγαλύτερη ανάκαμψη στις καταναλωτικές δαπάνες το 2024.

Το cloud βασικός παράγοντας διαφοροποίησης

Οι τρεις πιο ώριμες χώρες στην Ευρώπη θα αντιπροσωπεύουν το 51% των συνολικών δαπανών πληροφορικής στην Ευρώπη το 2024, σημειώνει στις προβλέψεις της η Gartner. Οι δαπάνες πληροφορικής στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία προβλέπεται να ανέλθουν συνολικά σε 588 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, αυξημένες κατά 9,8% από το 2023.

Μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, οι δαπάνες πληροφορικής εκτιμάται ότι ανέρχονται συνολικά σε 32,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, αυξημένες κατά 9,2% από το 2023.

Οι επενδύσεις στο cloud είναι ένας βασικός παράγοντας διαφοροποίησης μεταξύ ώριμων και αναπτυσσόμενων χωρών. Δεν προσφέρονται όλες οι εφαρμογές cloud, οι πλατφόρμες και οι υπηρεσίες σε αναδυόμενες χώρες, γεγονός που επηρεάζει την υιοθέτηση. «Η έλλειψη διαθέσιμων ειδικών δεξιοτήτων για την ανάπτυξη, τη συντήρηση και τη λειτουργία του cloud είναι ένα σημαντικό εμπόδιο στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι ώριμες χώρες είναι αρκετά μεγάλες ώστε να προσελκύουν παρόχους cloud και ταλέντα πληροφορικής», σημειώνει ο Λάβλοκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης